Σύνοδος Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας - Οι προτάσεις του ΠΙΣ στο Υπουργείο Υγείας | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Σύνοδος Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας – Οι προτάσεις του ΠΙΣ στο Υπουργείο Υγείας

Η Σύνοδος των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, την παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, και της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζωής Ράπτη.

Εν όψει των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου έθεσε υπ’ όψιν του Υπουργού Υγείας εργασιακά θέματα των ιατρών της χώρας, τις προτάσεις του για τις αναγκαίες αλλαγές σε ΠΦΥ και ΕΣΥ, αλλά και την ανάγκη υποχρεωτικής συνταγογράφησης όχι μόνο των αντιβιοτικών φαρμάκων, αλλά όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν είναι ΜΗΣΥΦΑ.

Εξάλλου, εκ μέρους του ΠΙΣ τονίστηκε η ανάγκη δυνατότητας συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους πολίτες από όλους τους γιατρούς, και όχι μόνο από αυτούς του δημόσιου συστήματος υγείας, με σκοπό τη διευκόλυνση των ασθενών.

Ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα τα ζητήματα που του τέθηκαν κατά τη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και να επανέλθει σε αυτά σύντομα σε συνάντηση με το προεδρείο του ΠΙΣ. Η κα Ράπτη στάθηκε αλληλέγγυα στο αίτημα του ΠΙΣ για τα φάρμακα και κάλεσε σε συνεργασία για καλύτερη ψυχική υγεία.

Σημειωτέον ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αναδιάρθρωση της ΠΦΥ και του ΕΣΥ στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ έχει επανέλθει πολλάκις στο θέμα αυτό με αποστολή προτάσεων και διευκρινίσεων.

Τα αιτήματα εκ μέρους της Συνόδου Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων περιλαμβάνουν συνοπτικά:

  • Kανένα φάρμακο χωρίς συνταγή.
  • Συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους από όλους τους γιατρούς.
  • Σύγχρονο EΣY με σχέσεις εργασίας που θα εξασφαλίζουν την ενδυνάμωσή του και δεν θα δημιουργούν προνομιούχες ομάδες γιατρών.
  • ΠΦY που θα αξιοποιεί τον επιστημονικό πλούτο της χώρας με ευέλικτο σύστημα.
  • Αναβάθμιση ιατρικού μισθολογίου και ιατρικών αμοιβών.
  • Κατάργηση του clawback του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα και των περικοπών στις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού.
  • Κατάρτιση πλαισίου μεταπτυχιακής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
  • Θωράκιση ιατρικού έργου και ιατρικής πράξης.
Plan Be Mag
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.