Χριστίνα Σουγιουλτζή: «Το τίποτα της παρούσας στιγμής. Ας το δεχτούμε κι ας το δοξάσουμε τουλάχιστον με χιούμορ» | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Χριστίνα Σουγιουλτζή: «Το τίποτα της παρούσας στιγμής. Ας το δεχτούμε κι ας το δοξάσουμε τουλάχιστον με χιούμορ»

Η ομάδα «Κι όμΩς κινείται» παρουσιάζει στο θέατρο Ροές την παράσταση “La μπάντα de la nada” – μια ιδιαίτερη συναυλία με μουσική, λόγο, θεατρικές πράξεις, χορό και… σιωπές. Η Χριστίνα Σουγιουλτζή, μία από τους δημιουργούς της ομάδας, αναλαμβάνει να μας μυήσει στα μυστήρια μιας παράστασης που μας καλεί να την παρακολουθήσουμε, λειτουργώντας ως συμμέτοχοι στα δρώμενα.

συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου

Είστε η μία εκ των δύο συνδημιουργών της ομάδας «Κι όμΩς κινείται». Κατ’ αρχάς, μιλήστε μας λίγο για το όνομά της και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αυτό γράφεται…
«Κι όμΩς κινείται»… Το όνομα έχει αυτοσαρκασμό και πείσμα. Αυτοσαρκασμό προφανή, φαντάζομαι, για τίτλος χορευτικής, ακροβατικής ομάδας, και πείσμα λόγω της ιστορίας της.
Σε πείσμα όλων αυτών που ήταν σίγουροι για το αντίθετο, φεύγοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου ο Γαλιλαίος είπε «κι όμως κινείται». Το Ω κεφαλαίο μας άρεσε – τόνιζε το “όμως”, το έκανε ισχυρό. Έτσι, το κρατήσαμε.

Χορός και ακροβασία μαζί, λοιπόν. Πότε ιδρύθηκε η ομάδα και ποιες παραστάσεις της θεωρείτε εσείς ως σταθμούς στην πορεία της;
Η ομάδα ιδρύθηκε το 2003. Σημαντικό, για μας, το μέρος που γεννήθηκε η ομάδα: ο «Κρατήρας». Πρόκειται για ένα χώρο συστέγασης καλλιτεχνών, όπου συναντήσαμε τις ομάδες Sinequanon,  Δρόμο με δέντρα και άλλους πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες και προσωπικότητες. Εκεί κάναμε το “Arriba”, το “Ψέμα του Νεύτωνα” και την “Κόλαση”.
Μετά έκλεισε ο «Κρατήρας» και φιλοξενηθήκαμε στο Ίδρυμα Κακογιάννη, για τα “Purgatorio”, το  “Σωματίδιο του Θεού”, το “medDeT” και το “Betelgez”. Στο Θέατρο Τέχνης, με την αγαπημένη Μαριάννα Κάλμπαρη, ξαναφτιάχτηκε το “Betelgez” και παίχτηκαν τα: “Η εκδίκηση του Πυριτίου”, “Ερωτόκριτος” και “Noir”. Τον τελευταίο χρόνο είμαστε στις ΡΟΕΣ.

Ο χορός φαίνεται ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να κερδίζει έδαφος στη χώρα μας. Ωστόσο, εσείς κάνετε κάτι πιο ιδιαίτερο. Πόσο διαδεδομένος είναι αυτός ο συνδυασμός χορού και ακροβασίας στην Ελλάδα;
Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε είναι καινούρια. Έχουμε πάρει στοιχεία και συμπεριφορές του τσίρκο και τα έχουμε μπολιάσει στην τέχνη του χορού. Πάντα, όμως, το σημαντικό είναι τι λες και όχι σε ποια γλώσσα. Βέβαια, αν ο συνομιλητής δεν καταλαβαίνει… κινέζικα, ό,τι και να του λες θα τον αφήσει ασυγκίνητο. Ίσως, όμως, και όχι! Πρόθυμα θα παρακολουθούσα έναν ακατανόητο εξωγήινο και δίνω μεγάλη πιθανότητα στην εκδοχή της τελικής συνεννόησής μας.
Πάντως κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να είμαστε εξωστρεφείς. Είναι ένα από τα στοιχήματα της ομάδας.

1

“La μπάντα de la nada” ονομάζεται η νέα σας δουλειά, η οποία ορίζεται ως «λάιβ μιούζικ περφόρμανς». Τι ακριβώς θα δούμε όταν έρθουμε να την παρακολουθήσουμε;
Η παράσταση έχει τη μορφή συναυλίας. Πρόκειται για μια παράθεση ηχητικών τοπίων, όπου εμείς έχουμε τον ρόλο του μουσικού, του αφηγητή, του τραγουδιστή και, φυσικά, κάποιες φορές του χορευτή και του ακροβάτη. Ο λόγος και οι θεατρικές πράξεις είναι επίσης σημαντικά, που όμως δεν ανήκουν στον κόσμο της γνωστής σύμβασης της θεατρικής αφήγησης.
Ο καλεσμένος μπαίνει μεταξύ μας, δεν τοποθετείται σε θέση θεατή. Καλείται να είναι συμμέτοχος στην οικογένεια της παράστασης.  Όλα συμβαίνουν δίπλα του, σκέτα, αμασκάρευτα.

Πέρα, όμως, από τα «ηχητικά τοπία» της παράστασης, θα δούμε και «κάποιες σιωπές», όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό.
“la nada….. μια διαρκής αναμονή.” Ζούμε, περιμένοντας το μέλλον να γίνει παρόν. Κανονίζουμε, σχεδιάζουμε, ονειρευόμαστε, ανησυχούμε… για ένα μέλλον που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.
“La nada”, στα ισπανικά σημαίνει το τίποτα. Το τίποτα της παρούσας στιγμής, που ήδη πέταξε, τόσο πολύτιμο και φευγαλέο. Ας το δεχτούμε και ας το δοξάσουμε όπως μπορούμε, τουλάχιστον με χιούμορ…

Και τα πρακτικά της παράστασης; Πού θα σας δούμε και πότε;
Στο θέατρο ΡΟΕΣ, στις 24, 25 και 26 Μαΐου. Αρχίζουμε στις 21:30.

2

Info Box
«La μπάντα de la nada»
24, 25 και 26 Μαΐου
Έναρξη 21:30

Θέατρο Ροές
Ιάκχου 16, Γκάζι
Τηλ.: 210 3474312