ΕΔΑΕ: Η καμπάνια για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα του καλοκαιριού | ΕΚΕ - planbemag.gr
Plan Be Mag
ΕΚΕ

ΕΔΑΕ: Η καμπάνια για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα του καλοκαιριού

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία διεξάγει καμπάνια για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), ένα θέμα που αφορά όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα. Αφορά, δηλαδή, στην υγεία των περισσότερων ατόμων από 15 ετών και άνω, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σεξουαλικής συμπεριφοράς.

[Κονδυλώματα] Δεν είναι πέτρωμα.

[Έρπης] Δεν είναι πλανήτης.

[Τέρμινθος] Δεν είναι ελληνικό νησί.

[Άγνωστες λέξεις;]

Χρειάζεσαι Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο.

Όχι Λεξικό.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), που αφορούν όλον τον σεξουαλικώς ενεργό πληθυσμό, ανεξαρτήτως συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», η οποία έγινε σε δείγμα εφήβων της Αττικής, το 20% των συμμετεχόντων είχε ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή του σε ηλικία μικρότερη ή ίση των 16 ετών. Από τους εφήβους αυτούς, το 44,3% ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών και το 33% στα 15.

Τα ΣΜΝ αφορούν όλους τους σεξουαλικώς ενεργούς ανθρώπους, ακόμα και τους εφήβους που έχουν μόλις ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος στιγματισμού των ατόμων που πάσχουν από τα νοσήματα αυτά.

Αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά από τον ειδικό γιατρό, τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Φυσικά, στα νοσήματα αυτά, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η ενημέρωση του πληθυσμού.

«Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, κυρίως της σύφιλης και της βλεννόρροιας. Στα κονδυλώματα, παρατηρείται μείωση της συχνότητάς τους μόνο στις χώρες αυτές όπου εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papillomavirus – HPV). Η πρόσφατη, στην Ελλάδα, επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού για τον HPV –εκτός από τα κορίτσια– και στα αγόρια 9-18 ετών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κονδυλωμάτων και στη χώρα μας» ανέφερε η κ. Ηλέκτρα Νικολαΐδου, Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Ν. «Αντρέας Συγγρός», Ταμίας του ΔΣ της ΕΔΑΕ.

Και συνεχίζει λέγοντας «Τα ΣΜΝ αφορούν όλο τον σεξουαλικώς ενεργό πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή συμπεριφοράς. Γι’ αυτό εμείς, ως ΕΔΑΕ, διεξάγουμε αυτήν την καμπάνια γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να αφυπνίσουμε το κοινό. Καθώς δε παρατηρούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της σεξουαλικής ζωής μειώνεται, είναι ουσιώδες να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε ειδικότερα τους νέους μας».

Η ΕΔΑΕ επέλεξε για τη διεξαγωγή της καμπάνιας πρόληψης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τα ΣΜΝ τον μήνα Ιούνιο. Η επιλογή αυτή μόνο τυχαία δεν έγινε, καθώς ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και ξεγνοιασιά και σημαίνει για όλους διακοπές, πάρτι και νέες γνωριμίες.

Η καμπάνια ήδη ξεκίνησε το ταξίδι της στο Μετρό, με εσωτερικό ντύσιμο ενός συρμού, ακούγεται από τα ερτζιανά με ραδιοφωνικό σποτ και βρίσκεται στα social media (Facebook, Instagram και Tik Tok), μέσω των οποίων θα φτάσει ψηφιακά σε όλη την επικράτεια με posts, reels και stories.

Η καμπάνια θα βρεθεί και στο Pride, καθώς ενημερωτικό έντυπο θα φτάσει σε 8.000 αποδέκτες.

Επίσης, στο πλαίσιο της καμπάνιας, θα σταλεί:

  • Ενημερωτικό έντυπο και αφίσα σε όλα τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας.
  • Ενημερωτικό υλικό στις αίθουσες αναμονής στα ιατρεία των Δερματολόγων – Αφροδισιολόγων.
  • Ενημερωτικό υλικό στους φοιτητές αλλά και στο προσωπικό Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Η καμπάνια πρόληψης και ενημέρωσης για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα θα φιλοξενηθεί, επίσης, σε τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή με συνέντευξη του Προέδρου και της Ταμία του ΔΣ της ΕΔΑΕ.

Όπως τονίζει η κα Νικολαΐδου, «Η έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό γιατρό, τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, οδηγεί στη γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση των ΣΜΝ και συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, όσο και στη μείωση της μετάδοσής τους».

Η καμπάνια διεξάγεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.