Ερωτευμένοι Υπερ-ήρωες Πραγματική αγάπη Vs Σωτηρία του πλανήτη | Trend - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

Ερωτευμένοι Υπερ-ήρωες
Πραγματική αγάπη Vs Σωτηρία του πλανήτη

Οι υπερ-ήρωες των κόμικς πάντα παίρνουν ρίσκα, πετούν, παλεύουν, σώζουν τον κόσμο και είναι ατρόμητοι μπροστά σε σκοτεινές και εξωγήινες δυνάμεις. Πώς είναι, όμως, τα υπεράνθρωπα αυτά πλάσματα όταν είναι ερωτευμένα; Ζουν ποτέ το δικό τους, προσωπικό, “happy end”; 

της Γιώτας Χουλιάρα

Ακόμη κι αν δεν είστε λάτρεις των ηρώων της DC και της Marvel, ούτε διαβάζετε κόμικς μετά μανίας και δεν παρακολουθείτε σχετικές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, σίγουρα γνωρίζετε τι σημαίνει να είναι κάποιος υπερ-ήρωας και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι υπερ-ήρωες (ακόμη και οι αντι-ήρωες, όπως ο Venom και ο Punisher-Τιμωρός) διαθέτουν θάρρος και αναπτυγμένες δεξιότητες, σκληρότητα και τεράστια σωματική δύναμη. Αυτό, φυσικά, απαιτεί σκληρή δουλειά, καθώς ένας υπερ-ήρωας, όπως ο Superman ή ο Captain America, είναι εκείνος που αναμένεται να σώσει την πόλη, τον κόσμο, ακόμη και το σύμπαν, όταν τα πράγματα αρχίζουν… να σκουραίνουν.
Και ενώ όλες οι ιστορίες υπερ-ηρώων παρουσιάζουν τα σπουδαία επιτεύγματά τους, σκιαγραφούν και ένα ακόμη κοινό τους χαρακτηριστικό: την απίστευτη μοναξιά τους.
Ο Captain America, το κόμικ σύμβολο των ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ένας στρατιώτης που επιβίωσε στον χρόνο, βλέποντας τους ανθρώπους που γνώριζε να γερνούν και να πεθαίνουν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη σαγηνευτική Wonder Woman, την αμαζόνα πολεμίστρια που, ουσιαστικά, αυτοεξορίζεται από το νησί της. O Superman είναι ο τελευταίος επιζών του μακρινού πλανήτη του και ο Τhor από τους ελάχιστους που απέμειναν από τον δικό του, φανταστικό, κόσμο.
Ακόμα και υπερ-ήρωες με λιγότερο τραγικές ιστορίες αναγκάζονται να ζουν μακριά από τα άτομα που αγαπούν. Είτε με σκοπό να κρατήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ασφαλή, είτε γιατί επιβάλλεται να κρατήσουν τη δική τους ταυτότητα μυστική. Έτσι, οι προσωπικές ζωές πολλών υπερ-ηρώων χαρακτηρίζονται από μυστικότητα, απομόνωση και διττότητα. Εξάλλου, αφού έχουν τόσο σοβαρά ζητήματα για να ασχοληθούν, δεν τους ενδιαφέρει ο έρωτας. Ή, μήπως, ναι;

“Το να αγαπάς σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, να παίρνεις ένα ρίσκο”
Αυτή η φράση ανήκει στον Γάλλο μυθιστοριογράφο Μαρκ Λεβί και ταιριάζει μάλλον… αντίστροφα στις ερωτικές ιστορίες των υπερ-ηρώων, οι οποίοι μπορούν να ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν τον κόσμο, αλλά μοιάζουν άτολμοι μπροστά στον μεγάλο έρωτα.
Ο Κλαρκ Κεντ, η γήινη ταυτότητα του υπερ-ήρωα Superman, είναι ένας συνεσταλμένος δημοσιογράφος, δειλός και άτολμος. Ερωτεύεται παράφορα τη συνάδελφό του, Λόις Λέιν, αλλά δεν τολμά να της εκδηλώσει το ερωτικό του ενδιαφέρον. Μόνο ως Superman μπορεί να της αποκαλύψει τον έρωτά του. Φυσικά, η Λέιν αδυνατεί να αντιληφθεί ότι ο Superman και ο Κεντ είναι το ίδιο πρόσωπο.
Η ιστορία περνά από σαράντα κύματα, μέχρι που ο δημιουργός κόμικς Τσαρλς Σουλ ήρθε να τα ανατρέψει όλα: στη σειρά του, με τίτλο Superman/Wonder Woman, η οποία κυκλοφόρησε από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2016, οι δύο υπερ-ήρωες ερωτεύονται. Ο Σουλ λησμονεί τον παλαιότερο κοινωνικό και ερωτικό περίγυρο των δύο πιο ισχυρών πρωταγωνιστών της εταιρείας DC, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους όχι μόνο ως συνεργάτες, αλλά και ως ζευγάρι.
Ο Superman γνωρίζει τις δυνάμεις της Πριγκίπισσας Νταϊάνα της Θεμισκύρας, όπως είναι το όνομα της Wonder Woman, και τη θαυμάζει διότι μπορεί να προστατεύσει μόνη τον εαυτό της, ενώ παράλληλα αποτελεί και για τον ίδιο πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα του για τη σωτηρία του πλανήτη. Και οι δυο αφήνουν πίσω τους θνητούς εραστές τους (ο μεν τη δημοσιογράφο Λόις Λέιν και η δε τον πιλότο του Αμερικανικού Στρατού Στήβεν Τρέβορ) και δημιουργούν μια νέα σχέση, η οποία έδειξε να κερδίζει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.
Ανάλογη μοιάζει και η ιστορία του ανθρώπου-νυχτερίδα. Ο Batman, δηλαδή ο πολυεκατομμυριούχος Μπρους Γουέιν, ερωτεύεται τη δημοσιογράφο Βίκυ Βέιλ. Ωστόσο, η σχέση τους δεν μακροημερεύει, καθώς, παρά τις συμβουλές του οικονόμου του Γουέιν, Άλμπερτ, εκείνος δεν της αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο. Η αλήθεια είναι πως, στη δεύτερη κινηματογραφική ταινία του Batman (Batman Returns, 1992), όπου ο άνθρωπος- νυχτερίδα αντιμετωπίζει τον σατανικό Πιγκουίνο, ενδεχομένως το ενδιαφέρον του κοινού να μειωνόταν αν ο Μπρους ξυπνούσε δίπλα στη Βίκυ και της έλεγε τρυφερά “Αγάπη μου, πάω να σώσω τη Gotham City” και έφευγε για να κάνει κορδελάκια με την Catwoman. Εξάλλου, δυο ωραίες γυναίκες, όπως η Κιμ Μπέισιντζερ (Βίκυ Βέιλ, στην πρώτη ταινία) και Μισέλ Φάιφερ (Catwoman-Σελίνα Κάιλ, στη δεύτερη ταινία), θα αποσπούσαν την προσοχή του εκκεντρικού εκατομμυριούχου από την αποστολή του ως Batman.
Έκτοτε, ο Γουέιν περνά τον χρόνο του με διάφορες αιθέριες υπάρξεις και one night stands, που τον βοηθούν να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του, την οποία προστατεύει με κάθε τρόπο ο Άλφρεντ. Ώσπου στη ζωή του έρχεται η σατανική Τάλια, κόρη ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς του, του Ρας αλ Γκουλ. O έρωτάς τους είναι κεραυνοβόλος και καταστροφικός για τον άνθρωπο-νυχτερίδα, καθώς η Tάλια, παραμένει πιστή στην ιδεολογία του πατέρα της να σπέρνει στον κόσμο τον όλεθρο και την καταστροφή. Η σχέση τους δεν προχωρά, παρά το γεγονός ότι αποκτούν μαζί ένα γιο, τον Ντάμιαν Γουέιν, ο οποίος αργότερα εμφανίζεται ως Ρόμπιν.
Την Τάλια διαδέχεται η Catwoman, μια σχέση με την οποία φαίνεται να τελειώνουν οι κινηματογραφικές επιτυχίες του Batman, καθώς οι δυο τους φεύγουν και ζουν τον έρωτά τους στη Φλωρεντία. Μάλιστα, στη σειρά κόμικ, και πιο συγκεκριμένα στο τεύχος 24, ο Μπρους Γουέιν κάνει πρόταση γάμου στη Σελίνα Κάιλ, η οποία λέει το “ναι” στο τεύχος 32. Όχι, η Σελίνα δεν αντιδρά αργά σαν τον Ρανταπλάν, απλά δεν θέλει να παντρευτεί τον Βatman, γιατί έτσι ο ίδιος θα έπαυε να υπάρχει. Και τότε, τι θα γινόταν ο κόσμος χωρίς τον υπερ-ήρωα; Επειδή, λοιπόν, τον αγαπά πραγματικά, τον εγκαταλείπει λίγο πριν το γάμο (στην πορεία, βέβαια, ανακαλύπτουμε ότι η Catwoman τον πρόδωσε, επειδή ακολούθησε τον Μπέιν και εντάχθηκε στους κακούς).
Έτσι, ο Batman παραμένει αποτελεσματικός για πολλά τεύχη ακόμη. Γιατί, όπως αποδεικνύεται, χρειάζεται πόνος και μοναξιά για να είσαι υπερ-ήρωας…

“Γιατί δεν υπήρξε ποτέ ιστορία πιο θλιβερή, από αυτήν της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου της”
Έτσι τελειώνει το διάσημο ομώνυμο θεατρικό του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και μία από τις δημοφιλέστερες ερωτικές ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ. Ωστόσο, θα είχε την ίδια επιτυχία, αν στο τέλος ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα είχαν παντρευτεί, είχαν κάνει παιδιά και είχαν ζήσει μια κανονική και ευτυχισμένη ζωή; Μήπως, τελικά, οι αδιέξοδες ερωτικές σχέσεις είναι εκείνες που παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
“Ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο / για να μην υποφέρεις, φύγε μακριά μου, κρύψου από μένα…” λένε οι Πυξ Λαξ στο τραγούδι “Οι Παλιές Αγάπες πάνε στον Παράδεισο”, θυμίζοντας λίγο από την… καταραμένη αγάπη των υπερ-ηρώων. Αν ένας υπερ-ήρωας παντρευτεί το αντικείμενο του πόθου του ή συναντήσει τη μία και πραγματική του αγάπη, τότε το σύμπαν συνωμοτεί για να του το καταστρέψει. Μήπως αυτό συμβαίνει, επειδή οι ευτυχισμένες σχέσεις είναι βαρετές; Ή, άραγε, υπάρχει και ένας πιο… υπόγειος λόγος;
Πολλοί φανατικοί των κόμικς ισχυρίζονται ότι οι υπερ-ήρωες δεν πρέπει να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή, καθώς δεσμεύονται να υπερασπιστούν τους άλλους, θυσιάζοντας κάθε προσωπική τους σχέση. Τα γήινα αντικείμενα του πόθου τους αποτελούν, ουσιαστικά, μια δύναμη γείωσης για τους ίδιους, η οποία, πολλές φορές, τους κρατά δέσμιους.
Ο ρεαλιστικός ρομαντισμός δεν είναι συμβατός με τα κόμικς. Δεν μπορούμε να δούμε τον Superman να διαλέγει γραβάτα για τον γάμο του ή τον Batman να πηγαίνει τα παιδιά του στο νηπιαγωγείο. Φανταστείτε αν, την ώρα που μια σκοτεινή δύναμη έκανε την επίθεσή της, ο Captain Αmerica βρισκόταν σε ρομαντικό ραντεβού. Τι θα γινόταν τότε;
Βέβαια, οι στιγμές ρομαντισμού δεν λείπουν και εντελώς από τα κόμικς, αλλά είναι σχετικά σπάνιες και, το κυριότερο, δεν έχουν διάρκεια. Ο υπερ-ήρωας ο σωστός είναι έξυπνος, ισχυρός και, κυρίως, δεν χρειάζεται να βρίσκει δικαιολογίες όταν ξεχνάει το δείπνο ή χρειάζεται να λείψει τα βράδια.
Ωστόσο, τα παραπάνω στερεότυπα τα σπάει ο Ποπάϋ, παρόλο που δεν αποτελεί υπερ-ήρωα με την κλασική έννοια του όρου. Είναι ένας καλόκαρδος, αμόρφωτος και δίκαιος ναυτικός, ο οποίος αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις όταν τρώει σπανάκι (χαράς ευαγγέλια για τις μανούλες, που θέλουν να πείσουν τα βλαστάρια τους να ακολουθήσουν υγιεινή διατροφή). O Ποπάϋ είναι ερωτευμένος με την ψηλόλιγνη, σαν σκουπόξυλο, Όλιβ, η οποία μάλιστα είναι το μήλον της έριδος ανάμεσα σε εκείνον και τον σκληρό Βρούτο. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Ποπάϋ παραμένει σταθερά ερωτευμένος μαζί της, παρά το γεγονός ότι… τον κατσαδιάζει σε κάθε ευκαιρία!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θεωρήσετε ότι έχετε βρει τον έρωτα της ζωής σας, βεβαιωθείτε ότι… δεν φοράει κάπα. Αν, πάλι, τον έχετε βρει, έχετε ζήσει όμορφα μαζί του, αλλά “σας έχει τελειώσει” και θελήσετε να χωρίσετε, πείτε του απλά ότι πρέπει να σώσετε τον κόσμο και χαθείτε στο σκοτάδι.