Γυρίζοντας την Ελλάδα και τον κόσμο ως εθελοντές: Το τερπνόν μετά του ωφελίμου | Trend - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

Γυρίζοντας την Ελλάδα και τον κόσμο ως εθελοντές: Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Μπορούμε με χαμηλό budget να συνδυάσουμε την ψυχαγωγία, τα ταξίδια και την κοινωνική προσφορά; Ω ναι! Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας είναι η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κόσμο, να βοηθήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη και να περάσουμε αξέχαστα.

της Έλενας Κιουρκτσή

Ζώντας σε κοινωνίες που το “Εγώ” μοιάζει πιο σημαντικό από το “Εμείς” και μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο στον οποίο, όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του, θα δει ζωντανά πλάσματα που έχουν ανάγκη για βοήθεια, όσοι ενδιαφέρονται κάνουν κάτι.

Όσοι κάνουν περισσότερα γίνονται εθελοντές.

Με άλλα λόγια, θυσιάζουν λίγο ή περισσότερο από τον προσωπικό τους χρόνο για να βοηθήσουν χωρίς ανταλλάγματα και η αμοιβή τους μετριέται σε χαμόγελα, αγκαλιές αλλά και σε ευτυχισμένες μουσούδες, καθαρές θάλασσες και ανεπανάληπτες εμπειρίες. Αν όλα αυτά σας προκαλούν μια ανεξέλεγκτη… έξαψη ωθώντας σας να ετοιμάσετε άμεσα τον ταξιδιωτικό σας σάκο και να αναχωρήσετε για εκεί που σας χρειάζονται, δεν είστε οι μόνοι.

Οι διακοπές εθελοντικής εργασίας είναι μια ταξιδιωτική τάση των τελευταίων ετών που συνδυάζει το value for money με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς όλων των ηλικιών και στη χώρα μας. Αν και η εθελοντική εργασία συνεχίζει να είναι γυναικεία υπόθεση στην Ελλάδα -καθότι το 65% των εθελοντών είναι γυναίκες, σε αντιστοιχία με το 35% των ανδρών- τα προγράμματα απευθύνονται σε όλους, απόδειξη ότι υπάρχουν και εξειδικευμένα για εφήβους, οικογένειες, συνταξιούχους ή ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία), ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων και προορισμών. Μήπως θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με παιδιά ή να κρατήσετε συντροφιά σε ηλικιωμένους; Θα προτιμούσατε να είστε κοντά στη φύση και να φροντίζετε προστατευόμενες περιοχές περιθάλποντας απειλούμενα είδη ή κάνοντας δενδροφυτεύσεις και ανοίγοντας μονοπάτια; Μήπως θέλετε να ανακαλύψετε την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου δουλεύοντας σε παραδοσιακά κτίσματα και συμμετέχοντας στην αποκατάσταση τοιχοποιίας και μονοπατιών;

Μπορείτε να αναλάβετε ενεργό ρόλο ακόμη και στη διοργάνωση φεστιβάλ. Και όλα αυτά στην Ελλάδα; Την Ευρώπη ή την Αφρική; Στην Ασία ή τη Νότια Αμερική; Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας καλύπτουν διαφορετικά γούστα και ανάγκες και, εκτός από μια πράξη αγάπης για τους γύρω μας και τη ζωή, είναι μια πράξη αγάπης και για τον εαυτό μας. Εμείς, απλά, σας προτείνουμε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις για Ελλάδα και εξωτερικό που κάνουν -μεταφορικά και κυριολεκτικά- τον κόσμο να “γυρίζει”.

Εθελοντική εργασία και χαρά

Αρκτούρος: Γίνε το Αρκουδάκι μου

Εντός συνόρων, ο δρόμος οδηγεί στη Φλώρινα, στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε για 48 ώρες μέχρι ένα μήνα, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για οικογένειες ή εφήβους. Βασική ασχολία των εθελοντών είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του λύκου και της καφέ αρκούδας, καθώς και η φροντίδα των ζώων στα αντίστοιχα καταφύγια. Η οργάνωση προσφέρει διαμονή σε εξοπλισμένα σπίτια, ενώ η διατροφή και τα μεταφορικά καλύπτονται από τους συμμετέχοντες.

Πληροφορίες: 23860 41500

www.arcturos.gr

arktouros

Mom: Επιτέλους… Μονάχους

Για να προστατεύσουμε τις συμπαθέστατες και παιχνιδιάρικες φώκιες της Μεσογείου, η Mom μας δίνει την ευκαιρία να βρεθούμε κοντά τους και να τους προσφέρουμε την πολύτιμη βοήθειά μας. Προορισμός: Σκόπελος, Κίμωλος και Πατητήρι Αλοννήσου. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν παράλληλα την ενημέρωση των επισκεπτών, ενώ προωθούν και υλικό για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα από δύο εβδομάδες έως και ένα μήνα, ενώ θα πρέπει να είμαστε άνω των 18 ετών, να έχουμε κάποια δημόσια ή ιδιωτική ασφάλεια και να είμαστε υποστηρικτές της Mom (αυτό έχει κόστος 30 ευρώ). Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε την ανάλογη αίτηση και να βγάλουμε τα εισιτήριά μας. Η διαμονή σε πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια ή σπίτια παρέχεται από τη Mom. Εάν όμως θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στη φύση, καλύτερα να επιλέξουμε το κάμπινγκ που οργανώνεται στη Στενή Βάλα της Αλοννήσου.

Πληροφορίες: 210 5222888

www.mom.gr

archelon

ΑΡΧΕΛΩΝ: Αγάπη για τη θαλάσσια χελώνα

Ο σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, αναζητά εθελοντές από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, για να προσφέρουν την βοήθειά τους στις παραλίες ωοτοκίας των χελωνών σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Αμβρακικό, Κρήτη και Αττική. Η δέσμευση είναι για τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες. Και αυτά που θα εισπράξουμε από αυτή την έξοχη εμπειρία είναι ανεκτίμητα: εκπαίδευση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, επαφή με συνάδελφους εθελοντές απ’ όλον τον κόσμο. Οι προσφέροντες εθελοντική εργασία διαμένουν σε χώρους του συλλόγου, ενώ επιβαρύνονται με τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής.

Πληροφορίες: 210 5231342

www.archelon.gr

Service Civil International:

Ποικιλία ζήτησης και προσφοράς

Η SCI δραστηριοποιείται από το 1983 στην Ελλάδα και έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο εθελοντών σε όλη τη χώρα, που συμμετέχουν σε διεθνή εθελοντικά workcamps μικρής διάρκειας (συνήθως δύο εβδομάδων). Οι εθελοντές εργάζονται 5 με 6 ώρες ημερησίως σε πενθήμερη βάση. Τα προγράμματα που προσφέρουν μπορεί να είναι π.χ. εργασίες συντήρησης στον ιστορικό χώρο του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Νταχάου, δημιουργική απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες στη Ρεν της Γαλλίας, εργαστήρι απασχόλησης παιδιών στο Παλέρμο της Ιταλίας ή συσσίτιο στους αστέγους της Ουάσιγκτον. Η οργάνωση παρέχει διαμονή, διατροφή και ασφάλιση, αλλά απαιτείται να πληρώσουμε ένα μικρό ποσό συμμετοχής. Επίσης, τα έξοδα ταξιδιού καλύπτονται από τους εθελοντές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν κλείσει τα 18.

Πληροφορίες: 210 3823635

www.sci.gr

elix

ELIX NGO / ΕΛΙΞ: Από τη Γαλλία ως το Μεξικό

Εάν θέλουμε να ταξιδέψουμε εκτός συνόρων, αποκτώντας νέες εμπειρίες, το πρώην ΠΕΕΠ και νυν ΕΛΙΞ είναι μια πολύ δραστήρια ΜΚΟ σε Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας. Ανάλογα τα προγράμματα μπορούμε π.χ. να έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε αποκατάσταση παραδοσιακού παρεκκλησιού στη Γαλλία, σε μαθήματα παραδοσιακής κεραμικής στο μυστηριακό Μαρόκο και υποστήριξη αστέγων που πάσχουν από AIDS στο Μεξικό. Και αυτά δεν είναι παρά μια πρόγευση από τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Για να λάβουμε μέρος, είναι απαραίτητο να είμαστε άνω των 18 ετών και να μιλάμε αγγλικά.

Το κόστος της συμμετοχής ξεκινά από 120 ευρώ περίπου και αυξάνει ανάλογα με το πρόγραμμα. Τα έξοδα διαμονής και διατροφής καλύπτονται από το φορέα, όχι όμως και τα έξοδα ταξιδιού.

Πληροφορίες: 210 3825506,

www.elix.org.gr/index.php/el/

National Trust: Εθελοντισμός στην… ομίχλη

Ο ρόλος της βρετανικής οργάνωσης National Trust, είναι να προστατεύει ιστορικά κτίρια, βιομηχανικά μνημεία και χώρους πρασίνου σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία και να προωθεί την ιδέα του εθελοντισμού. Μπορούμε να δούμε, λοιπόν, ποια εθελοντική εργασία μάς ταιριάζει και να επιλέξουμε ανάμεσα στα προγράμματα που ασχολούνται με τις κατασκευές, την κηπουρική, την αποκατάσταση κτιρίων, παμπ, κάστρων, ακόμα και ορυχείων.

Τα προγράμματα διαρκούν από 2 μέχρι 7 ημέρες. Το φαγητό και η διαμονή συμπεριλαμβάνονται στην τιμή συμμετοχής, η οποία ξεκινάει από 35 λίρες.

Πληροφορίες:

www.nationaltrustjobs.org.uk

box1Εθελοντές χωρίς σύνορα

“Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας ήταν διαδεδομένα στο εξωτερικό πολλά χρόνια πριν αρχίσουμε να τα μαθαίνουμε στην Ελλάδα” αναφέρει η Βάλια, 23 χρόνων, ιδιωτική υπάλληλος, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη θαλάσσια ζωή και πριν τρία χρόνια ταξίδεψε το καλοκαίρι στην Αλόννησο, προσφέροντας επτάωρη εθελοντική εργασία για ένα μήνα με την οργάνωση Mom.

“Ήταν η πρώτη φορά που έκανα κάτι ανάλογο, παρότι είμαι ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα περιβάλλοντος. Έτσι συμπλήρωσα την αίτηση και απλά έφυγα. Ούτε και κατάλαβα πόσο εύκολα κύλησε ο καιρός. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν δυσκολίες, που όμως αντιμετωπίζονται, και ως αντιστάθμισμα, η ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου είναι μεγάλη. Έτσι, την επόμενη και μεθεπόμενη χρονιά συμμετείχα σε προγράμματα της ΜΚΟ Αρχιπέλαγος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπου ξεκινώντας από τη Σάμο με μια σκούνα οργώσαμε το Ανατολικό Αιγαίο, αναζητώντας θηλαστικά -δελφίνια, ακόμη και φάλαινες- ενώ το δρομολόγιο περιλάμβανε την Ικαρία, τους Φούρνους, τους Αρκιούς, τους Λειψούς και την Πάτμο. Επιπρόσθετα, απασχολούμασταν ως εθελοντές και σε άλλες δράσεις, όπως ο καθαρισμός παραλιών. Η αίσθηση της εθελοντικής προσφοράς και ότι εργαζόμασταν ως ομάδα, ήταν απίστευτη”.

Αυτό που έχει αποκομίσει η Βάλια ως εθελόντρια είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθε να συνεργάζεται καλύτερα με τους γύρω της, να έχει επιμονή και υπομονή και να σέβεται ακόμα περισσότερο τη “θαυμαστή” όπως αναφέρει Φύση.

Από την άλλη, ο Αλέξης, 30 χρόνων, άνεργος μηχανικός, έψαχνε μια κάποια διέξοδο και να καθαρίσει το μυαλό του, όπως λέει, και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τις ατελείωτες δυνατότητες που υπάρχουν να γνωρίσει τον κόσμο. Αυτός ήταν και ο λόγος που άρχισε να ψάχνει ιστοσελίδες στο διαδίκτυο για εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.

Έτσι, μαζί με έναν παιδικό του φίλο βρέθηκαν στη μακρινή χώρα της φωτιάς και του πάγου, την Ισλανδία. Και μετά, συμμετέχοντας σε άλλα προγράμματα στην Τανζανία, την Ουαλία και την Ισπανία, ανοίγοντας μονοπάτια, ανακαινίζοντας γέφυρες και βοηθώντας ηλικιωμένους.box2

“Ο εθελοντισμός είναι κάτι που πρέπει να κάνουν όλοι μια φορά στη ζωή τους. Γιατί σε σηκώνει από τον καναπέ και τις οθόνες, αλλάζεις περιβάλλον και συνήθειες, οπότε αρχίζεις και βλέπεις τη ζωή από άλλη οπτική γωνία. Καταλαβαίνεις ποιος πραγματικά είσαι, είναι σαν αποκάλυψη. Όσο πιο δύσκολες δε είναι οι συνθήκες, τόσο πιο έντονη η εμπειρία. Δημιουργεί τέτοιους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και αναμνήσεις που παραμένουν ανεξίτηλες. Και είναι σίγουρα ο οικονομικότερος τρόπος να ταξιδέψεις και να εξερευνήσεις μια χώρα, ιδιαίτερα αν είσαι νέος”.

Αναζήτηση προγραμμάτων εθελοντισμού

www.citizensinaction.gr/index.php/el/homepage

www.crossculturalsolutions.org

www.globalvolunteers.org

www.idealist.org

www.worldwidehelpers.org

www.sci.ngo

www.volunteeractioncounts.org/en

Περισσότερα στο:

www.europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_el