Τι "παίζει" στην πόλη | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

Τι “παίζει” στην πόλη

“Παράξενος χειμώνας μπαίνει, παράξενη εποχή. Κανείς δεν ξέρει πού πηγαίνει δεν ξέρει πού θα βγει. Βουλιάζουμε όλο και πιο κάτω, όλο πιο βαθιά. Πότε θα πιάσουμε επιτέλους πάτο… πια;”.

Με αυτό το τραγούδι του Νίκου Πορτοκάλογλου συνηθίζω να υποδέχομαι τους τελευταίους χειμώνες, ευελπιστώντας τον επόμενο χειμώνα κάτι να έχει αλλάξει, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Παρόλα αυτά νομίζω -βασικά είμαι βέβαιος- ότι και φέτος οι παραπάνω στοίχοι μας ταιριάζουν (δυστυχώς) “γάντι”…

Η πόλη μας, όμως, είναι εδώ, με νέα στέκια, νέες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και νέα θεάματα και μας καλεί καθημερινά να βγούμε έξω, να γνωριστούμε, να ερωτευτούμε και να την ζήσουμε. Πάμε να δούμε λοιπόν τι ωραίο “παίζει” στην Αθήνα και αυτό τον μήνα.

Γυρνάει και γράφει ο Νίκος Π.

mosxoliouΑφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού στο ΠΑΛΛΑΣ

Στις 7 Νοεμβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 21.00, στο Θέατρο Παλλάς, διοργανώνεται μεγάλη συναυλία αγάπης, αφιερωμένη στη Βίκυ Μοσχολιού, με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, τη συμμετοχή της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Λαυρεωτικής και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Νίκος Γαλανός, ενώ το υλικό της συναυλίας προέρχεται από το αρχείο του Γιώργου Παπαστεφάνου.

Τα αξέχαστα τραγούδια της Βίκυς Μοσχολιού θα ερμηνεύσουν οι Μελίνα Ασλανίδου, Πέγκυ Ζήνα, Νατάσα Θεοδωρίδου, Κώστας Καραφώτης, Κώστας Μακεδόνας, Σοφία Μανουσάκη και Πίτσα Παπαδοπούλου. Ενώ στη σκηνή θα ανέβουν και οι κορυφαίοι συνθέτες Γιώργος Κατσαρός, Στέφανος Κορκολής, Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Νικολόπουλος και Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Όλοι οι καλλιτέχνες, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, η Χορωδία του Δήμου Λαυρεωτικής, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας, η παραγωγή B&G Productions προσφέρονται αφιλοκερδώς και τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου “Οι Άγιοι Ανάργυροι”, τη στήριξη του Ογκολογικού Ασθενή και κυρίως τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Μαστού.

INFO

Θέατρο Παλλάς
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ, 20 ευρώ, 15 ευρώ

rex

Ένας γαλαξίας αστεριών στη σκηνή του ΡΕΞ

Η πρώτη, και για τον λόγο αυτό ιστορικής σημασίας, συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Εθνικό Θέατρο είναι γεγονός.

Από τις 3 Νοεμβρίου και για 16 παραστάσεις, ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει την νέα του δημιουργία -ανάμεσα στο χορό και το θέατρο-, στο Θέατρο ΡΕΞ -Σκηνή “Μαρίκα Κοτοπούλη”. Πώς ξεκίνησε; Πώς θα τελειώσει; Πώς εξηγείται; Γαλαξίας: μια παράσταση που δεν επιχειρεί να δώσει απαντήσεις. Μετά από τις πέντε ηπείρους, ο χορός του Αντώνη Φωνιαδάκη ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο σύμπαν. Με αφορμή την πρώτη συνεργασία ανάμεσα στους δύο κορυφαίους καλλιτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας -το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή-, ο διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος, χορευτής και νέος Διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνης Φωνιαδάκης πειραματίζεται πάνω στην έννοια της απαρχής, της δημιουργίας “εκ του μηδενός” αλλά και της ώσμωσης που δημιουργείται όταν στοιχεία πρωτόγνωρα μεταξύ τους έρθουν σε επαφή.

Για τις ανάγκες της παραγωγής Γαλαξίας, στην οποία συμμετέχουν χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και χορευτές σύγχρονου χορού, η σκηνή του ΡΕΞ θα… γεμίσει αστέρια.

Η παράσταση εκκινεί από την ιδέα του σύμπαντος και της δημιουργίας του κόσμου: από το τίποτα γεννιέται ο χώρος και ο χρόνος. Μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), μία σειρά από φυσικές αντιδράσεις, χημικές ενώσεις, βιολογικές και θερμικές μεταβολές και άλλες διεργασίες, οργάνωσαν τα υλικά που προέκυψαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τους γαλαξίες, τα αστέρια, τον πλανήτη μας. Το ανθρώπινο ον, καρπός και αυτό τυχαίων οργανικών ενώσεων, ένα ον που δεν αρκείται στο χώρο που τον περιβάλλει και στο χρόνο που του αναλογεί, διερωτάται από την πρώτη νοήμονά του μέρα ποια είναι η απώτατη καταγωγή του κόσμου του. Πού κρύβεται το μυστικό του σύμπαντος; Έχει σχέση με το νόημα της ζωής; Οι επιστήμες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το πρώτο και οι θρησκείες να δώσουν μια απάντηση στο δεύτερο· οι πρώτες στρέφουν τα μικροσκόπιά τους στα απολιθώματα και τα τηλεσκόπιά τους πέρα ακόμη κι από τον γαλαξία μας, οι δεύτερες συνεχίζουν να εξασκούν πανάρχαιες εκστατικές πρακτικές, οι μεν ψάχνουν το πώς, οι δε το γιατί.

Και το ερώτημα που μοιραία προκύπτει και απασχολεί εξίσου τον άνθρωπο είναι: Θα τελειώσει; Πώς θα τελειώσει; Τι θα συμβεί μετά; Πάλι τίποτα;

Την παράσταση απασχολεί το πέρασμα από την αποδόμηση και την αποκωδικοποίηση στην ανασύνθεση ενός καινούργιου χώρου, που αποτελεί τόσο ένα βασικό ζητούμενο της τέχνης του χορού, όσο και της δουλειάς του ίδιου του Αντώνη Φωνιαδάκη.

Κείμενα επιστημονικά, διάλογοι αστροναυτών, στίχοι, ορισμοί διαστημικών αντικειμένων, κ.ά., μαζί με τη μουσική των Γκυαίργκυ Λίγκετι, Ιάννη Ξενάκη, Ζυλιέν Ταρρίντ, συνοδεύουν τους χορευτές και τους δύο ηθοποιούς στο “αστρικό” τους ταξίδι.

INFO

Εθνικό Θέατρο – Θέατρο REX – Σκηνή “ΜΑΡΙΚΑ
ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ”
Πανεπιστημίου 48
Εισιτήρια: στα τηλ. 210-33.05.074 & 210-72.34.567
(μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο www.n-t.gr
Κρατήσεις συλλόγων: στο τηλ. 210-52.88.178
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή,
Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 10 € (φοιτητικό) / Πέμπτη ενιαία τιμή 13 Â

Προπώληση ΕΛΣ: Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια
Τρίτη-Κυριακή από τις 09.00 έως τις 21.00 & Δευτέρα από τις 09.00 έως τις 16.00
Τηλ. Κέντρο 210-36.62.100
Ομαδικές πωλήσεις 210-37.11.342
Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr

menti

Η “Δεύτερη φωνή” της Νένας Μεντή
στο Θέατρο Αποθήκη

Εάν έπρεπε να επιλέξουμε μόνο μία ηθοποιό, η οποία πραγματικά και ουσιαστικά ποιεί ήθος σήμερα, αυτή θα ήταν δίχως οποιοδήποτε δισταγμό η Νένα Μεντή. Μετά τον θρίαμβο της παράστασης Ευγενία Παπαγιαννοπούλου, η Νένα Μεντή έρχεται στο Θέατρο Αποθήκη με το νέο έργο των Παπαθανασίου και Ρέππα με τίτλο “Δεύτερη Φωνή” σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Η Ρένα (Νένα Μεντή), μια παλιά τραγουδίστρια της δεκαετίας του ’70, που δεν τα κατάφερε στο τραγούδι και το σημαντικότερο που έκανε ήταν μια δεύτερη φωνή σε ένα τραγούδι του Μανώλη Μητσιά, και ο Παύλος (Γιώργος Ζιόβας), ένας αγωνιστής της γενιάς του πολυτεχνείου στοιχειωμένος από όνειρα και προσδοκίες που διαψεύστηκαν.

Γνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και παντρεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Της δεκαετίας που θα άλλαζε τα πάντα στην Ελλάδα. Έτσι κάπως αρχίζει το παραμύθι της μεταπολίτευσης.

Δίπλα στο κεντρικό ζευγάρι απεικονίζεται και η νέα γενιά:

Η κόρη του ζευγαριού Ισμήνη (Δανάη Σκιάδη), που είναι παντρεμένη με τον Φώτη (Κωνσταντίνος Γαβαλάς) και κάνει τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι συμμετέχοντας σε ένα τηλεοπτικό “τάλεντ σόου”. Στα πλατό του σόου γνωρίζει έναν ατζέντη. Τον Γιώργο (Δήμητρης Σαμόλης) που την ξελογιάζει επαγγελματικά και ερωτικά.

Οι περιπέτειες της κόρης αναζωπυρώνουν τα απωθημένα της μητέρας και πυροδοτούν μια σειρά από οδυνηρές εξελίξεις, στις οποίες εμπλέκεται και ο μικρός γιος της οικογένειας, ο Αργύρης (Γιώργος Κατσής), που ακολουθεί έναν περίεργο δρόμο, μακριά από τα προοδευτικά όνειρα των γονιών του. Είναι ενταγμένος στις αγέλες των νεοφασιστών που λυμαίνονται τις νύχτες της Αθήνας.

Το “τάλεντ σόου” για τη “Φωνή της χρονιάς” γίνεται αφορμή να απελευθερωθούν “φωνές” που έμεναν για χρόνια βουβές. Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, η Ρένα με την αποτυχημένη καριέρα και ο πάντα “απών” Παύλος πρέπει να βρουν το κουράγιο να πουν αυτά που έκρυβαν από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Κι έτσι το δράμα τους από ατομικό γίνεται συλλογικό. Γίνεται το δράμα μιας ολόκληρης γενιάς. Της γενιάς της μεταπολίτευσης, που έκανε τα όνειρα κούφια συνθήματα και φτηνό συνάλλαγμα για ένα άνετο διαμέρισμα με ζαχαρί καναπέ και τηλεόραση plasma.

INFO

Θέατρο Αποθήκη
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη & Κυριακή: 20:00
Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 & 21:00
Εισιτήρια: από 10 ευρώ
Κρατήσεις-αγορά εισιτηρίων: Στο τηλέφωνο
211-10.00.365, στο www.ticket365.gr και στο www.viva.gr

upupa-epops1

UPUPA EPOPS: Ένας τσαλαπετεινός τα πίνει στα Πετράλωνα (και εμείς μαζί του)

Πώς γίνεται ένα μπαρ, από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, να καταφέρνει να γίνεται talk of the town; Επισκεφτήκαμε το Upupa Epops μια ζεστή νύχτα του Οκτώβρη και διαπιστώσαμε εύκολα τους λόγους που θα το κάνουν τόσο γρήγορα το νέο μας στέκι. Δεν είναι μόνο οι έμπειροι ιδιοκτήτες του, δεν είναι τα εξαιρετικά cocktails και τα καθαρά ποτά (σε εξαιρετικές τιμές, παρακαλώ), ούτε ο υπέροχος χώρος του, σαν σκηνικό από Ελληνική ταινία. Είναι σίγουρα όλα αυτά μαζί, αλλά πρωτίστως είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσα σε αυτό το μεσοπολεμικό μικρό σύμπλεγμα τριών σπιτιών γύρω από μια αυλή, ένα τόσο “ζεστό” περιβάλλον, που θέλεις να το επισκέπτεσαι όσο πιο συχνά μπορείς. Θέλεις να έρχεσαι με τους φίλους σου, τη σχέση σου, τους συναδέλφους σου, μια να κάθεσαι στην αυλή, μια στην ξύλινη μπάρα, μια στον βελούδινο καναπέ και κάθε φορά, σαν μικρό παιδί ανακαλύπτεις και κάτι διαφορετικό. Τα λέμε στο Upupa Epops λοιπόν!

INFO

Upupa Epops
Διεύθυνση: Αλκμήνης 7 και Θεανούς, Κάτω Πετράλωνα
Τηλέφωνο: 212-10.55.214

blue-bamboo

Βlue Bamboo: Ταϊλάνδη – Πετράλωνα δυο τσιγάρα δρόμος

Αν σας αρέσει η αυθεντική ασιατική κουζίνα, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το ταϊλανδέζικο bar-restaurant Blue Bamboo στα Πετράλωνα, χαμηλά στην Κυδαντιδών. Ο Ξενοφών Ναθαναηλίδης και ο Αντώνης Λιώλης έφτιαξαν το 2014 ένα μαγαζί φιλικό και ανεπιτήδευτο, με εξαιρετικά νόστιμα αυθεντικά ταϊλανδέζικα πιάτα και ιδιαίτερα cocktails. Πηγαίνουμε ξανά και ξανά και ουδέποτε μας έχει απογοητεύσει. Τα noodles με γαρίδες (Pad Thai), το ψητό κοτόπουλο (Chicken Satay) και το πράσινο κάρυ είναι κορυφαία πιάτα και τα επιλέγουμε σε κάθε μας επίσκεψη. Ήδη από τον Οκτώβρη, το Blue Bamboo έχει ανανεώσει το μενού του και μας καλεί να το δοκιμάσουμε.

INFO

Blue Bamboo
Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, Τηλ. : 210-34.23.124

dimou_germanos

H Eλένη Δήμου και ο Βαγγέλης Γερμανός μας προσκαλούν στη “Σφίγγα” για να μας… “τσιμπήσουν” τρυφερά…

Η Ελένη Δήμου και ο Βαγγέλης Γερμανός, σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι, θα στεγάσουν το μουσικό τους έρωτα στη μουσική σκηνή Σφίγγα, τις τέσσερις Παρασκευές του Νοεμβρίου. Δύο καλλιτέχνες που σφράγισαν την εφηβεία μας, με τραγούδια ύμνους τα οποία ακούμε και σήμερα ξανά και ξανά, μας προσκαλούν στη μουσική σκηνή Σφίγγα για να ζεστάνουν τις βραδιές και τις καρδιές μας. Εκεί θα μας παρουσιάσουν και το νέο τραγούδι τους με τίτλο “Να ‘ξερες πόσο σ’ αγαπώ” σε στίχους και μουσική του Βαγγέλη Γερμανού. Και εμείς τους αγαπάμε και θα τους το ανταποδώσουμε. Τραγούδια της Ελένης Δήμου, όπως τα “Προσωπικά”, “Πάρε με”, “Τραγούδι γενεθλίων (Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια)”, “Ανησυχώ” και το κορυφαίο “Δεν με νοιάζει κι αν σε δουν” και του Βαγγέλη Γερμανού, όπως τα “Σε θέλω”, “Κρουαζιέρα”, “Ο κηπουρός”, “Σκλάβος σου για πάντα” και πολλά άλλα θα ακουστούν στη σκηνή της “Σφίγγας” χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές.

INFO

Μουσική σκηνή “Σφίγγα”
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Παρασκευή 4, 11, 18 και 25 Νοεμβρίου Τηλέφωνο κρατήσεων: 211-40.96.149, 6987-844.845, sfiggamusic@gmail.com Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί

de-profundis

DE PROFUNDIS: “H αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της” του Oscar Wilde στην Β’ σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας

Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Όσκαρ Ουάιλντ, που γράφτηκε ως επιστολή προς τον εραστή του Άλφρεντ Ντάγκλας μέσα από τη Φυλακή του Ρέντινγκ το 1897. Η επιστολή αυτή, όπου αναπολεί, απολογείται, καταγγέλλει και φιλοσοφεί, εκδόθηκε μετά το θάνατο του -αρχικά λογοκριμένη και αργότερα ολόκληρη- με τον τίτλο De Profundis (Εκ Βαθέων). Το 2016, μια εποχή που κανείς δεν καταδικάζεται για τις ερωτικές του επιλογές, ένας δικηγόρος (Νίκος Νίκας) επανεξετάζει την υπόθεση του Ουάιλντ: Στέκεται ενώπιον των θεατών και ζητά τη δική τους ετυμηγορία. Καθώς ο δικηγόρος διαβάζει την επιστολή προς το κοινό, σταδιακά, μετουσιώνεται στον αποστολέα της.

Μετάφραση-Διασκευή (2016-ειδικά για την παράσταση)/Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Φωτισμοί/Εικαστικός Σχεδιασμός: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης, Styling: Χρόνης Τζήμος
Ερμηνεία: Νίκος Νίκας

INFO

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη
Από Τετάρτη 26 Οκτωβρίου έως Πέμπτη
16 Φεβρουαρίου 2017
Κάθε Τετάρτη στις 21:00 (και από τον Ιανουάριο
κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00)
Εισιτήρια: www.viva.gr