Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί και οι των διαγνωστικών κέντρων, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας περί μηδενικής συμμετοχής των πλημμυροπαθών κατοίκων της Θεσσαλίας στις εργαστηριακές εξετάσεις έως τον Μάρτιο του 2024.
Σε ανακοίνωσή τους, οι φορείς ΠΦΥ σημειώνουν:
Μετά την αναγγελία του Υπουργού Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη στα ΜΜΕ σχετικά με τις μηδενική συμμετοχή σε όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, αισθανθήκαμε την ανάγκη να υποβάλουμε τις προτάσεις μας.
Κατανοούμε τη δυσχερή θέση των συνανθρώπων μας, εκτιμούμε τη διάθεση του Υπουργού και επιθυμούμε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Θα πρέπει, όμως, να εξασφαλίσουμε όρους και προϋποθέσεις του μέτρου, ώστε να μη πληγούν για μία ακόμη φορά οι ήδη πληγέντες Θεσσαλοί συνάδελφοι μας.
Εφόσον σύμφωνα με την ανακοίνωση η συμμετοχή του ασθενούς θα είναι μηδενική, θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση το ποσό αυτό να αποδοθεί άμεσα και στο ακέραιο στους Παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καλύψει το κόστος εκτός κλειστού προϋπολογισμού, διαφορετικά θα υπάρξει αύξηση του clawback και η παροχή αυτή θα δίνεται όχι από το κράτος, αλλά από τους ιατρούς και τα εργαστήρια.
Το μέτρο θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Θα διαρκέσει μέχρι να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των ιατρείων – εργαστηρίων των παρόχων, καθώς και η κανονικότητα στην τοπική κοινωνία.
Θεωρούμε ότι σε αυτό το πλαίσιο συμβάλλουμε στην εξομάλυνση της τόσο δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι της Θεσσαλίας.
Η αντίδραση του ΕΟΠΥΥ
Στα όσα ανέφεραν οι φορείς ΠΦΥ έσπευσε να δώσει τη δική της απάντηση η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη:
Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τη δήθεν επιβάρυνση των εργαστηριακών ιατρών από τη θέσπιση της μηδενικής συμμετοχής των ασφαλισμένων για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και την υποτιθέμενη μετακύλιση του κόστους στους προϋπολογισμούς των εργαστηριακών ιατρών, ξεκαθαρίζεται ότι η άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), καθώς και τα σχετικά ερωτήματα που θέτει το Συντονιστικό των Διαγνωστικών Κέντρων και των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δεν ευσταθούν.
Ειδικότερα, αναφέρεται ρητά στη διάταξη που έχει κατατεθεί και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής ότι η πρόσθετη δαπάνη που προκαλείται από την απαλλαγή της συμμετοχής των πληγέντων κατοίκων της Θεσσαλίας για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων από την κακοκαιρία Daniel θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, κατόπιν ειδικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ως εκ τούτου, το κόστος της απαλλαγής, έως 31.03.2024, των πληγέντων από τη συμμετοχή τους στη χορήγηση φαρμάκων και στην εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων θα καλυφθεί από το Υπουργείο Υγείας, και ουδόλως ευσταθεί ο προβληματισμός ότι θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εργαστηρίων ή ότι θα μετακυλήσει το κόστος στους εργαστηριακούς ιατρούς μέσω του μηχανισμού clawback.