Μπορούν οι πρίγκιπες να είναι κανονικοί άνθρωποι; | Trend - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

Μπορούν οι πρίγκιπες να είναι κανονικοί άνθρωποι;

Οι βασιλικές οικογένειες έχουν κάτι “απόκοσμο”. Ζουν με τους δικούς τους κανόνες, οι οποίοι απέχουν απ’ τους κανόνες των κοινών θνητών. Λες “αυτοί είναι άλλη φυλή”. Μια φυλή που προσέχει πολύ πώς κινείται και με ποιον συναναστρέφεται, και που φροντίζει να διαιωνίζει το είδος της σμίγοντας μόνο με εκείνους που προάγουν τη γαλαζοαίματη ράτσα και την κρατούν αγνή και αμόλυντη από προσμίξεις με το προλεταριάτο: προξενιά με μέλη της φυλής και γάμοι συμφέροντος μέσα σε βασιλικό περιτύλιγμα. Και μετά βλέπεις τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, και αλλάζεις γνώμη.

της Λίλας Σταμπούλογλου

Όσο απρόσιτη και απόκοσμη είναι η γιαγιά τους, η βασίλισσα Ελισάβετ, τόσο προσιτοί και ανθρώπινοι φαίνονται οι δυο τους. Το αποδεικνύουν και οι επιλογές των συντρόφων τους. Ποιος το περίμενε ότι ένας γαλαζοαίματος θα επέλεγε να παντρευτεί μια γυναίκα κατά τρία χρόνια μεγαλύτερή του; Πες σε Ελληνίδα μάνα ότι ο γιος της θα παντρευτεί μεγαλύτερή του και θα πέσει στα πατώματα λιπόθυμη. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει ούτε στις απλές οικογένειες, όχι στις περίπλοκες, όπως αυτή του Μπάκιγχαμ.
Ναι, η Μέγκαν Μαρκλ είναι 36 ετών, ενώ ο πρίγκιπας Χάρι 33. Και να πεις ότι είναι και γόνος καμιάς αριστοκρατικής οικογένειας η Μέγκαν, ούτε αυτό είναι. Ένας έρμος διευθυντής φωτογραφίας σε τηλεοπτικές σειρές ήταν ο μπαμπάς της, ενώ η μάνα της ήταν καθηγήτρια γιόγκα (που προσφάτως εμφανίστηκε να ψωνίζει φορώντας παντόφλες κι έγινε στα ταμπλόιντ χαμός). Και η ίδια η Μέγκαν μια ταπεινή ηθοποιός είναι, χωρίς καμιά φοβερή καριέρα. Και είναι και διαζευγμένη. Σίγουρα θα βρεθούν και κάποιοι κακοπροαίρετοι και ολίγον τι ρατσιστές, που θα προσθέσουν στα μειονεκτήματα ότι είναι και μιγάδα.
Βέβαια, η βιογράφος του πρίγκιπα Χάρι, Πένι Τζούνορ, θεωρεί ότι ειδικά το τελευταίο μάλλον θα θεωρηθεί πλεονέκτημα: “Αυτό θα δείξει ότι ο Χάρι είναι ένας πολύ σύγχρονος άνθρωπος και όχι ένα περίεργο ον, από άλλον πλανήτη, όπως μερικές φορές εμφανίζονται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας”. Αυτό ακριβώς λέμε κι εμείς: είναι κανονικός άνθρωπος. Τώρα, το πώς θα αντιμετωπιστεί ο σύγχρονος πρίγκιπας με τις μοντέρνες επιλογές από τα άλλα όντα της βασιλικής οικογένειας που ίσως δεν είναι τόσο σύγχρονα, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.
Η Μέγκαν Μαρκλ είναι και φεμινίστρια, και διατυπώνει με κάθε ευκαιρία τις φεμινιστικές της πεποιθήσεις. Σε ομιλία της το 2015, κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καλούσε τις γυναίκες να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί: “Οι γυναίκες πρέπει να έχουν θέση στο τραπέζι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τους το αρνούνται, τότε πρέπει να φτιάχνουν το δικό τους τραπέζι”. Ασυνήθιστο κι αυτό, να είναι η γυναίκα ενός πρίγκιπα φεμινίστρια – συνήθως το ρίχνει μόνο στη φιλανθρωπία.
Πάντως, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο σύγχρονος πρίγκιπας Χάρι κατάφερε να πείσει τη γιαγιά του να δεχτεί στην οικογένεια τη Μέγκαν Μαρκλ που, όσο να πεις, είναι μια πρόκληση και μια δοκιμασία για ένα βασιλικό περιβάλλον τίγκα στα πρωτόκολλα, όπως το Μπάκιγχαμ. Τα οποία το ζεύγος έσπασε αμέσως, καθώς η Μέγκαν ήταν η πρώτη αρραβωνιαστικιά που πέρασε τα Χριστούγεννα με τη βασίλισσα. Σύμφωνα με την παράδοση, η βασιλική οικογένεια περνά τα Χριστούγεννα στο Sandringham House στο Νόρφολκ και, έως τώρα, εκεί παρευρίσκονταν μόνο γαλαζοαίματοι και σύζυγοι των μελών της βασιλικής οικογένειας.
Ξέρετε και τι άλλο είναι δείγμα κανονικών ανθρώπων; Ότι ο Χάρι και η Μέγκαν είναι τόσο μα τόσο ερωτευμένοι και δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να το κρύψουν! Μένει να δούμε τώρα αν θα κάνουν και μια υγιή οικογένεια, όπως φαίνεται να έχει κάνει ο Γουίλιαμ με την Κέιτ. Μα πόσο κανονικοί άνθρωποι δείχνουν κι αυτοί. Αν τους αφαιρέσεις το βασιλικό χρυσόχαρτο, μοιάζουν σαν δυο νέοι της διπλανής πόρτας, δεμένοι, αγαπημένοι, αληθινά αφοσιωμένοι στα παιδιά τους.
Τα παραλέω, θα μου πείτε, αλλά σκεφτείτε το λίγο: οι πιθανότητες αυτά τα δυο παιδιά να κάνουν υγιείς οικογένειες δεν ήταν και πολλές. Οι γονείς τους, ο πρίγκιπας Κάρολος και η λαίδη Νταϊάνα, είχαν ένα δύσκολο γάμο, γεμάτο εντάσεις και απογοητεύσεις, που εντέλει διαλύθηκε. Πρόσθεσε τώρα σ’ αυτό ότι η μητέρα τους χάθηκε πρόωρα και με φριχτό τρόπο, ενώ όλη η υφήλιος έπαθε μια (κάπως παράλογη) φρενίτιδα μαζί της. Αν κάποιος ψυχολόγος μελετήσει το οικογενειακό παρελθόν τους και όσα βίωσαν, μάλλον θα πει ότι δύσκολα θα κατάφερναν να λειτουργήσουν νορμάλ μέσα στη συνθήκη της οικογένειας.

Πάντως, όσο κανονικοί κι αν είναι οι πρίγκιπες του Μπάκιγχαμ σαν χαρακτήρες, η ζωή τους μόνο κανονική δεν είναι: Ο Γκάρι Κέρτις, πρώην κομάντο του Βασιλικού Ναυτικού, ανέφερε σε συνέντευξή του τι θα βρει η Μέγκαν Μαρκλ στον βασιλικό κόσμο, στον οποίο εισέρχεται. Κατ’ αρχάς, λέει, θα μπει σ’ ένα εξαιρετικά κλειστοφοβικό περιβάλλον, καθώς “Οποιαδήποτε οικογένεια που έχει οικονομικό πλούτο μπορεί να αποτελέσει πιθανό στόχο εκφοβισμού, απαγωγής, κλοπής προσωπικών δεδομένων, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν οικογενειακές φωτογραφίες για εκβιασμό”. Με άλλα λόγια, ζεις πίσω από τοίχους και κάγκελα. Βασιλικά μεν, χωρίς τις κλασικές ελευθερίες δε. Πόσο ωραίο είναι αυτό;
Η Μέγκαν θα πρέπει, επίσης, να εκπαιδευτεί. Μεταξύ των πραγμάτων που πρέπει να μάθει είναι η αμυντική οδήγηση και τρόποι για να κρατά τις προσωπικές πληροφορίες ασφαλείς. Επιπλέον, θα λάβει μαθήματα αυτοάμυνας. Και βέβαια, θα έχει σωματοφύλακα που θα την ακολουθεί μέχρι και στο ψιλικατζίδικο. Όχι ότι θα μπορεί να πάει στο ψιλικατζίδικο – το πιθανότερο είναι να της πούνε ν’ αποφεύγει τέτοιου είδους δημόσιους χώρους, για να μη θέτει τον εαυτό της σε κίνδυνο. Καλύτερα να σου φέρνει ο μπάτλερ πατατάκια, θα της πούνε. Για να καταλάβετε πόσο κλειστοφοβική και αγχωτική είναι η βασιλική ζωή, υπάρχουν κουμπιά πανικού σε κάθε δωμάτιο για παν ενδεχόμενο.
Πριν ζηλέψετε τη Μέγκαν που παντρεύεται πρίγκιπα, λοιπόν, σκεφτείτε όλα τα παραπάνω. Ίσως, αντί να ονειρεύεστε να βρεθείτε στη θέση της, να τη λυπηθείτε τελικά, όπως δήλωσε ότι τη λυπάται και ο Ματ Σμιθ, ηθοποιός και πρωταγωνιστής της δημοφιλούς σειράς The Crown, όταν ρωτήθηκε για τον αρραβώνα της χρονιάς. Όπως είπε: “Η ζωή όπως την ήξερε έχει τελειώσει”.

Η αλήθεια να λέγεται. Όσο σύγχρονος κι αν είναι ένας πρίγκιπας, όσο κανονικός άνθρωπος κι αν φαίνεται, η ζωή του είναι γεμάτη “μη”, “πρέπει” και περιορισμούς. Κι αυτό δεν είναι καθόλου κανονικό.