O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.
Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!
Σαλάτα ζυμαρικών με μανούρι, ντομάτες τσέρι και πάστα ελιάς Καλαμών
Υλικά
• 1 κιλό ντομάτες τσέρι, κομμένες στα τέσσερα
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (κοφτή)
• 1½ φλιτζάνι φρέσκο θυμάρι, ρίγανη και βασιλικός, ανακατεμένα
• 500 γρ. ζυμαρικά (ριγκατόνι, πένες ή βίδες)
• 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας
• 2 κουταλιές της σούπας πάστα ελιάς Καλαμών
• ξύσμα από ½ λεμόνι
• 1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξίδι
• αλάτι και πιπέρι
• χοντροτριμμένο ή ξυσμένο μανούρι για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, και τα αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό και στραγγίζουμε όταν είναι al dente. Προσθέτουμε τα ζεστά ζυμαρικά στις ντομάτες αμέσως. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ελαφρώς και μαλακώνουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε την πάστα ελιάς Καλαμών, το ξύσμα λεμονιού, το βαλσάμικο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στα ζυμαρικά. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε με τριμμένο μανούρι.
Μοσχάρι στην κατσαρόλα με μπίρα
Υλικά
• μισό iceberg
• 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα
• 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια
• 3 καρότα σε χοντρές ροδέλες
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 4 φύλλα δάφνης
• 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
• 3 μικρά μπουκάλια μπίρα
• χοντρό αλάτι
• μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια. Τα περνάμε από λίγο αλεύρι και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με το ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν. Βάζουμε τα καρότα να ροδίσουν και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια. Βγάζουμε το κρέας από τη φωτιά, σβήνουμε με 100-150 ml μπίρα τη σάλτσα και την αφήνουμε να δέσει. Ξανατοποθετούμε το κρέας στη σάλτσα, αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο, τη δάφνη και το φρεσκοκομμένο πιπέρι. Γυρνάμε λίγο με μία ξύλινη κουτάλα το κρέας, μέχρι να ξεκολλήσει από το τηγάνι όλη η σάλτσα. Αλλάζουμε σκεύος και μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και την υπόλοιπη μπίρα, μέχρι να σκεπάσει ελαφρά το κρέας. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 2-3 ώρες, μέχρι η σάλτσα να γίνει παχύρευστη. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε γαρνίροντας με χοντρό πιπέρι.
Κρέμα καραμελέ με σοκολάτα
Υλικά
• 9 αυγά
• 1,5 κουτί γάλα εβαπορέ
• 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
• ½ κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
• 5 κουταλιές σούπας κακάο
Για την καραμέλα: 1 φλιτζάνι ζάχαρη
Εκτέλεση
Για την καραμέλα:
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη να ζεσταθεί σε πολύ σιγανή φωτιά. Μόλις η ζάχαρη γίνει ρευστή, τη μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά σε φόρμα πιρέξ 30 εκατοστών. Φροντίζουμε η καραμέλα να πάει παντού.
Για την κρέμα:
Χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το κακάο και τη βανίλια. Προσθέτουμε και το γάλα, και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Το μεταφέρουμε μέσα στο πιρέξ με την καραμέλα. Βάζουμε το πιρέξ μέσα σε ένα ταψί και γεμίζουμε με καυτό νερό για τρία εκατοστά περίπου. Έτσι δημιουργούμε μια καυτή πισίνα, μέσα στην οποία ψήνεται το γλυκό μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά. Όταν το τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι, πρέπει να βγει καθαρό. Μόλις το γλυκό κρυώσει λίγο, το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά όλο το βράδυ.
Greek passion κοκτέιλ
Υλικά
• 60 ml μανιφέστο Grego (παλαιωμένο τσίπουρο)
• 30 ml λικέρ μαστίχας
• 20 ml χυμός πορτοκάλι
• 25 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Σε ένα σέικερ χτυπάμε όλα τα συστατικά, μαζί με 5-6 παγάκια και σουρώνουμε σε ψηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο. Διακοσμούμε με μία φλούδα από πορτοκάλι.