«Όλα για τους άλλους»; Ώρα να μάθουμε να λέμε όχι!

Είμαστε πολλοί εκείνοι που «τρέχουμε» πάντα στο κάλεσμα για βοήθεια, από όποιον και αν προέρχεται. Είμαστε απλά «καλοί Σαμαρείτες»; Ντρεπόμαστε να πούμε όχι; Χαιρόμαστε που νιώθουμε χρήσιμοι; Ή ανησυχούμε για τις συνέπειες, εάν αρνηθούμε;

Συνήθως, αυτό που μας «αναγκάζει» να βοηθήσουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η επιθυμία μας για επιβεβαίωση, επιθυμία που ενδεχομένως να συνδέεται με ανασφάλεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Επίσης, η ανησυχία μας για την πιθανώς «κακή» εικόνα που θα σχηματίσουν οι άλλοι για εμάς σε μια άρνησή μας. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλουμε να θεωρήσουν ότι είμαστε απρόθυμοι, αδιάφοροι και εγωκεντρικοί. Αλλά τρέμουμε και στην ιδέα ότι μπορεί να μην είμαστε πλέον αρεστοί και μέρος της παρέας.Όποια και αν είναι η αιτία για τη δική μας προθυμία, είναι βέβαιο ότι σταδιακά θα βλάψει τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να δοκιμάσουμε αν μας ταιριάζει το… «όχι»;

10 tips για να το καταφέρουμε:

1. Ορίζουμε τις προτεραιότητές μας. Μια λίστα με προτεραιότητες, είτε πρόκειται για την καθημερινότητά μας είτε γενικότερα για τη ζωή μας, θα μας βοηθήσει να «βάλουμε φρένο» σε τυχόν υπερβολικές απαιτήσεις του περίγυρού μας και στη δική μας τάση να υποκύπτουμε σε αυτές.
2. Σκεφτόμαστε αν αξίζει τον κόπο. Αναρωτιόμαστε αν αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε χρόνο και κόπο για να βοηθήσουμε και να ευχαριστήσουμε κάποιον άλλο.
3. Εξετάζουμε εάν μας χειραγωγούν. Υπάρχει η περίπτωση ορισμένοι άνθρωποι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την καλή μας διάθεση και την προθυμία μας. Και σίγουρα δεν το θέλουμε αυτό!
4. Συνειδητοποιούμε ότι έχουμε επιλογή. Όταν ζητούν τη βοήθειά μας, έχουμε πάντοτε το δικαίωμα να αποφασίσουμε εμείς τι θα απαντήσουμε!
5. Παίρνουμε τον χρόνο μας για να σκεφτούμε τι θα κάνουμε κάθε φορά που κάποιος μάς ζητάει χάρη. Εάν πιέζει για άμεση απάντηση, τότε μπορούμε να αρνηθούμε ευγενικά!
6. Προσδιορίζουμε το πότε και πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε, εάν πούμε ναι.
7. Λέμε «όχι» με αυτοπεποίθηση. Δεν ξεχνάμε ότι, όταν λέμε «όχι», το κάνουμε για το καλό μας. Ας μην νιώθουμε ενοχές!
8. Δεν παρέχουμε έναν σωρό δικαιολογίες. Δεν χρειάζεται να δικαιολογούμαστε όταν αρνούμαστε κάτι. Αντιθέτως, είμαστε σύντομοι, «κοφτοί» και σαφείς.
9. Σταματάμε να ζητάμε συγγνώμη όταν λέμε όχι! Όταν αποφασίζουμε να πούμε όχι, έχουμε τους λόγους μας. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να δεχτούμε και, επομένως, δεν χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη!
10. Δεν μας «σκιάζουν» οι συνέπειες της άρνησης! Κάθε φορά που αποφασίζουμε να μην παρέχουμε βοήθεια, έχουμε τους λόγους μας και δεν θα πρέπει να ανησυχούμε καθόλου για το τι μπορεί να επιφέρει η επιλογή μας αυτή.

Πηγές
https://psychcentral.com/lib/21-tips-to-stop-being-a-people-pleaser#3
https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-emotional-meter/201803/how-i-learned-stop-being-people-pleaser