O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.
Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!
Πατατοσαλάτα με άνηθο
Υλικά
• 1½ κιλό (7 μέτριες) πατάτες
• 8 φετάκια μπέικον, κομμένα σε μικρά τετραγωνάκια
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτά φετάκια
• 2 τρυφερά κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
• 4-5 φύλλα μαρουλιού, σε λεπτές λωρίδες
• 1 πράσινη πιπεριά
• 4 αβγά βρασμένα σφιχτά
• 2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος και επιπλέον
• 150 γρ. μαγιονέζα
• 1 κοφτό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
• 2 κουταλιές χυμός λεμονιού
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις πατάτες (καλά ξεπλυμένες με τη φλούδα τους) σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε αλάτι και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε να κοχλάσουν, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και τις αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν για 25 περίπου λεπτά (ή μέχρι το σημείο που όταν τις τρυπάμε με σουβλάκι να μην βρίσκουμε αντίσταση). Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά για να τις πιάνουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Ξεφλουδίζουμε τα αβγά, τα κόβουμε σε τέταρτα και τα βάζουμε στο μπολ με τις πατάτες. Κρατάμε το μπολ στο ψυγείο για 20 λεπτά για να κρυώσουν καλά.
Στο μεταξύ, βάζουμε το μπέικον σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό για 4-5 λεπτά. Το βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξει και να κρυώσει.
Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες και τα αβγά το σέλινο, τα κρεμμυδάκια, το μαρούλι, την πιπεριά και το μπέικον, τα περιχύνουμε με τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε την πατατοσαλάτα.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε. έτουμε τα 100 γρ. βούτυρο, ανακατεύοντας έως ότου λιώσει.
Βοδινό βελγική “καρμπονάτ”
Υλικά
• 750-800 γρ. λάπα, κομμένη σε κύβους
• 2 μικρά κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 6-8 μικρά καρότα, ξεφλουδισμένα
• 2 φύλλα δάφνης
• 2 κουταλιές αλεύρι
• 1 μικρό τενεκεδάκι μπίρα
• 1 κύβος ζωμού βοδινού
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρέας τμηματικά στο λάδι, σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και το βγάζουμε. Το κρατάμε στην άκρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα καρότα, και τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Επιστρέφουμε μέσα το κρέας και, όταν ξαναζεσταθεί, το πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το αφήνουμε να απορροφηθεί, ανακατεύοντάς το για 1 λεπτό. Ύστερα, το περιχύνουμε με την μπίρα. Διαλύουμε τον κύβο ζωμού σε 3 φλ. νερό ζεστό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τη δάφνη. Αφήνουμε το κρέας να ψηθεί σκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά, για 1¼ -1½ περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του.
Σερβίρουμε την “καρμπονάτ” (carbonnade) με φρυγανιές αλειμμένες με μουστάρδα, είτε πουρέ με μουστάρδα.
Ανάλαφρη torte πορτοκάλι με αμύγδαλα
Υλικά
• 4 μεγάλα πορτοκάλια (ολόκληρα με τη φλούδα τους)
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 200 γρ. (2¼ φλιτζ.) αλεσμένα αμύγδαλα
• 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• 6 αβγά
• χυμός από μισό λεμόνι
• λίγο λάδι για άλειμμα
Για την κρέμα πορτοκαλιού:
• 250 γρ. τυρί κρέμα Μασκαρπόνε
• 3 κοφτές κουταλιές ζάχαρη άχνη (ή ανάλογα με τη γεύση σας)
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1-2 κουταλιές λικέρ πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τα κρατάμε σκεπασμένα σε ένα μπολ στο ψυγείο. Ξεπλένουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να τα παίρνει σε μια στρώση. Τα σκεπάζουμε με κρύο νερό, τα βάζουμε στη φωτιά και, όταν κοχλάσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 2 ώρες, προσθέτοντας κάθε τόσο επιπλέον ζεστό νερό για να τα καλύπτει. Τα βγάζουμε, κρατάμε τα 2 στην άκρη, τεμαχίζουμε τα άλλα 2, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα χτυπάμε στο πολυμίξερ, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, για να γίνει ένα λείο μίγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Λαδώνουμε ελαφρά μια μικρή φόρμα, διαμέτρου 20 εκατ., και ύστερα ντύνουμε τον πάτο της και τα πλευρά με αντικολλητική λαδόκολλα. Κόβουμε τα δυο πορτοκάλια σε λεπτά φετάκια, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και απλώνουμε τα πιο όμορφα για να σκεπάσουμε τον πάτο της. Αδειάζουμε μέσα το μίγμα από το πολυμίξερ και ύστερα απλώνουμε στην επιφάνειά του τα υπόλοιπα.
Ψήνουμε την torte για 1,5 ώρα στον φούρνο, καλύπτοντάς τη χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στα μέσα του ψησίματος (αν δεν το κάνουμε, τα πορτοκάλια της επιφάνειας θα μαυρίσουν). Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη, όταν το κέντρο της δεν “τρεμουλιάζει” στο άγγιγμα. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζοντάς την σε πιατέλα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τη σερβίρουμε με κρέμα πορτοκαλιού.