Εσείς το κάνατε; Ήρεμα ρωτάω

Και κάπως έτσι ξεκινά το καλοκαιράκι. Με σαγιονάρα, μασκούλα και φιλότιμο, και την πιο hot ερώτηση της εποχής να «ξεπετάγεται» σε όλες τις παρέες, ανεξαρτήτως ηλικίας: «Εσύ το ‘κανες;». Κι αν κάποιες άλλες, αθάνατες εποχές, η ερώτηση αυτή θα παρέπεμπε σε πρόστυχες νύχτες, γεμάτες ιδρώτα και πάθος (τι μου θύμισες τώρα!), σε αυτή τη φάση, χωρίς διλήμματα και δεύτερες σκέψεις, δέχεται απαντήσεις τύπου «έκανα την πρώτη δόση», «εγώ έκανα και τις δύο και ξεμπέρδεψα», «εγώ το σκέφτομαι ακόμη, θα περιμένω λίγο»…

Όλες οι απόψεις και θέσεις είναι αποδεκτές και σεβαστές, και δεν χρειάζεται το αριστεροί – δεξιοί, Ολυμπιακοί – Παναθηναϊκοί, άθεοι – χριστιανοί και τις τόσες άλλες «δυάδες» να τις ενισχύσουμε με μία ακόμη: «εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι».

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί κάποιος να θέλει λίγο χρόνο παραπάνω μέχρι να πάρει την απόφαση. Όπως υπάρχουν χίλιοι λόγοι γι’ αυτούς που, δίχως δεύτερη σκέψη, έτρεξαν στα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένας λόγος για σενάρια συνωμοσίας, για αντιεμβολιαστικές κορόνες που δεν στηρίζονται σε κανένα λογικό επιχείρημα ή επιστημονικό δεδομένο, και υπάρχουν μόνο για να προκαλούν εντάσεις και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίσει ελεύθερα τι θα κάνει. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να επιτίθεται ή να απαξιώνει τις επιλογές που δεν συμφωνούν με τη δική του.

Τώρα θα μου πείτε, «τι έπαθες πσυχούλα μου και το ‘ριξες στις βαρύγδουπες δηλώσεις με τέτοια ζέστη;». Και θα σας πω «δίκιο έχετε, πσυχούλες μου, ας αλλάξουμε θέμα». Ας μιλήσουμε για διακοπές. «Ποιες διακοπές», θα μου πείτε, «με τι λεφτά και τι διάθεση;»… Και θα σας πω «εντάξει, ας αλλάξουμε θέμα και ας μιλήσουμε για τα επαγγελματικά μας. Τα νεάκια σας…». Και λογικά θα μου πείτε «άσε μας τώρα με τα επαγγελματικά, χάλια πάνε όλα, πίσω από έναν υπολογιστή συνέχεια, δεν αντέχουμε άλλο, τη βγάζουμε δεν τη βγάζουμε τη χρονιά» και άλλα τέτοια.

Ε και τι να συζητήσουμε, πσυχούλες μου; Ήρεμα ρωτάω! Αλήθεια, εσείς το κάνατε; Ok. Θα κάνω μία ακόμη προσπάθεια αλλαγής ρεπερτορίου. Και θα πω πως, παρ’ όλα τα στραβά και τα ανάποδα της εποχής, έχουμε τον ήλιο, τη θάλασσα, τους φίλους, τα εξοχικά τους, τα χωριά μας, τις οικογένειές μας, κάπως θα τα βολέψουμε και φέτος. Χάλια θα είναι, αν κολλήσουμε στα αρνητικά και δεν μπορέσουμε να δούμε λίγο «έξω από το κουτί». Είτε αυτό το κουτί είναι η τηλεόραση, το λάπτοπ, το κινητό μας, είτε το μυαλό μας που επιμένει να επικεντρώνεται στο κακό σενάριο και στην αναπόληση των αθάνατων στιγμών του παρελθόντος.

Ας εστιάσουμε στο τώρα, σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε φέτος με τα δεδομένα που έχουμε στο χέρι μας, και ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάποιες νέες, ευχάριστες, χαλαρωτικές στιγμές, που θα μπορέσουν να φέρουν σε μία ισορροπία τη μαυρίλα της εποχής. Μπορούμε, πσυχούλες μου.

Και by the way… Εσείς το κάνατε;