Ευτυχισμένα παιδιά. Ώρα για παιχνίδι “έξω”!

Η πρόσφατη παραμονή στο σπίτι μάς «έδωσε να καταλάβουμε» την τεράστια σημασία που έχει το “έξω” για την υγεία και την ψυχική ισορροπία τη δική μας, πόσω δε μάλλον των παιδιών μας. Τώρα, λοιπόν, που μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, ας εκμεταλλευτούμε αυτό το “έξω” όσο περισσότερο μπορούμε!

της Βίκυς Κόρδα

Στην καραντίνα, οι συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες και στρεσογόνες και για τα παιδιά μας, τα οποία κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε μια ιδιαίτερη πραγματικότητα, «πατώντας παύση» στη μέχρι τότε καθημερινή –και ασφαλή– τους ρουτίνα. Αφ’ ενός, χρειάστηκε να αντεπεξέλθουν, και μάλιστα πολύ σύντομα, στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αφ’ ετέρου, ο τόσο ξαφνικός περιορισμός στο σπίτι, χωρίς ενδείξεις για τη λήξη του, είχε σοβαρό αντίκτυπο σταδιακά και στη διάθεσή τους. Μάλιστα, η ανάγκη τους για βόλτα και παιχνίδι “έξω” άρχισε, από ένα σημείο και έπειτα, να «χτυπάει κόκκινο».
Τώρα, λοιπόν, που τα σχολεία έχουν κλείσει και οι διακοπές μας είναι προ των πυλών, ήρθε η ώρα να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο. Τηρώντας ευλαβικά τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης, κυρίως εκείνα για την υγιεινή των χεριών μας και τις αποστάσεις, ας δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να απολαύσουν το “έξω”, που τόσα σημαντικά έχει να τους προσφέρει.

Τα οφέλη του “έξω” στη σωματική υγεία των παιδιών μας
Άσκηση: Το παιχνίδι σε ανοιχτούς χώρους (τρέξιμο, ποδήλατο, παιχνίδι με μπάλα κ.λπ.) είναι μια μορφή άσκησης. Ως τέτοια, ενδυναμώνει τους μυς, ευνοεί την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, προάγει την ευλυγισία, την ισορροπία, τον συντονισμό του σώματος. Ας έχουμε υπόψη μας, επίσης, ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά θα πρέπει να ασκούνται καθημερινά τουλάχιστον για μία ώρα.
Σύνθεση βιταμίνης D: Η ασφαλής έκθεση στον ήλιο, πέρα από τις θετικές επιδράσεις στη διάθεση όλων, βοηθά και στη σύνθεση της βιταμίνης D. Η βιταμίνη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη γερών οστών και για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού των παιδιών.
Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Σε φυσιολογικές συνθήκες, καθώς έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά, είναι πιθανό σταδιακά να αποκτούν αντισώματα απέναντι σε βακτήρια και ιούς, και να αρρωσταίνουν όλο και πιο αραιά. Το ανοσοποιητικό τους, όμως, ενισχύεται και έμμεσα: τα παιδιά εκτονώνονται, κοιμούνται περισσότερο και βαθύτερα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να ξεκουράζεται και να είναι σε θέση να “αμύνεται” με μεγαλύτερη επιτυχία.

Η σημασία του “έξω” στην πνευματική και συναισθηματική τους υγεία
Κοινωνικοποίηση: Το παιχνίδι έξω είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. Βγαίνοντας από το σπίτι, μαθαίνουν να κάνουν νέους φίλους, να μοιράζονται, να διεκδικούν, να υποχωρούν. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν.
Γνωστικές λειτουργίες: Παίζοντας στον καθαρό αέρα, με επίβλεψη βέβαια, τα παιδιά ξεδιπλώνουν την έμφυτη περιέργειά τους, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο. Αναζητούν λύσεις σε τυχόν “αναποδιές”, εξασκώντας και εξελίσσοντας έτσι τις γνωστικές ικανότητές τους. Παίρνουν αποφάσεις και ρίσκα, τηρουμένων των αναλογιών, αξιοποιούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά τους. Καλλιεργούν την αυτοπεποίθησή τους και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους. Επιπλέον, καθώς αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας ένα “καθήκον”, στο πλαίσιο κυρίως των ομαδικών παιχνιδιών, ενισχύεται το εσωτερικό τους κίνητρο, η συγκέντρωση, η υπευθυνότητα και η στοχοπροσήλωσή τους.
Βελτιωμένες αισθήσεις: Έρευνες αποδεικνύουν πως τα παιδιά που παίζουν τακτικά έξω έχουν βελτιωμένη τη “μακρινή” τους όραση, συγκριτικά με παιδιά που συνήθως παίζουν μέσα στο σπίτι. Βεβαίως, με το παιχνίδι έξω βελτιώνεται και η όσφρηση (π.χ. από τα λουλούδια) ή ακόμα και η γεύση (π.χ. από τα φρούτα στα δέντρα).
Νιώθουν χαρούμενα: Ένα παιδί που παίζει έξω, στην πλατεία, στο πάρκο, στη φύση, και παρά τους περιορισμούς που συνήθως θέτουμε για την ασφάλειά του (ένα παραπάνω στη μετά τον κορονοϊό εποχή), νιώθει ανεμελιά και ελευθερία· νιώθει ευτυχισμένο…
Υπάρχει πιο πειστικό επιχείρημα για να βγαίνουμε έξω συχνότερα, τώρα που μπορούμε; Με την προϋπόθεση, βεβαίως, της τήρησης των μέτρων, ώστε να παραμένουμε όλοι ασφαλείς. 

Πηγές
https://www.health.harvard.edu/blog/6-reasons-children-need-to-play-outside-2018052213880
https://news.sanfordhealth.org/childrens/play-outside/