Επιστήμονα, εσύ, σούπερ σταρ!

Οι εποχές άλλαξαν. Ο κορονοϊός τις άλλαξε. Όχι ότι δεν συζητάμε ανόητα θέματα… Για την ακρίβεια, μας απασχολεί σφόδρα πώς οι διάσημοι βάφουν τη ρίζα μόνοι τους και τι φοράνε στον καναπέ τους. Ωστόσο, κάπως σαν να έχουμε κάνει ένα ξεσκαρτάρισμα μέσα μας, ως προς το τι είναι πιο σημαντικό και ουσιώδες. Αυτό που μας συνέβη, έστρεψε αλλού την προσοχή και τον θαυμασμό μας.

της Λίλας Σταμπούλογλου 

Πού είναι εκείνες οι εποχές, που το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν ο μορφονιός σταρ, ο οποίος εμφανιζόταν στους διαδικτυακούς μας τοίχους, κι εμείς αποθεώναμε χαζεμένοι τους τετραπλούς κοιλιακούς του; Πού είναι εκείνες οι εποχές που, καθώς πλησίαζε το καλοκαίρι, τα περιοδικά και τα sites γέμιζαν νεαρές       στάρλετ που έκαναν τις πρώτες βουτιές με καυτό μπικίνι, για το “φάτε μάτια ψάρια”; Πού είναι εκείνες οι εποχές, που στα πάνελ συζητούσαν το κατόρθωμα του τάδε διάσημου ή το νέο αμόρε της τάδε διάσημης, ή πώς έβαψε τα μαλλιά της;
Όχι ότι πάψαμε να χαζεύουμε καυτά μπικίνι και κοιλιακούς φέτες, όχι ότι πάψαμε να κοιτάμε απ’ την κλειδαρότρυπα τη ζωή της κάθε διάσημης περσόνας, αλλά ο θαυμασμός μας, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, δεν περιστρέφεται πια γύρω από ανούσια θέματα. Οι νέοι αγαπημένοι της καρδιάς μας, τα πρόσωπα-σύμβολα των ημερών, οι νέοι “σταρ”, θα τολμούσα να πω, είναι… οι επιστήμονες. Επιτέλους! Καιρός ήταν! Kαι πολύ αργήσαμε να τους αντιμετωπίσουμε ως σταρ, να προσθέσω.
Επιτέλους, τους δόθηκε βήμα και άφθονη ώρα να μιλήσουν, σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πριν τον κορονοϊό, τον επιστήμονα τον ξεπετούσαν, του έδιναν λίγα λεπτά και τον χαιρετούσαν για να πάνε σε άλλο θέμα, που πουλούσε περισσότερο. Τώρα, τον έχουν αρμένικη βίζιτα. Τώρα, όλοι κρέμονται απ’ τα χείλη του. Τώρα, του δίνουν βήμα να μιλήσει ακόμα και σε εκπομπές που παλαιότερα μήτε που θα σκέφτονταν να τον έχουν στη σκαλέτα τους. Τώρα, τον βλέπεις μέχρι και στα περιοδικά κους-κους, σε φωτογραφία εξωφύλλου.

Σ’ ένα τέτοιο εξώφυλλο είδα τον Σωτήρη Τσιόδρα, πρόσφατα. “Ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων, σε μια σπάνια φωτογραφία με τη γυναίκα του”, έλεγε η λεζάντα. Αναμφίβολα, ο Τσιόδρας είναι ο ήρωας της εποχής του κορονοϊού, στη χώρα. Είναι αυτός, τον οποίο θέλουμε να βλέπουμε και ν’ ακούμε, είναι αυτός για τον οποίο έχουμε την επιθυμία να μάθουμε τα πάντα. Ακόμα και τι φαγητό προτιμάει ή πώς περνάει τις Κυριακές του. Αν τον βλέπαμε στον δρόμο, θα θέλαμε να τον αγκαλιάσουμε και να του σφίξουμε το χέρι. Και το μόνο που θα μας συγκρατούσε, θα ήταν το social distancing.
“Οι ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορονοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες” ήταν ο τίτλος αφιερώματος της εφημερίδας New York Times για τους επιστήμονες, οι οποίοι χαράσσουν στρατηγικές αντιμετώπισης του κορονοϊού, ανά τον κόσμο. Φυσικά, το δημοσίευμα αναφερόταν και στον Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο, όπως έλεγε, όλη η Ελλάδα περιμένει να δει κάθε απόγευμα στην τηλεόραση.
Στην Ιταλία, ο Μάσιμο Γκάλι, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Luigi Sacco στο Μιλάνο, βγαίνει στην τηλεόραση για να ενημερώσει τους πολίτες κι έχει γίνει ο επιστήμονας-σταρ της γειτονικής χώρας.
Στη Γερμανία, το πρόσωπο των ημερών και συχνότερος καλεσμένος στα τηλεοπτικά τοκ σόου, ο οποίος μεταφέρει δεδομένα που προκύπτουν από το πολυετές έργο του, ακούει στο όνομα “Κρίστιαν Ντρόστεν” και είναι επικεφαλής επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Charite, στο Βερολίνο.
Στην Αμερική, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στον Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ.
Στην Ισπανία, ο διευθυντής του Κέντρου Επειγόντων Περιστατικών, Φερνάντο Σιμόν, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις πολιτών, ακόμα και διαδικτυακά, πήρε διαστάσεις εθνικού ήρωα, όταν διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.
Με δύο λόγια, κάθε χώρα τώρα έχει αποκτήσει τους δικούς της διάσημους επιστήμονες, πρόσωπα που, λόγω των συνθηκών, ξεχώρισαν και συζητιούνται. Να μου πείτε, ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Μας απειλεί ένας ιός που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί, και είμαστε ευάλωτοι απέναντί του. Από ποιον θα περιμέναμε βοήθεια, αν όχι από τον γιατρό, τον νοσηλευτή, τον λοιμοξιολόγο – τον επιστήμονα εν γένει; Σε ποιον θα στηριζόμασταν για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ; Μοιραία, κρεμαστήκαμε πάνω τους, γιατί αυτοί γνωρίζουν, αυτοί μελετούν, αυτοί μας φροντίζουν και αυτοί μας καθοδηγούν.

Μέσα από την πληθώρα επιστημόνων, ωστόσο, που βγαίνουν αυτή την εποχή στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, ξεπετάχτηκαν κάποια πρόσωπα που κάνουν περισσότερο γκελ στο κοινό, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας. Δεν είναι τυχαίο που ο συγκεκριμένος άνθρωπος μπήκε στην καρδιά μας. Και δεν είναι μόνο ο ρόλος που ανέλαβε που μας έκανε να τον αγαπήσουμε, αλλά και ο τρόπος που τον διεκπεραιώνει, όπως και ο χαρακτήρας που αποκαλύπτεται μέσα από αυτόν.
“Συνδυάζει βασικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν αποδεκτό στον κόσμο που έχει άγχος”, ανέφερε ο Theo Αναγνωστόπουλος, ιδρυτής της SciCo, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για επιστημονικά θέματα. “Είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά με αποδεδειγμένη εμπειρία, και είναι καταρτισμένος. Είναι ένας από εμάς. Είναι ταπεινός, μετριοπαθής και συμπονετικός, αλλά είναι αναμφισβήτητα κορυφαίος ειδικός”, είπε στους New York Times.

Αν και η συγκυρία που έφερε τους επιστήμονες στο κέντρο της προσοχής είναι δυσάρεστη και προέκυψε μέσα από την ανάγκη, ήταν η αφορμή που μας έλειπε για να ξεχωρίσουμε τα πίτουρα απ’ τα στάχυα. Και πόσο όμορφο το αποτέλεσμα, εν τέλει, να γίνουν ήρωές μας άνθρωποι που πραγματικά το αξίζουν. Άνθρωποι που έχουν μοχθήσει για να κατακτήσουν τη θέση που κατέχουν, άνθρωποι με γνώσεις και καλλιέργεια, οι οποίοι εργάζονται για να έχει η ανθρωπότητα ένα καλύτερο αύριο.
Ίσως η τύχη, μέσα στην ατυχία μας, είναι ακριβώς αυτό: το ότι τους εκτιμήσαμε επιτέλους με τον τρόπο που τους αξίζει, καθώς έπεσαν όλοι οι προβολείς πάνω τους, μαζί με τις ελπίδες μας. Και δεν είναι διόλου απίθανο αυτή η μετατόπιση της προσοχής και του θαυμασμού να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές. Να τις παρακινήσει να ακολουθήσουν δρόμους ουσίας, να κυνηγήσουν στόχους σημαντικούς, να προοδεύσουν και να προκόψουν σε αξιόλογους τομείς.

Με άλλα λόγια, ίσως ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και άλλοι σαν κι αυτόν να σταθούν η αφορμή για κάποιους νέους να ονειρευτούν να γίνουν επιστήμονες, και όχι σταρ της λαμπερής, άλλα άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, σόου μπίζνες.Abbvie