Ένα ιντερνετικό µουσικό καταφύγιο για την ψυχή, στο Βραχάτι! | Trend - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

Ένα ιντερνετικό µουσικό καταφύγιο για την ψυχή, στο Βραχάτι!

Τι μπορεί να ενώσει ένα κουρέα, ένα διευθυντή Δημοτικού Σχολείου, ένα βιβλιοπώλη, ένα γεωργό, ένα μάνατζερ, έναν πωλητή κι έναν έμπορο σιδήρου;

Η δουλειά φροντίζει, ώστε να είναι το σώμα χορτάτο. Για μια χορτάτη ψυχή, όμως; Τι γίνεται με την ψυχή;

Το Shelter Radio είναι, πρώτα απ’ όλα, ψυχικό βάλσαμο για τους ίδιους τους συντελεστές του και μετά για τους ακροατές του. Επτά άνθρωποι με διαφορετικές επαγγελματικές υποχρεώσεις, διαφορετική καθημερινή ρουτίνα, διαφορετικές προσλαμβάνουσες, βρήκαν το κοινό τους σημείο: την αγάπη τους για τη μουσική. Την καλή μουσική. Και μετά βρήκαν τρόπο να επικοινωνήσουν αυτή τους την αγάπη σε αυτιά και ψυχές ακουόντων.

Η σύσταση του ιντερνετικού ραδιοφώνου Shelter Radio, στο Βραχάτι Κορινθίας, απoτέλεσε μια υπόθεση καθαρά προσωπική για την επταμελή αυτή μουσικόφιλη παρέα – τον Ανέστη, τον Γιάννη, τον Δημήτρη, τον Θανάση, τον Κώστα, τον Χάρη και τον Τάσο. “Εξάλλου, κάπως έτσι γεννιούνται οι μικρές ωραίες ιστορίες απλών ανθρώπων και ‘γράφουν ιστορία οι παρέες’, που λέει κι ο Νιόνιος”, λένε οι ίδιοι στην αυτο-παρουσίασή τους. Μπορεί να μην είναι το πρώτο web radio, ούτε το τελευταίο, αλλά είναι μια αφορμή να μάθουμε μια ωραία ιστορία…

Το όμορφο φόντο στην ιστοσελίδα τους απεικονίζει μια εξωτική παραλία σε σχήμα κιθάρας, με το πράσινο να δεσπόζει ως χρώμα. Το πράσινο: το χρώμα της ελπίδας, της αναγέννησης και της ισορροπίας. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο…

“Για μας πρόκειται πραγματικά για καταφύγιο”, λέει ένας από τους συντελεστές. “Έχουμε όλοι τις δουλειές μας, τις οικογένειες και τις υποχρεώσεις μας, αλλά η μουσική και η επικοινωνία μέσω του ραδιοφώνου είναι μια διέξοδος και μια πολιτιστική πρόταση για την τοπική κοινωνία που ζούμε. Τα ΜΜΕ αναπαράγουν εύκολα σουξεδάκια, η μουσική μοιάζει να τελειώνει σε έτοιμες playlist και, για ν’ ανακαλύψεις νέους δημιουργούς ή να θυμηθείς τους μεγάλους παλαιούς, θα πρέπει να ψάξεις μόνος σου”.

Το Shelter Radio έρχεται για να δώσει μαθήματα.

  • Μάθημα 1ο: Η καλή μουσική. Ξεκινώντας από τη ροκ και τη μαύρη μουσική (soul, jazz/funk και rhythm n’ blues), περνάει στην εναλλακτική ελληνική σκηνή, με έμφαση σε κλασικούς τραγουδοποιούς και μεγάλους δημιουργούς.
  • Μάθημα 2ο: Η παρεΐστικη διάθεση. Οι μουσικές επιλογές γίνονται πάντα με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε παραγωγού, αλλά και στην… αισθητική των ακροατών. Τι νόημα θα είχε αλλιώς, αν δεν γίνονταν όλα στο πλαίσιο ενός καθημερινού “πάρτυ” με τη μουσική που αρέσει στους φίλους;
  • Μάθημα 3ο: Η έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχει ζωή και μετά τη δουλειά. Με λίγα λόγια, βρείτε τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί και κάντε το πράξη! Μια τέτοια “πράξη” είναι και η όλη λειτουργία του Shelter Radio. “Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο σε σύγκριση με τα ζόρια που περνάμε τούτες τις δύσκολες εποχές”, λέει ένας από τους παραγωγούς, “αλλά, πιστέψτε με, είναι σημαντικό για την ισορροπία, για την ψυχούλα μας. Είναι ένα ταξίδι που δικαιούμαστε και θέλουμε πολύ να το ζήσουμε και να το απολαύσουμε”.
  • Μάθημα 4ο: Η στήριξη της τοπικής κοινότητας. Μέσα από το ιντερνετικό αυτό βήμα που δημιούργησε, η παρέα θέλει να στηρίξει τις προσπάθειες των ανθρώπων της Κορινθίας στον Πολιτισμό και να βοηθήσει όπως μπορεί κάθε πρωτοβουλία κοινωνικής δράσης.

“Όλα εδώ φτιάχτηκαν χωρίς κεφάλαιο – όλα πληρώνονται κυριολεκτικά με ρεφενέ. Δεν υπάρχει Καναλάρχης, δεν υπάρχουν διαφημίσεις, δεν υπάρχουν συμφέροντα. Μόνο η καλώς εννοούμενη τρέλα”, λένε οι συντελεστές. Tα σποτ τα γράφουν τα παιδιά των παραγωγών, τα εικαστικά και τα τεχνικά τα ετοιμάζουν αφιλοκερδώς φίλοι, τη δε αφισοκόλληση την κάνουν οι ίδιοι!

“Ένας υπολογιστής, ένα μικρόφωνο και μια σύνδεση στο διαδίκτυο ήταν αρκετά για να στηθεί αυτό το web radio”, προσθέτουν. Τόσο απλά.

Όπως και μια πλατφόρμα ελληνική: το Radiojar, που παρέχει τη δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας όλο το 24ωρο, νόμιμα και με αυτοματισμούς που διευκολύνουν ακόμα κι έναν αρχάριο χρήστη.

Στο Shelter Radio τα πάντα είναι… σπιτικά. Οι παραγωγοί κάνουν εκπομπές από το σπίτι τους. Μέχρι και τα κατοικίδιά τους μπορεί ν’ ακούσετε στον αέρα! Αλλά όσο “τοπικοί” είναι, άλλο τόσο “διεθνείς” μπορούν να γίνουν: συχνά οι παραγωγοί συνδέονται με άλλες πόλεις και άλλες χώρες, φτιάχνοντας κοινές ζωντανές εκπομπές. Όπως λένε οι ίδιοι: “Εκπέμπουμε από το Βραχάτι, για όλο τον Κόσμο!”.

Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει να φτάσει η καλή μουσική σε αυτιά που λησμόνησαν ή δεν έμαθαν ποτέ να προσέχουν τη μελωδία και τον στίχο. Θέλουν να κερδίσουν την τοπική νεολαία και να την κάνουν μέτοχο αυτής της προσπάθειας.

Το Shelter Radio δεν είναι το αψεγάδιαστο επαγγελματικό ραδιόφωνο. Έχει λάθη, σηκώνει τεχνικές βελτιώσεις, αλλά και σε επίπεδο προγράμματος. Είναι όμως Αληθινό και “χειροποίητο”: “Ίσως κι εσύ που διαβάζεις τούτες τις γραμμές να είσαι ένας μελλοντικός Shelter-αίος, κι ας μη μένεις στο όμορφο Βραχάτι!”, λένε οι παραγωγοί.

shelter_logoShelter Web Radio
www.shelter-radio.gr
Άλλοι τρόποι πρόσβασης στον σταθμό:
Tune In app (για κινητά και tablets) και μέσω της σελίδας του στο Facebook