Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: «Η ομάδα του Μουσείου Αφηγείται» | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: «Η ομάδα του Μουσείου Αφηγείται»

Έπειτα από επτά χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και επαφής με το κοινό, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έκλεισε για πρώτη φορά τις πόρτες του για τους επισκέπτες, ακολουθώντας τις οδηγίες που επέβαλε η απροσδόκητη covid-19 πραγματικότητα. Σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία, η ομάδα του μουσείου αποφάσισε να εκμηδενίσει την απόσταση με τον κοινό και να έρθει σε επαφή μαζί του μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον.

Έτσι, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρέμεινε ανοιχτό και ζωντανό μέσω Διαδικτύου, προτείνοντας μια σειρά από ξεχωριστές ψηφιακές δράσεις για όλους, αγαπημένες αλλά και νέες, όπως θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, δημιουργικά βίντεο, άφθονο εκπαιδευτικό υλικό κ.ά.

Σε αυτή την πείπτωση, οι ειδικοί του μουσείου επιλέγουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα από τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, τρεις οικιακές συσκευές που λειτουργούσαν με φωταέριο, και ξεδιπλώνουν τις κρυμμένες ιστορίες και τα «μυστικά τους». Μέσα από τις διαδικτυακές αφηγήσεις τους, εξερευνούν τις συνδέσεις των αντικειμένων, τόσο μεταξύ τους όσο και με τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων, σκιαγραφώντας έτσι μια ολόκληρη εποχή που απέχει μόλις μερικές δεκαετίες από το σήμερα.

Η Αργυρώ Μπατσή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός, μας αφηγείται την ιστορία ενός θερμοσίφωνα φωταερίου και, μαζί της, ανακαλύπτουμε πώς το φωταέριο άλλαξε την καθημερινότητα των νοικοκυριών. Η Δέσποινα Ανδριοπούλου, cultural project manager-μουσειοπαιδαγωγός, μας διηγείται τη συμβολή του φωταερίου στο θέατρο και στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή μία λάμπα φωταερίου. Η Γεωργία Λαζάρου, εικαστικός-μουσειοπαιδαγωγός, με αφορμή τον φυτικό διάκοσμο ενός καλοριφέρ φωταερίου, μας βοηθά να ανακαλύψουμε τη σχέση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό!

Δείτε τις τρεις ιστορίες εδώ:

https://gasmuseum.gr/index.php/to-mouseio/psifiaki-sillogi/istories-antikeimenon