Πάμε κόντρα; | Απόψεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Απόψεις

Πάμε κόντρα;

Είμαστε στην Άνοιξη, λίγο πριν από το Πάσχα, λίγο πριν από το καλοκαίρι, λίγο πριν από τις διακοπές. Και μαζί με αυτά τα θετικά “λίγο πριν”, συνυπάρχουν άλλα τόσα αρνητικά, που κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους, καθώς αποτελούν, πλέον, κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έτσι, είμαστε λίγο πριν από τη μιζέρια, λίγο πριν από την τρέλα, λίγο πριν την κατάθλιψη, λίγο πριν τα όριά μας…

Η κρίση κοντράρει τις αντοχές μας και, αν δεν βρει καμία αντίσταση από εμάς, τότε ο άνισος αυτός αγώνας θα λήξει… λίγο πριν ξεκινήσει. “Κόντρα” είναι η λέξη-κλειδί για να σηκώσουμε λίγο το κεφάλι και να μπορέσουμε να δούμε κάτι πέραν της γενικότερης μαυρίλας που κυριαρχεί.

Ο αθλητισμός θα μπορούσε να είναι μια δυνατή κόντρα στα δύσκολα. Τόσο από τη μεριά της άσκησης, της ομαδικότητας, των στόχων, της σωστής διατροφής, όσο και από την σκοπιά της υγιούς εκτόνωσης ενός φιλάθλου στο γήπεδο. Και πρόσωπα αγαπητά και ταλαντούχα, όπως είναι ο Τάσος Μπακασέτας, θα μπορούσαν να είναι οι πρεσβευτές αυτής της “κόντρας”, οι οποίοι θα προωθήσουν και θα στηρίξουν τα σωστά πρότυπα που έχουμε ανάγκη στις μέρες μας.

Η μουσική μπορούσε και μπορεί να αποτελέσει την κόντρα μας στη μιζέρια. Γιατί έχει τη δύναμη να μας ταξιδέψει, να μας κάνει να ξεχαστούμε, να θυμηθούμε, να νιώσουμε. Το παράδειγμα του Παναγιώτη Λάμπουρα μας δείχνει ξεκάθαρα πως η μουσική μπορεί να δώσει ξανά ζωή σε ό,τι αφήσαμε, σε ό,τι παρατήσαμε, σε ό,τι μπορεί να ξαναγεννηθεί και να δώσει μια νέα προοπτική.

Κόντρα στην κρίση μπορεί να πάει και η καινοτομία. Αν την αγκαλιάσουμε, αν την πιστέψουμε, αν τη στηρίξουμε, μπορεί να μας χαρτογραφήσει νέους, πιο σύγχρονους, πιο δημιουργικούς δρόμους. Αυτό κάνει και η παρέα της Olwyc, που προσπαθεί να αποφύγει τα αδιέξοδα της εποχής με πίστη, επιμονή και μεράκι.

Μπορούμε να κοντράρουμε την κρίση και τις συνέπειές της, φτάνει να το θέλουμε. Φτάνει να προσπαθήσουμε να βρούμε το θετικό πρόσημο των πραγμάτων, να ξεσκουριάσουμε τις αντοχές μας και να πάμε μπροστά. Με νέα δεδομένα, νέες ελπίδες, νέα χαμόγελα…

Θεόδουλος Παπαβασιλείου