Κυριακίδου: Το καλοκαίρι πρέπει να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας για την αύξηση κρουσμάτων το φθινόπωρο | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Κυριακίδου: Το καλοκαίρι πρέπει να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας για την αύξηση κρουσμάτων το φθινόπωρο

Για «ανησυχητική αύξηση» του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες κάνει λόγο η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους Yπουργούς Υγείας.

Στην επιστολή η κ. Κυριακίδου σημειώνει ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει», υπογραμμίζοντας ότι οι καλοκαιρινοί μήνες πρέπει να αξιοποιηθούν, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες πριν από το φθινόπωρο και τοn χειμώνα. Επίσης, τονίζει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τη διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 παράλληλα με άλλους χειμερινούς ιούς, όπως η γρίπη. Επιπροσθέτως, καλεί τα κράτη-μέλη να έχουν έτοιμο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ασφαλή επιστροφή στην εργασία και στο σχολείο, ενώ η επαν-εισαγωγή αποτελεσματικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (μάσκες, κοινωνική αποστασιοποίηση κ.λπ.) θα πρέπει να εξετάζεται όπου χρειάζεται. Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών συστημάτων θα πρέπει να αποφεύγεται, σημειώνει η επιστολή.

Η Επίτροπος αναφέρει ότι η επένδυση σε αποτελεσματικά συστήματα αερισμού σε χώρους εκπαίδευσης και απασχόλησης αποτελεί προτεραιότητα και το καλοκαίρι προσφέρει την ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Παράλληλα, εστιάζει στην ενίσχυση των προσπαθειών για εμβολιασμό και τις αναμνηστικές δόσεις, ενώ επισημαίνεται ότι οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει «να προχωρήσουν γρήγορα στη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με ιατρικές παθήσεις».

Επιπροσθέτως, καλεί να κλείσουν τα κενά εμβολιασμού και να προετοιμαστούν «οι μελλοντικές εκστρατείες με βάση τα επερχόμενα προσαρμοσμένα εμβόλια έναντι των παραλλαγών Όμικρον», αναφέροντας ταυτόχρονα ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια «εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ