Η αυθεντική έκθεση BODY WORLDS στον «Ελληνικό Κόσμο» | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

Η αυθεντική έκθεση BODY WORLDS στον «Ελληνικό Κόσμο»

H αυθεντική έκθεση BODY WORLDS, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, άνοιξε τις πόρτες της στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε το σώμα μας στην ολότητά του. Ένας ζωγράφος, μια μπαλαρίνα, ένας τερματοφύλακας, ένας αθλητής, ένα μωρό, αλλά και ένας μεγαλύτερης ηλικίας άντρας, είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές – εκθέματα της εντυπωσιακής έκθεσης BODY WORLDS, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2022.

Τι υπάρχει κάτω από το δέρμα μας; Πως συνεργάζονται τα διάφορα όργανά του; Οι μύες, οι τένοντες, τα οστά, οι αρτηρίες τι ρόλο παίζουν; Πώς λειτουργεί ένα υγιές ή ασθενές σώμα; Ο αθλητισμός, η διατροφή, η κίνηση με ποιο τρόπο επηρεάζουν την καθημερινότητα μας;

Τα εκθέματα, πραγματικά ανθρώπινα σώματα, τα οποία έχουν διατηρηθεί μέσω «πλαστινοποίησης» – μία μέθοδος διατήρησης του ιστού του σώματος που εφευρέθηκε το 1970 από τον Gunther von Hagens – συνθέτουν μια κοινότητα διαφορετική που υπογραμμίζει τη σχέση μας με τον εσωτερικό φυσικό αλλά και ψυχικό κόσμο. Η ανατομία και η πλαστινοποίηση ενός ολόκληρου σώματος απαιτεί 1.500 ώρες εργασίας και συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον ένα έτος για να ολοκληρωθεί.

Η έκθεση BODY WORLDS περιέχει πραγματικά ανθρώπινα δείγματα, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων πλαστινοποιημένων συναρπαστικών σωμάτων, καθώς και μεμονωμένα όργανα, διαμορφώσεις οργάνων, αιμοφόρα αγγεία και διαφανείς φέτες σώματος. Η πλαστινοποίηση οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι κάτω από το δέρμα. Παρέχει ευρεία εικόνα για την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Εκτός από τις λειτουργίες των οργάνων, οι κοινές ασθένειες περιγράφονται με εύκολο τρόπο, συγκρίνοντας υγιή και προσβεβλημένα όργανα.

Δείχνουν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο ασθενειών και εθισμών, όπως η κατανάλωση καπνού ή αλκοόλ, και καταδεικνύουν τον μηχανικό τρόπο λειτουργίας των τεχνητών αρθρώσεων γόνατος ή ισχίου. Μεμονωμένα δείγματα χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση υγιών και ασθενών οργάνων, δηλαδή ενός υγιούς πνεύμονα με αυτόν του καπνιστή, για να τονιστεί η σημασία ενός υγιούς τρόπου ζωής. Τα πλαστινοποιημένα σώματα, με εικόνα ζωντανών οργανισμών, απεικονίζουν τις θέσεις αυτών των οργάνων μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Η γιατρός και ανατόμος  Dr. Angelina Walley – ψυχή της διοργάνωσης της έκθεσης, η Ζέτα Δούκα  –  Ηθοποιός, Ιδρύτρια της ΜΚΟ «Ανάσα» κατά των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, η Ράνια Θρασκιά – Παιδαγωγός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜSc, ο Θεόδωρος Ιακωβίδης – Αθλητής της Άρσης Βαρών, πανελληνιονίκης επί σειρά ετών, 11ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020, ο Γιώργος Καχριμάνης  – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, επιστημονικός συνεργάτης Αστέρα Τρίπολης FC , η Κυριακή Γαλάνη – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην άρση βαρών, 17 χρόνια ομοσπονδιακή προπονήτρια στην εθνική ομάδα άρσης βαρών και η Βίκυ Κοκκίνη – υπεύθυνη διοργάνωσης της έκθεσης, ήταν στο πάνελ της πολύ ενδιαφέρουσας παρουσίασης της BODY WORLDS.

Η γιατρός και ανατόμος  Dr. Angelina Walley, πνευματικό παιδί του Gunther von Hagens, εμπνευστή της έκθεσης, Γερμανού γιατρού, διάσημου για το πρωτοποριακό έργο του στη διατήρηση του σώματος, καθώς και στις βιντεοσκοπημένες αυτοψίες του – εξήγησε τη σημασία αυτής της έκθεσης, η οποία δεν αφορά μόνο στη γνώση γύρω από το σώμα, αλλά και στην φροντίδα του: είτε αυτή αφορά στη φυσιολογία, είτε στη φυσική: «Οι εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, οι επιπτώσεις του υγιούς και ανθυγιεινού τρόπου ζωής διαφαίνονται μέσα από τα εκθέματα και μπορούν να εμπνεύσουν τους επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν την ευθραυστότητα του σώματός τους και να αναγνωρίσουν την ανατομική ατομική ομορφιά του καθενός. Η έκθεση σκοπεύει: Να ενισχύσει την αίσθηση της ατομικής υγείας. Να δείξει τις δυνατότητες και τα όρια του σώματος. Να θέσει το ζήτημα του νοήματος της ζωής»

Η Ζέτα Δούκα, με αφορμή την έκθεση, αναφέρθηκε στο δικό της σώμα: «Το δικό μου σώμα έχει δοκιμάσει τις αντοχές του στα εφηβικά και μετεφηβικά μου χρόνια, πάσχουσα από ανορεξία. Αργότερα, βέβαια, ετοιμάστηκε για να φιλοξενήσει τη κόρη μου, και σήμερα μπαίνει σε μια άλλη κατάσταση». Εξομολογητική και ειλικρινής, έδωσε το δικό της μήνυμα, αφού περιηγήθηκε στα εκθέματα της έκθεσης: «Αγάπησε το σώμα σου και κάνε το να περνάει όμορφα μαζί σου. Μην ακούς κανένα. Σεβασμός και αποδοχή του σώματος που είναι η τελειότερη μηχανή».

Η Ράνια Θρασκιά υπενθύμισε ότι το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχή. «Είναι ο ευφυέστερος συνδυασμός και άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψυχή. Όλα κατοικούν στο σώμα. Πριν χρόνια, πιστεύαμε ότι ένας υγιής άνθρωπος είναι αυτός που ευημερεί το σώμα του. Σήμερα ξέρουμε ότι ένας υγιής άνθρωπος είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος, που ζει αρμονικά με τον εαυτό του και τους άλλους. Γι’ αυτό η απλή ερώτηση “Είσαι καλά;” αποδεικνύεται πολύ σημαντική».

Ο Γιώργος Καχριμάνης,  από την πλευρά του αθλητισμού, είπε ότι βλέποντας την έκθεση BODY WORLDS γίνεται κανείς σοφότερος σχετικά με το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του. «Είμαστε ευγνώμονες, γιατί έχουμε μπροστά μας μια πηγή γνώσης για την ανθρώπινη ζωή, και η περιήγησή της είναι μια βαθιά συγκινητική συνάντηση με το εσωτερικό του σώματός μας».

Ο Θεόδωρος Ιακωβίδης, ως αθλητής ο οποίος πιέζει συνεχώς το σώμα του πέρα από τα όρια, πιστεύει ότι η έκθεση αυτή «μπορεί να αλλάξει όλα όσα θεωρούμε δεδομένα για το σώμα μας. Να αλλάξει συνήθειες διατροφής, καπνίσματος και καθημερινής ζωής. Η έκθεση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Πρέπει να τη δουν όλοι».

Τέλος, η Κυριακή Γαλάνη αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης και τη μεγάλη σημασία της για τη γνώση των αθλητών: «Ο άνθρωπος είναι το Ολον: σώμα και ψυχή. Γι’ αυτό επιμένουμε στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

INFO
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ.: 212 254 5000

Περίοδος έκθεσης: 24/9/21 με 9/1/22
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 20:00
Εισιτήρια: viva.gr

ΤΥΠΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΚΥΡΙΑΚΗ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ 12 € 14 €
ΜΑΘΗΤΕΣ / ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ 9 € 10 €
ΠΑΙΔΙΚΟ (4 – 14 ΕΤΩΝ) 7 € 7 €
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ 2 ΓΟΝΕΙΣ + 2 ΠΑΙΔΙΑ 27 € 30 €
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ 2 ΓΟΝΕΙΣ + 3 ΠΑΙΔΙΑ 30 € 35 €