Δημήτρης Καρβέλης aka KD Explorer | Ταξίδια σε όλη την Ελλάδα
Plan Be Mag
Δημήτρης Καρβέλης
Ταξίδι

Δημήτρη Καρβέλη, πώς είναι να είσαι επαγγελματίας travel blogger;

O Δημήτρης Καρβέλης ή, αλλιώς, "KDExplorer" ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και πιστεύει ότι το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να ενισχύσει το εγχώριο travel blogging.

Λίλα ΣταμπούλογλουΛίλα Σταμπούλογλου

O Δημήτρης Καρβέλης ή, αλλιώς, “KDExplorer” ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και πιστεύει ότι το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να ενισχύσει το εγχώριο travel blogging.

Είναι 31 ετών και ήδη έχει ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο. Γεννήθηκε στη Σκόπελο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στην Αττική. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, δούλεψε μάλιστα για κάποια χρόνια σ’ αυτό το επάγγελμα, αλλά αποφάσισε να το εγκαταλείψει και ν’ αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη, το ταξίδι, δημιουργώντας περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα και στο κανάλι του στο YouTube, όπου θα τον βρεις με το όνομα KDExplorer.

«Από μικρός ήμουν των ταξιδιών και των εξορμήσεων στη φύση. Aπολάμβανα τα ταξίδια με την οικογένειά μου και πάντα ονειρευόμουν να μεγαλώσω και να κάνω τα δικά μου ταξίδια εντός και εκτός της χώρας. Από το 2012 άρχισα να ταξιδεύω δυο-τρεις φορές τον χρόνο στο εξωτερικό και, με κάθε ρεπό και ευκαιρία, εντός Ελλάδος. Ήταν το όπλο μου ενάντια στον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής. Σκεφτόμουν ότι η ζωή μου δεν μπορεί αν περιορίζεται μεταξύ σπιτιού και εργασίας, κάτι πρέπει να κάνω και για μένα. Οπότε, έκοψα τα περιττά έξοδα, και όλες μου οι οικονομίες έφευγαν στα ταξίδια. Στο μεταξύ, όσο ταξίδευα, διάβαζα δημοφιλείς bloggers και instagrammers, και πραγματικά ένιωθα συνεπαρμένος μέσα από το περιεχόμενο τους. Για μένα ήταν μια πηγή έμπνευσης», αναφέρει ο Δημήτρης Καρβέλης.

Τα ταξίδια

Αφορμή για το πρώτο του ταξίδι ήταν κάτι φτηνά αεροπορικά εισιτήρια για πόλεις της Ευρώπης. Αποφάσισε να πετάξει για Βουδαπέστη, με 150 ευρώ στην τσέπη του: «Αυτό το ταξίδι ήταν η αρχή. Ένιωθα τόσο εθισμένος στην ανάγκη να ξαναφύγω, που έμπαινα καθημερινά και έψαχνα προσφορές. Σε εκείνο το ταξίδι, όλα μου έκαναν εντύπωση. Η αρχιτεκτονική της πόλης, το διαφορετικό νόμισμα, το άγχος με τις βαλίτσες, το πόσο φθηνή ήταν η μπύρα σε σχέση με το νερό, οι πλάκες, οι άνθρωποι που γνωρίσαμε στις pubs».

Η πανδημία ανέκοψε την ταξιδιωτική του φόρα, αλλά μόνο προς το εξωτερικό. Έτσι, άρχισε να ταξιδεύει κυρίως στην Ελλάδα και να ανεβάζει συστηματικά περιεχόμενο από μέρη, αρκετά από τα οποία δεν προβάλλονται συχνά ως κορυφαίοι προορισμοί. Αυτό ήταν, όμως, που τον ξεχώρισε κι έκανε το κοινό να τον αγαπήσει. Το ινσταγκραμικό προφίλ του μετράει 172.000 ακολούθους και τα βίντεο του έχουν εκατομμύρια θεάσεις.

Για να έχει επιτυχία ο travel creator, πρέπει πρώτα να είναι ταξιδευτής και µετά δηµιουργός».

«Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι στο κομμάτι μεταξύ ταξιδιώτη και δουλειάς. Το να κρατάς αυτή την ισορροπία είναι κάτι πολύ δύσκολο, θέλει πειθαρχία και κτίζεται με τον καιρό. Υπήρχαν περιπτώσεις που, από τη λαχτάρα μου να έχω όλο και περισσότερο υλικό, έχανα τη μαγεία του ταξιδιού. Ήμουν εγώ και η κάμερα. Τίποτα άλλο. Με είχε προβληματίσει για αρκετό καιρό, μέχρι να βρω τη χρυσή τομή. Πλέον χωρίζω τα γυρίσματα μέσα στη μέρα, και τον υπόλοιπο χρόνο τον απολαμβάνω μακριά από κάμερες και εξοπλισμό. Για να έχει επιτυχία ο travel creator, πρέπει πρώτα να είναι ταξιδευτής και μετά δημιουργός».

Τι θα δεις από τον Δημήτρη Καρβέλη

Το ταξιδιωτικό περιεχόμενο του KDExplorer θα σου κόψει την ανάσα, καθώς αρκετά συχνά επισκέπτεται δυσπρόσιτα σημεία και παίρνει πανοραμικές θεάσεις τους με το drone του: «Όταν επιχειρώ να πάω σε δύσκολα μέρη, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Για παράδειγμα, στα Κύθηρα, ξεκινήσαμε με τη γυναίκα μου να πάμε στην πράσινη λίμνη τη δύση. Οι οδηγίες των ντόπιων δεν ήταν σωστές, φτάσαμε σε λάθος σημείο που είχε γκρεμό, νύχτωνε, δεν είχαμε νερό, η γυναίκα μου είχε εξαντληθεί και, ευτυχώς, καταφέραμε να φτάσουμε σε ασφαλές σημείο ακριβώς πριν γίνουν όλα μαύρα γύρω μας».

Δημήτρης Καρβέλης

Αγαπημένος προορισμός

Το πιο παράξενο σκηνικό που έχει ζήσει ο Δημήτρης Καρβέλης ήταν σε ταξίδι στο Σινά, στην Αίγυπτο: «Μας σταματούσαν μπλόκα ανταρτών με τα όπλα ανά χείρας, όπως ακριβώς τα βλέπουμε στις ειδήσεις. Με τη διαφορά, όμως, ότι ήταν πολύ φιλικοί μαζί μας, και ιδιαίτερα όταν έβλεπαν τα διαβατήρια και καταλάβαιναν ότι είμαστε από την Ελλάδα. Έβλεπες τη χαρά στα πρόσωπα τους».

Ο αγαπημένος του προορισμός, μέχρι σήμερα, είναι η Αίγυπτος, και συγκεκριμένα η ανάβαση στο Βιβλικό όρος Σινά: «Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη, όλων των θρησκειών, αγκαλιά ο ένας με τον άλλον, κοιτώντας τον ήλιο να ξεπροβάλλει σαν φλόγα πίσω από τις γρανιτένιες κορυφές. Ψαλμοί ακούγονταν από πιστούς, όλοι έψελναν στη γλώσσα τους, σε μία τέλεια αρμονία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή στη ζωή μου. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως η διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα δεν είναι εμπόδιο, αλλά γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που κέρδισα από εκείνο το ταξίδι. Με άλλαξε και γνώρισα έναν άλλο Δημήτρη», εξομολογείται.

Οι travel bloggers στηρίζουν τον τουρισμό

To υλικό, με το οποίο γεμίζουν το Διαδίκτυο οι travel bloggers, είναι μια γέφυρα γνωριμίας μεταξύ των τόπων και των ανθρώπων. Με δεδομένο ότι ως χώρα στηριζόμαστε στον Τουρισμό, θα έλεγε κανείς ότι το κράτος θα έπρεπε να στηρίζει το εγχώριο travel influencing περισσότερο. Ο Δημήτρης συμφωνεί: «Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί δημιουργοί περιεχομένου. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού, θα μπορούσαμε κάθε χρόνο να κάνουμε ενέργειες και δράσεις, με σκοπό την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Αυτά που γίνονται είναι απειροελάχιστα και οι πόρτες παραμένουν κλειστές, δυστυχώς. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο αναγνωρισμένη η δουλειά του travel blogger. Μερικές φορές, μας αποκαλούν και “τσαμπατζήδες”. Γίνονται βήματα, αλλά ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έξοδα τα καλύπτουμε μόνοι μας. Στο εξωτερικό είναι εντελώς διαφορετικά. Εκεί ένας travel blogger τουλάχιστον ταξιδεύει δωρεάν. Πολλοί, μάλιστα, ζουν εξ ολοκλήρου από αυτό, έχοντας αρκετά ετήσια έσοδα».

Ένα εύλογο ερώτημα είναι αν ένας Έλληνας μπορεί να επιβιώσει κάνοντας αυτό και μόνο ως επάγγελμα. Ο Δημήτρης πιστεύει ότι μπορεί, αλλά φυσικά αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες που έχει ένας ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι μια δουλειά που την κάνεις εφτά ημέρες τη βδομάδα, και δεν έχει ωράριο: «Θα πρέπει να το αγαπάς για να μπορείς ν’ αντέξεις», σημειώνει.

Τον ρωτάω αν έχει μετρήσει τα μέρη που έχει επισκεφτεί έως τώρα: «Δεν μετράω τους προορισμούς και τα ταξίδια. Ταξιδεύω για να ξεφύγω από τους καθημερινούς αριθμούς γύρω μου (λογαριασμούς, προθεσμίες, πρόγραμμα), όποτε δεν χρειάζεται να βάλω άλλη μια μέτρηση στη ζωή μου», απαντά.

Όσο για το τι θα έλεγε ως συμβουλή σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το travel blogging: «Καμία συμβουλή! Αν το θέλει πραγματικά, θα βρεθεί ο τρόπος να το καταφέρει. Δεν υπάρχει συνταγή, είναι συνδυασμός πραγμάτων, με βασικό άξονα την πολλή δουλειά, τις θυσίες και την τύχη. Γενικά, θα κλείσω με αυτό: Βγες έξω και εξερεύνησε!».

 

Υ.Γ. Τον Δημήτρη Καρβέλη θα τον βλέπουμε, από τη νέα σεζόν, στην ταξιδιωτική εκπομπή «Χωρίς Χάρτη», από τη συχνότητα του Αction24.

Ο Δημήτρης Καρβέλης στο Instagram