Ελληνικές ελιές έγιναν αντικείμενο μελέτης σε Yale και Harvard για τα οφέλη τους στην υγεία | Trend - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

Ελληνικές ελιές έγιναν αντικείμενο μελέτης σε Yale και Harvard για τα οφέλη τους στην υγεία

Βιολογικές, βραβευμένες, χωρίς παστερίωση και χημικά πρόσθετα ελληνικές ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο, από τα ριζά του Ταΰγετου, «φοιτούν» τα τελευταία χρόνια σε φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που οι σπαρτιάτικες βιολογικές ελιές δίνουν τις «δικές τους εξετάσεις» συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα αμερικανικών πανεπιστημίων όχι ως απλό ή βιο- λειτουργικό τρόφιμο, αλλά ως ένα εν δυνάμει συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Η αρχή έγινε από το Harvard και το Yale, τα οποία μελετούν το ελαιόλαδο και την περιεκτικότητα της επιτραπέζιας ελιάς των γνωστών και πολυβραβευμένων Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Ακολούθησαν άλλα τρία τουλάχιστον πανεπιστήμια, τα οποία σχεδιάζουν παρόμοιες έρευνες, ενώ μία απ’ αυτές τις έρευνες, και συγκεκριμένα αυτή του Υale υπό τον γενικό τίτλο «Olives for Health», την οποία διεξάγει η Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Τμήμα Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής, βρίσκεται πλέον στην γνωστή επιστημονική ανοιχτή βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov, των 50 πολιτειών της Αμερικής και άλλων 220 χωρών, και διατηρείται από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Το «Olives for Health» είναι ένα νέο ερευνητικό έργο του Yale για την ανθρώπινη υγεία, σχετίζεται με την καθημερινή κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών και έχει σκοπό να αποτιμήσει την επίδρασή τους ως συμπληρώματος διατροφής σε δείκτες όπως η LDL χοληστερόλη, ο λόγος LDL/HDL, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη CRP, σε περίπου 226 συμμετέχοντες εθελοντές ηλικίας 18 -23 ετών.

Η επιλογή των συγκεκριμένων βιολογικών ελιών έγινε από την ομάδα του Yale «λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες που υπερβαίνουν κατά περίπου 500% το μέσο όρο των πολυφαινολών που υπάρχουν στις επιτραπέζιες ελιές γενικότερα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης των ελαιώνων Γιώργος Σακελλαρόπουλος, διευκρινίζοντας: «Συγκεκριμένα, οι ελιές αυτές περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δύο φαινολών, τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης, υγειοπροστατευτικές ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες… Βάσει των αναλύσεων που έχουν γίνει με τη Μέθοδο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού, οι συγκεκριμένες ελιές περιέχουν πάνω από 1700 mg/Kg φαινολών κι, έτσι, η ημερήσια κατανάλωση μόλις 3 γραμμαρίων ελιών, παρέχει 5 mg υδροξυτυροσόλης- τυροσόλης ή παραγώγων τους, αντιστοιχώντας στην κατανάλωση 20 γραμμαρίων ελαιολάδου, που ανήκει στην κατηγορία των ελαιολάδων με ισχυρισμό υγείας, που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη, η οποία διενεργείται και καταχωρείται στο ClinicalTrials.gov και γίνεται με ελληνικές βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρόπουλος, στο Harvard, στη διάσημη Σχολή Δημόσιας Υγείας, βρίσκεται σε εξέλιξη η παρεμβατική έρευνα Feeding America’s Bravest, η οποία επιχειρεί να προσδιορίσει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, και συγκεκριμένα του βιολογικού ελαιολάδου στη διατροφή 1000 και πλέον Αμερικανών πυροσβεστών.

Σκοπός της μελέτης είναι να αποδείξει πως, αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο, σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, όπως οι πυροσβέστες, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε ιδιαίτερα αξιοσημείωτα ποσοστά. Έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους τρεις πυροσβέστες στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκος και οι καρδιακές προσβολές είναι η υπ αριθμόν 1 αιτία θανάτου στη γραμμή του καθήκοντος .

«Έχουμε εστιάσει, με επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση, στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής ποιότητας, δηλαδή τροφίμων που η ημερήσια κατανάλωση λόγω των συστατικών τους, έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία», σημειώνει ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Η πρώτη κλινική μελέτη, ωστόσο, είχε πραγματοποιηθεί από τον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέλαβε πρώτος να μελετήσει τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης βιολογικών ελιών τύπου Καλαμών των συγκεκριμένων ελαιώνων, εστιάζοντας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών, και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ταυτόχρονα, διεξήχθη μια τετραετής κλινική μελέτη με 100 ασθενείς εθελοντές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Τα ωφέλιμα συστατικά, συγκεντρωμένα σε λίγους καρπούς ελιάς, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει την ελιά σε σκόνη και έπειτα σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης. Η ομάδα του ΕΚΠΑ έχει προχωρήσει στην κατοχύρωση αυτής της μεθόδου με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ