Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη: «Οφείλουμε περισσότερo χώρο στους νέους»

Η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης» μιλά στο “Plan Be” και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να δοθεί ένα ουσιαστικό βήμα στους νέους για να εκφραστούν.

Ίδρυσε και διευθύνει το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης» που, εδώ και έξι χρόνια, καταφέρνει και ανεβάζει πολύ υψηλά τον πήχη κάθε ακαδημαϊκής προσδοκίας. Ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα που ακτινοβολεί διεθνώς και συγκεντρώνει τα σημαντικότερα ονόματα στον χώρο της επιστήμης, της τέχνης και της διανόησης, συνενώνοντας τα μέσα ενημέρωσης με την καλλιέργεια της γλώσσας και του πολιτισμού.
Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και fellow Συγκριτικών Σπουδών του Center for Hellenic Studies στην Ελλάδα του Πανεπιστημίου Harvard, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, μιλά στο “Plan Be” για τον σταθερό προσανατολισμό της στους νέους, τους οποίους και με μεγαθυμία εμψυχώνει να παίρνουν τη σκυτάλη των ευθυνών και των πρωτοβουλιών, και συνεργάζεται μαζί τους με αρμονία και έμπνευση. «Πρέπει από νωρίς να εξασφαλίζουμε συνέχεια σε ό,τι πιάνει τόπο, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν εμψυχώνονται οι νέοι να αναλάβουν», τονίζει.

Την αφορμή της συζήτησης αποτέλεσε η δημιουργία ενός Ομίλου αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, και η ενθάρρυνσή τους να προχωρήσουν στην πρώτη θυγατρική δράση ενός προγράμματος που έχει υποστηριχθεί και συνεργαστεί έως σήμερα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τον Όμιλο Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University κ.ά.
Όπως τονίζει η κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, «το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο επιμερίστηκε, χρόνο με τον χρόνο, σε ειδικότερα θέματα, τα οποία σχετίζονταν με τις μορφές της γλώσσας σε διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές, αλλά και πολιτισμικές συνθήκες, ξεκινώντας από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία και φθάνοντας στο σήμερα. Η δημόσια συζήτηση για τη συστηματική οικοδόμηση γεφυρών και διαύλων αλληλεπίδρασης μεταξύ του ελληνικού πολιτισμού και των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, με εστίαση στην καλλιέργεια και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, βρήκε ένθερμους παραλήπτες και με έντονη συμμετοχική διάθεση. Πρωτότυπα και νεωτερικά ζητήματα, όπως αυτά της λογοκρισίας και των ορίων του επιτρεπτού λόγου, της σχέσης της αρχαιοελληνικής γραμματείας με τη δημοσιογραφία, της έννοιας της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, της λογοκρισίας και των ορίων του επιτρεπτού λόγου, του λάθους στη γλώσσα και στην επικοινωνία, αλλά και της γλώσσας του ‘άλλου’ και της ηθικής της ετερότητας, αναδείχθηκαν με έναν εμπερίστατο τρόπο, ανοίγοντας δρόμους για περαιτέρω ερευνητική και ακαδημαϊκή ενασχόληση».
Στην πορεία δημιουργήθηκε και ο Όμιλος των Αποφοίτων. «Προκάλεσα και ενίσχυσα αυτή την μετεξέλιξη, καθώς πιστεύω ότι, χωρίς τους νέους, τα όμορφα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν ομορφότερα», τονίζει η “ψυχή” της δράσης και προσθέτει: «Το πρόγραμμά μας το παρακολουθούν νέα με εξαιρετικά προσόντα, πάρα πολύ μορφωμένοι, δυναμικοί και με όραμα, μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή. Για αυτό και αξίζει να τους δοθεί περισσότερος χρόνος και χώρος, ένα ουσιαστικό βήμα να εκφραστούν, να αντισταθούν και, γιατί όχι, να μας αμφισβητήσουν».

Ο Όμιλος Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μ.Μ.Ε.», με την συμμετοχή του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οργανώνει το «Μικρό Θερινό». Πρόκειται για την πρώτη θυγατρική δράση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, η οποία, λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα λάβει χώρα στο διαδίκτυο, από τις 10 έως και τις 12 Ιουλίου. Το σεμινάριο των Αποφοίτων έχει την υποστήριξη του Study in Greece.
Σύμφωνα με την κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, οι φοιτητές του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα πέσουν κυριολεκτικά στα βαθιά, τολμούν μια δύσκολη διοργάνωση και θα καταπιαστούν με ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της ηθικής και της ιδεολογίας στον λόγο των ΜΜΕ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.
Το «Μικρό Θερινό» θα περιλαμβάνει ένα άρτια σχεδιασμένο τριήμερο σεμιναριακό πρόγραμμα, από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου, στο οποίο θα προσφέρουν τις εισηγήσεις τους σημαντικοί ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πολλά εκ των κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού (το πλήρες πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου summerschool.ac.uoi.gr). Θα προσφερθεί, δε, δωρεάν στους συμμετέχοντες.
Υπεύθυνος για την διοργάνωση του «Μικρού Θερινού» είναι ο πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Αποφοίτων και μεταπτυχιακός φοιτητής Φιλοσοφίας και Σύγχρονης Κριτικής Θεωρίας στο Kingston University (London), κ. Δημήτρης Βαρδαβάς, καθώς και το σύνολο του οργάνου, με την επιστημονική επιμέλεια και συμβουλευτική υποστήριξη της κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

*Η φωτογράφηση έγινε από τον κ. Δημήτρη Μανόλαρο, στην γκαλερί Michalarias Art στην Κηφισιά, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.