Η Βοστόνη είναι η «Μέκκα» του Harvard και του MIT, γενέτειρα του Edgar Allan Poe, των Kennedy και των Red Sox. Η Βοστόνη θυμίζει Ευρώπη και παραμένει ανατρεπτική σε όλα της.
Όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στη Βοστόνη σκέφτηκα: «Ω! Είναι όπως στις ταινίες…». Αφελές σχόλιο μεν, αλλά εν μέρει δικαιολογημένο, όταν κάποιος ταξιδεύει για πρώτη φορά σε μια Αμερική που «γνωρίζει» μόνο μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Η ουσιαστική εντύπωση, πάντως, είναι ότι η πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης είναι χαλαρή και intellectual, συνδυάζει αρμονικά τους υπερσύγχρονους ουρανοξύστες με κτίσματα αποικιακής αρχιτεκτονικής και, αντί για πολύβουες λεωφόρους, έχει γραφικούς δρόμους.
Έχοντας 48 τετραγωνικά χιλιόμετρα πεζόδρομων, χαρακτηρίστηκε ως «Walking America’s city», δηλαδή μία από τις καλύτερες για περπάτημα πόλεις της Αμερικής. «Εμπρός, λοιπόν, καλά μου ποδαράκια…», όπως θα έλεγε και ο αστυνόμος Σαΐνης.
Μια νέα Αγγλία!
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί κατοικούσαν στη χερσόνησο στην οποία βρίσκεται η Βοστόνη ήδη από το 5000 π.Χ., αλλά το 1630 μ.Χ ήρθαν τα «χλωμά πρόσωπα» και τους αφάνισαν. Οι πρώτοι άποικοι ήταν Άγγλοι – γι’ αυτό, άλλωστε, και αποκαλείται “New England”.
Χτισμένη στα Βόρεια της Ανατολικής Ακτής, είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις των ΗΠΑ και η 10η μεγαλύτερη στη χώρα. Διάσημη για τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματά της (Harvard, Tufts, MIT), τα ιατρικά της κέντρα και το μουσικό κολέγιο Berklee College of Music, η Βοστόνη φημίζεται και για τον Μαραθώνιό της (Boston Marathon), ο οποίος συγκεντρώνει συμμετοχές από όλο τον κόσμο.
Τα top αξιοθέατα
- Freedom Trail. Must see διαδρομή, η οποία καλύπτει δυόμισι και πλέον αιώνες ιστορίας. Ξεκινά από το Boston Common, το παλαιότερο, από το 1634, δημόσιο πάρκο της Αμερικής, και καταλήγει στην γραφική συνοικία Charlestown, με τα τούβλινα σπίτια. Μεταξύ άλλων, θα δούμε το Faneuil Hall, το Quincy Market και το Old State House, όπου έγινε η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Αμερικής τον Ιούλιο του 1776.
- Museum of Fine Arts. Φιλοξενεί εντυπωσιακές συλλογές με πίνακες, υφάσματα, αγάλματα, ακόμη και μουσικά όργανα από όλον τον κόσμο. (465 Huntington Ave).
- Το Harvard Art Museums, με περισσότερα από 260.000 έργα Τέχνης (32 Quincy St.), και το ΜΙΤ Museum, με εκθέσεις φωτογραφίας, Kinetic art κ.α. (265 Massachusetts Ave), αξίζουν της προσοχής μας. Αντιθέτως, το Harvard Museum of Natural History, κατά τη γνώμη μας, ήταν αρκετά φτωχό, αλλά με ενδιαφέρον πωλητήριο. (26 Oxford St)
- Isabella Stewart Gardner Museum. Γοτθικού τύπου μουσείο, μοναδικό στο είδος του, με μια συλλογή αντικειμένων, επίπλων και ρούχων των αρχών του 18ου αιώνα. (280 The Fenway)
- Boston Tea Party Ships & Museum. Ήταν Δεκέμβρης του 1773, όταν ο Samuel Adams και οι Sons of Liberty έριξαν στο λιμάνι της Βοστόνης 342 κιβώτια με τσάι, διαμαρτυρόμενοι για την υψηλή φορολόγηση της Μεγάλης Βρετανίας στις αμερικανικές αποικίες. Σε αυτό το πλωτό μουσείο, μαθαίνουμε για το εν λόγω το κίνημα που πυροδότησε την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. (306 Congress Street)
- The New England Aquarium. Τεράστιο ενυδρείο, το οποίο φιλοξενεί από γιγάντια χταπόδια του Ειρηνικού, μέχρι μικρούς μπλε πιγκουίνους. (1 Central Wharf)
- Βοστόνη δίχως Kennedy, σπίτι δίχως… Γιάννη. Έχουμε, λοιπόν: John F. Kennedy Presidential Library and Museum, αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του 35ου προέδρου των ΗΠΑ και το John Kennedy National Historic Site, πατρικό των Kennedy.
Το… Κοράκι της Βοστόνης
Ο «φίλος» μου ο Edgar είχε ένα ζευγάρι απόκοσμα μάτια και ένα σφιγμένο από τις τρικυμίες της ψυχής στόμα. Ισορροπούσε το μεγάλο του κούτελο με ένα στεφάνι άκομψα μαλλιά, και ο λαιμοδέτης του έμοιαζε να φράζει τις κραυγές του για να τις μετατρέπει σε πεζογραφήματα, αλλόκοτες ιστορίες και ποίηση.
Με συντρόφευσε από μικρή ηλικία, έχοντας την ευγενή καλοσύνη να οξύνει την αντίληψή μου, να διευρύνει τη φαντασία μου και να με μυήσει στη Λογοτεχνία του Φανταστικού με τον πένθιμο αναστεναγμό του. Είναι αυτός που το έργο του αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών και στον οποίο οφείλουμε το αφηγηματικό ποίημα «Το Κοράκι», που παραμένει θρυλικό ως τις μέρες μας.
Ο Edgar Allan Poe γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1809, στην οδό Charles 62 (πρώην Carver Street), στη Βοστόνη, σε ένα σπίτι που έχει κατεδαφιστεί – ένα αδιάφορο στενό με τούβλινους τοίχους και κάδους σήμερα, που το «στολίζει» μια πλακέτα με το όνομά του. Κοντά, εκεί στη διασταύρωση των οδών Boylston και Charles, βρίσκεται και η πλατεία προς τιμήν του: “Edgar Allan Poe Square”, την οποία κοσμεί με ένα εμβληματικό μπρούτζινο άγαλμά του, το οποίο κρατά μια βαλίτσα που ξεχειλίζει από τις πιο γνωστές δημιουργίες του, όπως το «Κοράκι» και «Η καρδιά που προδίδει».
Έχοντας χάσει τη μητέρα του από φυματίωση όταν ήταν δύο χρονών, συνδέθηκε με γυναίκες που ποθούσε ο Θάνατος και λάτρεψε τις καταχρήσεις.
Ο «φίλος» μου ο Edgar έζησε όπως έγραφε: σακατεμένος από πόνο. Επιχείρησε να αυτοκτονήσει το 1848 και, έναν χρόνο μετά, στις 7 Οκτωβρίου, αναχώρησε σε ηλικία 40 χρονών.
Στο Salem πήγες;
Βρέθηκα τυχαία στο στενό της Charles Street, όπου γεννήθηκε ο Poe, και συμπωματικά προχώρησα έως την Boylston Street, όπου στο νούμερο 160 υπάρχει ένα μαγαζί με την ονομασία “Bartevian”. «Παντού υπάρχει ένας Αρμένης», σκέφτηκα και μπήκα μέσα.
Σε έναν μικρό χώρο υπήρχε μία θάλασσα από ετερόκλητα αντικείμενα – από κόμικς, αφίσες και γατάκια Feng shui, έως πορσελάνινες κούκλες και σουβενίρ με τον Poe.
Σκέφτηκα πως η υπέργηρη κυρία με τον λευκό κότσο, πίσω από την ταμειακή μηχανή, θα έπρεπε να ήταν καλλονή στα νιάτα της. Εκείνη με κοίταξε και βραχνά μου είπε:
«Στο Salem πήγες; Να πας!».
Στο Salem μπορεί να πάει κανείς εύκολα από τη Βοστόνη. Είναι γνωστό για τη «δίκη των μαγισσών», που το 1692 καταδίκασε και εκτέλεσε κατοίκους του χωριού, ακόμα και παιδιά, που κατηγορήθηκαν για μαγεία.
Όχι. Στο Salem δεν πήγα. Όμως πήγα ξανά στο μαγαζάκι, όπου η ίδια κυρία μου έκανε την ίδια ερώτηση.
Μήνες μετά, ανακάλυψα σε ξένο δημοσίευμα ότι επρόκειτο για τη Patricia Bartevian, ετών 90 και άνω. Τη δεκαετία του ’40 είχε λάβει μέρος με την αδελφή της, Priscilla, σε χολιγουντιανές παραγωγές ως ντουέτο, “The Hickory Sisters”.
Αξίζει να πας
- Αγορές. Στη Newbury Street μας περιμένουν ενδιαφέρουσες γκαλερί, αλλά και μικρά εμπορικά καταστήματα. Στον ουρανοξύστη Prudential Center, στεγάζεται το καλύτερο εμπορικό κέντρο, με όλες τις γνωστές αμερικανικές αλυσίδες καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση, αποκλείεται να φύγουμε από τηn πόλη χωρίς, έστω, ένα ενθύμιο που να απεικονίζει έναν αστακό – το… καμάρι της Βοστόνης.
- Ένα «Big Splash» στην Ιστορία. Με το Duck Boat, το αμφίβιο Βαν, θα περιηγηθούμε για 80 λεπτά στα must-see σημεία της πόλης και, έπειτα, θα βουτήξουμε στον ποταμό Charles, με θέα το λιμάνι και τους ουρανοξύστες.
- Δωρεάν πανόραμα: Μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα της πόλης από ψηλά, από το παρατηρητήριο ύψους 150 μέτρων του Custom House Tower, το οποίο χρονολογείται από το 1849, στην περιοχή Financial District.