O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.
Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!
Σαλάτα λάχανο με πιπεριές, καρότο, κάσιους και βινεγκρέτ με σόγια
Υλικά
• 250 γρ. άσπρο λάχανο
• 250 γρ. κόκκινο λάχανο
• 50 γρ. κόκκινες πιπεριές
• 50 γρ. κίτρινες πιπεριές
• 100 γρ. καρότα
• 30 γρ. κάσιους
• 5 γρ. κόλιανδρος
• 1 κουταλιά σούπας σησαμέλαιο
• 120 γρ. βιολογική σόγια
• χυμός από 2 λάιμ
• 5 γρ. τζίντζερ
• αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε το λάχανο σε λεπτές φέτες. Στη συνέχεια, κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές και σε έναν τρίφτη τρίβουμε το καρότο. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, τα κάσιους, τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε καλά. Για τη βινεγκρέτ, ρίχνουμε σε ένα μπολ το σησαμέλαιο, τη σόγια, τον χυμό από 2 λάιμ και λίγο τζίντζερ, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια βινεγκρέτ. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, αλατίζουμε και σερβίρουμε.
Σουφλέ με σελινόριζα, γραβιέρα και σαφράν
Υλικά
• 1/2 κιλό σελινόριζες
• 500 γρ. πατάτες
• 100 ml κρέμα γάλακτος
• 75 γρ. βούτυρο
• 1 δόση σαφράν (1 γραμμάριο)
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 300 γρ. παρμεζάνα
• 1/2 ματσάκι μαϊντανός
• φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις σελινόριζες, και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και το σαφράν, χωρίς να πάρουν βράση, μέχρι να πάρει η κρέμα ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Τρίβουμε τη γραβιέρα.
Σε ένα ταψί απλώνουμε σε σειρές τις πατάτες και τη σελινόριζα, με λίγο τριμμένο τυρί ενδιάμεσα. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και τελειώνουμε με το τυρί και τον μαϊντανό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 20 λεπτά περίπου.
Φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα φασκόμηλου και φρέσκο τυρί κρέμα
Υλικά
• 2 φιλέτα κοτόπουλο, κομμένα σε φέτες
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 100 ml λευκό ξηρό κρασί
• λίγα φύλλα φασκόμηλου
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 100 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
• 300 γρ. μπρόκολο
• 2 καρότα
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα καρότα. Βουτάμε σε βραστό αλατισμένο νερό για 2 λεπτά το μπρόκολο, αφού πρώτα το έχουμε κόψει σε μπουκετάκια. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο ολόκληρο και τα λεπτοκομμένα φιλέτα κοτόπουλου για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το φασκόμηλο και σβήνουμε με κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το τυρί και αποσύρουμε από την εστία. Ανακατεύουμε να λιώσει το τυρί και να γίνει πλούσια κρέμα.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο λίγα κομμάτια κοτόπουλου, μπρόκολο και καρότο σε φέτες. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και προαιρετικά γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σιρόπι μπαλσάμικο.
Κρέμα με μπαχαρικά και μέλι
Υλικά
• 1 φλιτζάνι γάλα
• 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
• 3 αστεράκια γλυκάνισου
• 1 μπαστουνάκι κανέλας
• 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη καστανή
• 3 αβγά
• 1/3 φλιτζανιού μέλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το γλυκάνισο και το μπαστουνάκι κανέλας σε χαμηλή φωτιά και τα ζεσταίνουμε αρκετά, χωρίς όμως να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, αφού βγάλουμε το γλυκάνισο και την κανέλα. Χτυπάμε τη ζάχαρη μαζί με τα αβγά. Τα προσθέτουμε μέσα στο μείγμα του γάλακτος.
Βάζουμε το μείγμα μέσα σε 6 πιρέξ μπολ ή πυράντοχα ποτήρια με χωρητικότητα 1/2 φλιτζάνι τσαγιού. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε γεμίσει με αρκετό ζεστό νερό, ώστε να φτάνει στη μέση των μπολ. Ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να πήξουν οι κρέμες.
Τα βγάζουμε από το ταψί και τα βάζουμε στο ψυγείο δύο ώρες ή μέχρι να κρυώσουν. Βάζουμε πάνω σε κάθε κρέμα 2 κουταλιές τσαγιού μέλι. Τα τοποθετούμε κάτω από ζεστό γκριλ, μέχρι το μέλι να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν 3 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.