Μενού Φεβρουαρίου

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!




Σούπα βελουτέ με κουνουπίδι

Σαλάτα με σύκα, χαλούμι και ρόδι

Υλικά
4-5 φύλλα μαρούλι
1 iceberg
1 δέσμη ρόκα
100 γρ. σύκα, κομμένα στη μέση
70 γρ. χαλούμι
1/4 ρόδι, τους σπόρους
κρέμα βαλσαμικού ξιδιού

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα χόρτα. Τα βάζουμε σε μια ωραία σαλατιέρα και τα ανακατεύουμε μαζί με τα σύκα και τους σπόρους από το ρόδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χαλούμι, αφού το ψήσουμε στo σχαροτήγανο. Περιχύνουμε τη σαλάτα με κρέμα βαλσαμικού ξιδιού και σερβίρουμε.


Σφουγγάτο Μυτιλήνης

Σφουγγάτο Μυτιλήνης

Υλικά
2 κιλά κολοκυθάκια
8 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι δυόσμος
1 φλιτζάνι άνηθος
8 αυγά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια φέτα Μυτιλήνης
1 φλιτζάνι τριμμένο λαδοτύρι Μυτιλήνης
λίγη φρυγανιά τριμμένη
λίγο αλεύρι

Εκτέλεση
Πλένουμε και τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για να αποβάλουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά, τον άνηθο και τον δυόσμο, πιπέρι, τη φέτα ΠΟΠ και το λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης (μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κασέρι ή κεφαλοτύρι), τα 8 αυγά που τα έχουμε χτυπήσει πριν, 2-3 κουταλιές φρυγανιά και 2-3 κουταλιές αλεύρι, ώστε το μίγμα μας να μην είναι ούτε σφιχτό ούτε πολύ αραιό. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Λαδώνουμε το ταψί μας, ρίχνουμε στη βάση λίγη φρυγανιά (μερικοί ρίχνουν λίγο αλεύρι), απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.


Xοιρινό με λιαστές ντομάτες και γραβιέρα, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα

Xοιρινό με λιαστές ντομάτες και γραβιέρα, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα

Υλικά
200 γρ. αμπελόφυλλα ζεματισμένα
1 κιλό χοιρινός λαιμός χωρίς κόκαλο, σε μικρούς κύβους
150 γρ. τυρί γραβιέρα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
100 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
1 κουταλιά σούπας θυμάρι αποξηραμένο
λίγο λάδι
αλάτι και πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
200 γρ. γιαούρτι
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
χυμός από 1 λεμόνι
1 κρόκος αυγού
1 φλιτζάνι ζωμός από το ταψί στο οποίο ψήθηκε το φαγητό

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και τη χωρίζουμε στα δύο, για να φτιάξουμε δύο ρολά. Χωρίζουμε και τα αμπελόφυλλα στα δύο. Στρώνουμε πάνω στον πάγκο ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και μια λαδόκολλα στο ίδιο μέγεθος από πάνω.
Απλώνουμε τα μισά αμπελόφυλλα, με τη γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω. Τοποθετούμε το κρέας και το καλύπτουμε με τα αμπελόφυλλα, προσπαθώντας να δώσουμε με τα χέρια μας ένα τετράγωνο σχήμα. Σκεπάζουμε πρώτα με τη λαδόκολλα και μετά με το αλουμινόχαρτο.
Τα βάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψί ή πιρέξ, μαζί με 3 κούπες νερό, και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σκεπασμένα, για μια ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με προσοχή και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα για να πάρουν χρώμα. Προσπαθούμε να μείνει ζουμί μέσα στο ταψί, καθώς θα χρειαστούμε ένα φλιτζάνι από αυτό για τη σάλτσα γιαουρτιού. Αν δούμε ότι δεν μένει ζουμί, προσθέτουμε άλλο ένα φλυτζάνι νερό πριν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά τα ρολά και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα. Ακολούθως, κόβουμε σε φέτες και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα γιαουρτιού.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Διαλύουμε το αλεύρι στο λεμόνι και ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει η σάλτσα. Αφήνουμε λίγο να πήξει και την κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν μας κόψει. Περιχύνουμε το χοιρινό και… έτοιμο!



Abbvie
BMS