Ναύπλιο: Η «Νάπολη της Ανατολής»

Αρχοντική ομορφιά και ένας “ωκεανός” ιστορία. Aυτή η γοητευτική πόλη κάθε φορά προσφέρει κάτι καινούργιο για να ανακαλύψουμε. Ποια επιλογή θα ήταν καλύτερη αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, που οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, ευνοούν τον εσωτερικό τουρισμό;

της Έλενας Κιουρκτσή

Μία από τις ωραιότερες πόλεις της Αργολίδας, το Ναύπλιο ή, αλλιώς, η «Νάπολη της Ανατολής», όπως την ονόμαζαν οι Ενετοί, αναδίδει άρωμα Φράγκων, Βαυαρών, Ενετών και Τούρκων, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο αναφοράς στην πορεία της Eλληνικής Iστορίας.
Όσες φορές και αν βρεθήκαμε σε αυτόν τον τόπο, ο οποίος συνδυάζει περίτεχνα διαφορετικά αρχιτεκτονικά ρεύματα και πολιτισμικές επιρροές, γοητευτήκαμε από τη φινέτσα, την καλαισθησία και τον κοσμοπολίτικο αέρα του. Και η αλήθεια είναι ότι αγαπήσαμε αυτή την πόλη όχι μόνο για τη σαγήνη της, αλλά και χάρη στην οικογένεια Γιαννούλη, η οποία “δραπέτευσε” από την Αθήνα πριν δεκαετίες για να ζήσει εκεί, και μας μύησε στις καλύτερες γωνιές της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

“Κλασικά” must see
• Παλαιά Πόλη Ναυπλίου. Ο κεντρικός πεζόδρομος Βασ. Κωνσταντίνου (ο «Μεγάλος Δρόμος», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι) είναι ο πλέον πολυσύχναστος, με δεκάδες μαγαζιά με ρούχα, παπούτσια, είδη δώρου και καφέ μπαρ. Για γραφικές βόλτες, στην παλιά πόλη βρίσκεται η συνοικία Γυαλού με τις βουκαμβίλιες και τη θαλασσινή αύρα, και η συνοικία του Ψαρομαχαλά, όπου οι δρόμοι μοιάζουν με ανηφορικές σκάλες (οι αποκαλούμενες “δρομόσκαλες”. Εναλλακτικά υπάρχει πρόσβαση και με αυτοκίνητο) και τα αρχοντικά με τα ξύλινα παραθυρόφυλλα στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Υπήρξε ναυπλιακή συνοικία από το τέλος της Βυζαντινής Περιόδου, τον 13ο αιώνα, και κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες ψαράδες, στους οποίους οφείλει και την ονομασία του.
• Πλατείες. Η Πλατεία Συντάγματος είναι μία από τις πιο σημαντικές της Ελλάδας και παραμένει ζωντανή όλο το 24ωρο. Σε κοντινή απόσταση θα συναντήσουμε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το ανάκτορο του Ιωάννη Καποδίστρια, το Τριανόν, τα κτίρια του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Εθνικής Τράπεζας που χτίστηκαν στον Μεσοπόλεμο. Άλλες δύο πλατείες, του Αγίου Γεωργίου και των Τριών Ναυάρχων, περιστοιχίζονται επίσης από ενδιαφέροντα μνημεία και αρχοντικά που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.
• Εκκλησίες. Μπαίνοντας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί που δολοφονήθηκε από τα βόλια των Μαυρομιχαλέων ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, θα εντυπωσιαστούμε από τις εικόνες, την απλότητα και την παλαιότητα του ναού. Απέναντι βρίσκεται το μοναδικό χαμάμ της πόλης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, όπου έγινε η κηδεία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Δημήτριου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια. Εδώ ήταν που στέφθηκε βασιλιάς του πρώτου ελληνικού κράτους ο Όθωνας. Στο εσωτερικό της Μητρόπολης, θα θαυμάσουμε ένα από τα καλύτερα αντίγραφα του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
• Γύρος της Αρβανιτιάς. Είναι ένας από τους ωραιότερους περιπάτους που ξεκινά από το τέλος του λιμανιού δίπλα στον φάρο και, διανύοντας μία απόσταση ενός χιλιομέτρου, καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς, δίπλα στην ομώνυμη παραλία. Καθ’ όλη τη διαδρομή αυτού του πλακόστρωτου δρόμου, από τη μία πλευρά κυματίζει ο Αργολικός Κόλπος και, από την άλλη, υψώνεται η Ακροναυπλία.
• Ακροναυπλία (“Ιτς-Καλέ” στα Τουρκικά). Είναι ο βράχος που υψώνεται δίπλα από την παλιά πόλη και υπήρξε η “ακρόπολη” του Ναυπλίου. Περιήλθε στους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους, τους Ενετούς και τους Τούρκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας. Κάποια τμήματα των τειχών της Ακροναυπλίας είναι κυκλώπεια και αποτέλεσαν τις βάσεις μετέπειτα οχυρώσεων, ορισμένες από τις οποίες σώζονται μέχρι και σήμερα.
• Μπούρτζι. “Castello dello Soglio” (το Κάστρο του Θρόνου) ήταν το πρώτο όνομα του ενετικού κάστρου που, μαζί με το Παλαμήδι, αποτελεί σήμα-κατατεθέν του Ναυπλίου. Γνωστό ως “Μπούρτζι”, που στα τουρκικά σημαίνει «νησί-φρούριο», χτίστηκε το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο. Αυτή ήταν η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη, η έδρα δύο κυβερνήσεων (1824 και 1827), εδώ έμεναν και οι δήμιοι του Παλαμηδίου. Στη δεκαετία του ’30 λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού, ενώ μεταξύ 1960 και 1970 ως ξενοδοχείο πολυτελείας και εστιατόριο. Μπορούμε να το επισκεφτούμε με βαρκάκι.
• Παλαμήδι. Δεσπόζει στον λόφο του Παλαμηδίου, που οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη, και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς και, παρότι πρέπει να ανέβουμε και να κατέβουμε 999 σκαλοπάτια λαξευμένα σε βράχο (στην πραγματικότητα 913), αξίζει ο κόπος, καθότι προσφέρει την ωραιότερη θέα της πόλης. Αλλιώς και με αυτοκίνητο μπορούμε να φτάσουμε στο ωραιότερο ενετικό κάστρο της Ελλάδας, σε έναν χώρο γεμάτο Ιστορία, όπου ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, είχε αναίτια φυλακιστεί. Οι προμαχώνες του έχουν πάρει το όνομά τους από τους αρχαίους ήρωες Θεμιστοκλή, Αχιλλέα, Φωκίωνα, Λεωνίδα, Επαμεινώνδα και Μιλτιάδη. Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, η οποία χτίστηκε στην κορυφή του Κάστρου από Βενετούς κατακτητές, προσφέρει πανοραμική θέα στον Αργολικό Κόλπο και τη μυκηναϊκή πεδιάδα.
• Μουσεία. Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία, όχι μόνο του Ναυπλίου, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενώ το 1981 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Μουσείο της Χρονιάς» (Σοφρώνη και Βασ. Αλεξάνδρου 1, www.pli.gr). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Κομπολογιού (Σταϊκοπούλου 25, www.komboloi.gr).


Για να είμαστε διαβασμένοι…
Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τον μυθικό ήρωα Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και ιδρυτή της αρχαίας Ναυπλίας. H περιοχή κατοικείται από τη Μυκηναϊκή Εποχή, και το όνομα “Ναύπλιον” ή “Ανάπλι” υιοθετείται τη Βυζαντινή Περίοδο, κατά την οποία είναι κέντρο τοπικής βυζαντινής ηγεμονίας. Στα 1210 το Ναύπλιο ανήκει στους Φράγκους, ενώ το 1388 στους Βενετούς.
Υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, μεταξύ 1823 και 1834, για να παραλάβει μετά τα σκήπτρα η Αθήνα. Εκεί δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1831, ενώ το 1862 από το Ναύπλιο ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις για την αποπομπή του Όθωνα.


Χρήσιμες πληροφορίες
Διαμονή: Το Ιππολύτη στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό μέγαρο του 19ου αιώνα, με δωμάτια σε νεοκλασικό στιλ, ευρύχωρα και επανδρωμένα με αυθεντικά έπιπλα Τοσκάνης. Από 135 ευρώ το δίκλινο (Αριστείδου 9 και Ηλία Μινιάτη, http://ippoliti.gr). Στην παλιά πόλη, η Κυβέλη, ένα ανακαινισμένο αρχοντικό 150 ετών, διαθέτει 9 σουίτες σχεδιασμένες να αντιπροσωπεύουν χρωματικά ένα από τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης (φωτιά, αέρα, νερό και γη). Από 85 ευρώ το δίκλινο (Βασ. Αλεξάνδρου 18-20, https://www.kyveli.com.gr/). Στο Filoxenion η μεζονέτα και οι σουίτες διαθέτουν μπαλκόνια με θέα στο Φρούριο Παλαμήδι. Από 133 ευρώ το δίκλινο (Γεωργίου Μηναίου 17, https://filoxenionluxury.com/). Μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο, για τους λάτρεις της απλότητας, της ησυχίας και της φύσης, υπάρχουν τα Αγροτόσπιτα (Agrotospita), εξοχικές κατοικίες πλήρως εξοπλισμένες για μια σύντομη ή μακράς διάρκειας διαμονή. Από 83 ευρώ την ημέρα σε κατοικία έως 7 ατόμων (Νέα Τίρυνθα, info@agrotospita.gr, https://www.agrotospita.gr/).
Για γλυκό/καφέ: Αγαπημένο στέκι για καφέ και ποτό ο «Μαύρος Γάτος», ένα μουσικό μπαροθέατρο με μασκότ τον Μπελαφόντε, έναν –τι άλλο;– μαύρο γάτο (Σοφρώνη 1 και Μπουμπουλίνας).
Λουκουμάδες και παγωτό: Στο Κεντρικόν –στα τραπεζάκια κάτω από τον πλάτανο– θα απολαύσουμε δροσιά και θα γευτούμε τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης (Πλατεία Συντάγματος). Νοστιμότατοι και οι λουκουμάδες του Pergamonto, που συνοδεύονται από παγωτό μαστίχα, μέλι και σουσάμι (Κομνηνού 1, https://el-gr.facebook.com/pergamonto.loukoumades). Το κορυφαίο παγωτό (χειροποίητο ιταλικό σε πολλές γεύσεις, αλλά και σορμπέ) θα το βρούμε στον αποκαλούμενο “Ιταλό” ή, αλλιώς, στο Antica Gelateria di Roma (Φαρμακοπούλου 3 και Κομνηνών). Αντίπαλον δέος ο Κουστένης με τα έργα τέχνης παγωτά του (Κωνσταντίνου 16).
Για φαγητό: Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, ο Αραπάκος είναι εγγύηση στο ποιοτικό φαγητό. (Μπουμπουλίνας 81, www.arapakos.gr). Πολύ καλή ψαροταβέρνα, 10 λεπτά με το αυτοκίνητο εκτός πόλης, είναι ο Τσακίρης (Παραλία Νέας Κίου, https://www.facebook.com/penytsakiri/). Εκλεκτά εδέσματα θα απολαύσουμε στην ταβέρνα-ουζερί H γωνιά του Καβαλάρη (Αμαλίας 2 και Κωλέττη, Πλατεία Συντάγματος), ενώ το πιο εναλλακτικό μεζεδοπωλείο μας περιμένει στη νέα γευστική πιάτσα του Ναυπλίου, την Πρόνοια, και είναι το Ζουρνάλ, με σπεσιαλιτέ τα τηγανητά μύδια (25ης Μαρτίου και Νικηταρά, www.facebook.com/zournalmeze/). Για γνήσιες ιταλικές νοστιμιές σε φροντισμένο περιβάλλον, εξαιρετικό είναι το La Gratella (Βασιλίσσης Όλγας 44, https://www.facebook.com/LaGratellaGR/) και για… πολύ τίμια, σπιτικά, μαμαδίστικα μαγειρευτά, ο Καραμαλής θα μας ενθουσιάσει (Μπουμπουλίνας 43).
Για μικρούς και μεγάλους: Ο ιστορικός βιομηχανικός χώρος του Φουγάρου στέγαζε κάποτε τις εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας “Ανθός” και σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε έναν καταπληκτικό πολυχώρο για καφέ και φαγητό, που περιλαμβάνει Βιβλιοθήκη Τέχνης και Ανθρωπιστικών Σπουδών, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, Εργαστήριο Τεχνών για όλες τις ηλικίες και παιχνίδια. Όλα αυτά τα… θαυμαστά, ανάμεσα σε αίθρια με πλατάνια, πορτοκαλιές και ανθόκηπους, με θέα μία υψικάμινο 36 μέτρων και το Παλαμήδι (Ασκληπιού 98, https://www.fougaro.gr/).
Ποτό και διασκέδαση: Στην παλιά πόλη, το cozy στέκι του Ναυπλίου είναι το Πλεκτήριο και ενδείκνυται για όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ το βράδυ μετατρέπεται σε ένα χαλαρό ατμοσφαιρικό bar με κοκτέιλ, ποικιλία σε μπίρες και σνακ. Ενδιαφέρον το γεγονός ότι εδώ παλιά έφτιαχναν υφάσματα και ρούχα – εξ ου και η ονομασία του. Υπάρχει, δε, πέτρα στο πάτωμα που χρονολογείται από το 1830! Αξιόλογα τα live, με jazz και swing τοπικά συγκροτήματα (Σταϊκοπούλου 8, https://www.facebook.com/plektiriocafe/). Για τη θέα στο Μπούρτζι, παρέα με το ποτάκι μας, μας περιμένει το Ηλιοστάσιο (Ακτή Μιαούλη 9, https://www.facebook.com/pages/Iliostasio). Ωραίες επιλογές είναι και το καφέ – μπαρ Blublanc (Παραλία Αρβανιτιάς, https://m.facebook.com/Blublancbeach/?locale2=el_GR), καθώς και το 3Sixty Wine bar (Βασιλέως Αλεξάνδρου και Φεραίου, http://3sixty.life/).

Για κολύμπι
Καραθώνα: Μεγάλη παραλία, με άμμο και ρηχά νερά – ιδανική για οικογένειες ειδικά με μικρά παιδιά.
Κονδύλι (Άγιος Νικόλαος): Καθαρά νερά και ειδυλλιακό τοπίο. Οι ντόπιοι τη συνιστούν. Χρειάζεται λίγο προσοχή στην οδήγηση κατεβαίνοντας για την παραλία.
Νεράκι: Η “μυστική” παραλία μέσα στην πόλη και δίπλα από την Αρβανιτιά. Βραχώδης στις άκρες της και αμμώδης στο κέντρο της με μικρά πετραδάκια.
Αγορές: Κεραμικά που ξεφεύγουν από την αισθητική του τουριστικού σουβενίρ, καλαίσθητα, πρωτότυπα και ενίοτε… απόκοσμα, θα βρούμε στο Polytimi pottery (Βασιλίσσης Όλγας 17, www.polytimi-pottery.com).
Για βόλτα: Το Ρολόι θα το συναντήσουμε ανεβαίνοντας τον δρόμο που περνά μέσα από τα κάστρα της Ακροναυπλίας. Είναι το σημείο όπου μπορούμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε την καλύτερη θέα της πόλης του Ναυπλίου. Στον Φάρο, στο τέλος της Ακτής Μιαούλη, θα δροσιστούμε τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού και θα βολτάρουμε με θέα, όχι μόνο την πόλη και την Ακροναυπλία, αλλά και το Μπούρτζι. Μπορούμε να πιάσουμε και κουβέντα με τους ψαράδες. Επίσης, αξίζει μια επίσκεψη στην ποτοποιία Καρών, να περιηγηθούμε στις εγκαταστάσεις, να δοκιμάσουμε τα προϊόντα παραγωγής της επιχείρησης (ούζο, τσίπουρο, μαστίχα, λικέρ βύσσινο) και να ξεναγηθούμε στο μουσείο της, όπου εκτίθενται έγγραφα, βιβλία, αντικείμενα κ.ά. που χρονολογούνται από το 1870 (http://www.baronies.gr/).
Εξορμήσεις: Η πόλη αποτελεί ορμητήριο για κοντινές αποδράσεις στις Μυκήνες (με κορυφαία την Πύλη των Λεόντων και τον θολωτό τάφο του Αγαμέμνονα), στην Αρχαία Επίδαυρο και για οινογνωσία στη Νεμέα.

Περισσότερα: www.nafplio.grAbbvie