Κινητοποιήσεις διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων στις 26, 27 και 28 Μαΐου | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Κινητοποιήσεις διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων στις 26, 27 και 28 Μαΐου

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, στις 26, 27 και 28 Μαΐου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την «οικονομική ασφυξία» στην οποία οδηγείται ο κλάδος.

Οι φορείς ΠΦΥ κάνουν λόγο για «τεχνητά χρέη που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021», ζητώντας «κούρεμα» των χρεών αυτών, περιορισμό του clawback, με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων.

Διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν, αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να εκτελούν τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ. Επίσης, τονίζουν ότι η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες.

Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων ΠΦΥ έχουν συγκαλέσει σήμερα, 11 Μαΐου, σύσκεψη της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, προκειμένου να ζητηθεί η αιγίδα και η πλήρης κάλυψη των κινητοποιήσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους για τις κινητοποιήσεις.