Για να μην πούμε το ψωμί ψωμάκι... | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

Για να μην πούμε το ψωμί ψωμάκι…

Στο πλαίσιο του γενικότερου αναπτυξιακού πλάνου που έχει η χώρα (εδώ γελάμε) για κάθε μαγαζί/επιχείρηση που κλείνει ανοίγει μία μοντέρνα ψησταριά, ενα προχωρημένο τυροπιτάδικο ή ένας design-gourmet φούρνος… Πέρα από το προφανές πρόβλημα (δεν έχει να κάνει με αυτή την στήλη), το θέμα είναι πως το καλό ψωμί και ο φούρναρης τείνουν να εκλείψουν…

Κι όμως, σε αυτή την θάλασσα φούρνων άνευ φουρνάρηδων υπάρχουν κάποιοι που ακόμα λένε το ψωμί, ψωμάκι…από αγάπη κι όχι από πείνα.

Να μερικοί από τους καλύτερους και ποιοτικότερους “αληθινούς” φούρνους της Αθήνας.

της Κατερίνα Μπαλαφέκα

Ο Τάκηςtakis
Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη
2109230052

Δικαιωματικά στην πρώτη θέση. Του την χρωστώ, αν σκεφτεί κανείς πόση ώρα περιφέρομαι στο μαγαζί, σαν να είμαι σε μουσείο και την υπομονή με την οποία μου απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις. Γύρω στα 20 είδη ψωμιού από ντίνκελ μέχρι καμπαγιού (σλουρπ!), τσουρέκια, κουλούρια, μπισκότα και μοναδικά cakes. Έχει σχεδόν πάντα μεγάλη ουρά αλλά η εξυπηρέτηση είναι ταχύτατη. Το νέο μυστικό είναι το café και juice bar του Τάκη ακριβώς απέναντι.

 

pnyka

Πνύκα
Σύνταγμα, Παγκράτι, Εξάρχεια και Βιέννη
www.pnyka.com.gr

Η αγάπη του Δημήτρη Κότσαρη για το ψωμί τον οδήγησε το 1981 να ανοίξει το πρώτο κατάστημα Πνύκα στο Σύνταγμα. Εκεί ξεκίνησε για πρώτη φορά να φτιάχνει το φημισμένο ψωμί ολικής αλέσεως. Το 1985, μαζί με το γιο του Γιώργο Κότσαρη, ξεκίνησαν να παρασκευάζουν διαφόρων ειδών γλυκά και αρτοσκευάσματα, δημιουργώντας τη σημερινή μορφή της επιχείρησης. Σήμερα ο Γιώργος βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του: ταξιδεύει για να ανακαλύψει νέες γεύσεις και προσπαθεί συνεχώς να δημιουργεί νέα προϊόντα, συνδυάζοντας παραδοσιακές και νέες μεθόδους. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την τυρόπιτα Πνύκα και την πάστα φλόρα.

mama_psomi

Μαμά Ψωμί
Ζαχαρίτσα 42-44 & Ζίννη, Κουκάκι
2109227686

Εδώ είναι ο ορισμός του “λίγα και (πολύ) καλά”, βιολογικά και χειροποίητα από τον σύζυγο της γλυκιάς Ραλλούς που έχει τον φούρνο. Με λίγα λόγια όποιος πρόλαβε το ψωμί του είδε… Ρώτα να μάθεις πότε βγαίνει το ψωμί με πλιγούρι και φουντούκι. Το highlight του χώρου: το πιάνο.

lykavittos

Λυκαβηττός
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι
2107211348

Δύο λέξεις: άζυμο μοναστηριακό. Το 1988 ο Σταύρος Ισκιδάκης με τη σύζυγό του άνοιξαν τον φούρνο στο Κολωνάκι. Είναι οι πρώτοι που έφεραν στην Ελλάδα το μαύρο γερμανικό ψωμί. Επομένως, εδώ θα βρεις πολλά γερμανικά ψωμιά και απίθανα pretzel. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το ψωμί με κουρκουμά – φουντούκι και καρύδι.

Κασσιανή – Pains et gateauxkassiani
Ελευθερίου Βενιζέλου 129 & Ανατολικής Ρωμυλίας, Πετρούπολη
2105019480

Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, οφείλω να σας πω πως η Κασσιανή είναι ό,τι πιο κοντινό σε γαλλική boulangerie. Θα βρεις περισσότερα από 10 είδη ψωμιού από πολύ εκλεκτά αλεύρια αλλά ΜΗΝ φύγεις χωρίς κριτσίνια και… γλυκό. Ο γιος της Κασσιανής και ιδιοκτήτης Δημήτρης Οικονομίδης είναι chef ζαχαροπλαστικής και παθιασμένος με την δουλειά του.

Κάνε εικόνα και γεύση αυτό: κέικ βανίλιας με βούτυρο κλαριφιέ.

Άφησα για το τέλος τον καλύτερο λόγο για να επιλέγεις να ψωνίζεις από τους “αληθινούς” φούρνους: η αληθινή, ζεστή, καθημερινή καλημέρα.