Κικίλιας: Η χώρα απέδειξε ότι, όταν θέλει, μπορεί | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Κικίλιας: Η χώρα απέδειξε ότι, όταν θέλει, μπορεί

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ήταν κεντρικός ομιλητής στη Γενική Συνέλευση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις έγκαιρες παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικών περιορισμών, στην επιτυχημένη επιχείρηση των εμβολιασμών, καθώς και στην υγειονομική κάλυψη των νησιών με στόχο το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας, αφού αναφέρθηκε στη συμβολή της Επιστήμης στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και στο «ράλι» της διεθνούς κοινότητας και των φαρμακευτικών εταιρειών να εξασφαλίσουν εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, σημείωσε ότι, μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 9.330.000 εμβολιασμοί.

«Η ανταπόκριση της Ελλάδας στην πανδημία και η άρτια οργανωμένη Επιχείρηση ‘Ελευθερία’ για τον εμβολιασμό είχαν ως αποτέλεσμα να διαφημιστεί η χώρα στο εξωτερικό και, με τον τρόπο αυτό, να στηριχθεί ο τουρισμός μας. H χώρα απέδειξε ότι όταν θέλει, μπορεί», δήλωσε με έμφαση, ενώ όσον αφορά στα ζητήματα της αγοράς, ο κ. Κικίλιας συμπλήρωσε ότι φέτος το clawback των φαρμακευτικών εταιρειών θα μειωθεί περαιτέρω κατά 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα είναι στοχευμένες στην Υγεία, έναν κλάδο όπου οι γερμανικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν ενεργά.

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση του ΕΣΥ στην πανδημία, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τα κατάφερε εκεί που απέτυχαν άλλες χώρες με κραταιά συστήματα υγείας, εξασφαλίζοντας μέσα ατομικής προστασίας (στολές, γάντια κ.α), τριπλασιάζοντας τον αριθμό των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και προχωρώντας από την πρώτη στιγμή στη σύσταση Επιστημονικών Επιτροπών για τη διαχείριση της πανδημίας.

Κλείνοντας, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας θα συνεχιστούν με την αξιοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και άλλων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ), με καινοτόμες παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με σύγχρονες τεχνολογίες και νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΕΣΥ, καθώς και με την κτιριακή, ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας.