Γονιδιακό θέμα ο αυξημένος κίνδυνος νόσησης από COVID-19; | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Γονιδιακό θέμα ο αυξημένος κίνδυνος νόσησης από COVID-19;

Περισσότερα από 1.000 γονίδια μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά από Covid-19, πέρα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία ή τα υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε πιο στοχευμένες θεραπείες ή ακόμη και στην ανάπτυξη εξετάσεων που θα αξιολογούν κατά πόσον ένας άνθρωπος ανήκει λόγω του γενετικού υποβάθρου του σε ομάδα υψηλού κινδύνου για βαριά Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Σνάιντερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια και τον δρ. Τζόναθαν Κούπερ-Νοκ του Τμήματος Νευροεπιστήμης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κυτταρικής Βιολογίας Cell Systems, χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Covid-19 Host Genetics Initiative, για να αναλύσουν δεδομένα 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων 5.100 είχαν αρρωστήσει σοβαρά από τον κορονοϊό ή είχαν πεθάνει εξαιτίας του.

Εντοπίστηκαν 1.370 γονιδιακές παραλλαγές που φαίνεται να συνδέονται με τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19, και οι οποίες εκτιμάται ότι εξηγούν κατά τα τρία τέταρτα περίπου τον γενετικό κίνδυνο για βαριά νόσηση (το υπόλοιπο ένα τέταρτο του γενετικού υποβάθρου παραμένει προς το παρόν άγνωστο).

Όπως ανέφερε ο Κούπερ-Νοκ, «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι, που είναι υγιείς κατά τα άλλα, παρ’ όλα αυτά αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid-19. Η προσπάθειά μας είναι να βρούμε τους γενετικούς παράγοντες που θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο άσχετα από άλλα πιο προφανή πράγματα».

Ο Σνάιντερ σημείωσε ότι τα ευρήματα θέτουν τα θεμέλια για ένα γενετικό τεστ που θα μπορεί να προβλέψει ποιος γεννιέται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19. «Φανταστείτε πως υπάρχουν 1.000 αλλαγές στο DNA, οι οποίες συνδέονται με σοβαρή Covid-19. Αν έχετε τις 585 από αυτές τις αλλαγές, τότε πιθανότατα είστε άκρως ευάλωτος και θα πρέπει να πάρετε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ