Πλεύρης: «Η υπόθεση Novartis είναι και σκάνδαλο, και σκευωρία» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: «Η υπόθεση Novartis είναι και σκάνδαλο, και σκευωρία»

Για τις αποφάσεις που αναμένονται σχετικά με τις μάσκες, για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αλλά και για την απαίτηση αποζημίωσης του ελληνικού δημοσίου από τη Novartis μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ.

Ως προς τις μάσκες

Η επιτροπή σήμερα θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά προφανέστατα θα υπάρξουν εξαιρέσεις, για τις οποίες θα γίνει σχετική εισήγηση.

Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη και έχει λόγο επιδημιολογικό, π.χ. στα νοσοκομεία, στους χώρους ύπαρξης και φροντίδας ευάλωτων ατόμων. Από εκεί και πέρα, προφανέστατα θα υπάρχει και σύσταση στη χρήση μάσκας.

Ήδη υπάρχει μία κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της οποίας είναι πλέον προαιρετική η χρήση μάσκας στα αεροπλάνα. Όλα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν από την Επιτροπή σήμερα.

Ως προς την πορεία της πανδημίας

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από τον Σεπτέμβριο και μετά. Είναι βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες από τώρα ότι η πανδημία βρίσκεται εδώ, προφανώς έχει μπει σε μία άλλη φάση, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Επομένως, είναι βέβαιο ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός.

Ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρώσει όλη την προσπάθεια που κάνει η επιστημονική κοινότητα να πάμε σε ένα εμβόλιο τύπου γρίπης, δηλαδή να μην έχουμε αυτή την επαναληπτικότητα, αλλά να έχουμε ένα εμβόλιο, το οποίο θα κάνουμε εποχιακά όπως γίνεται για τη γρίπη. Αυτός είναι ο στόχος. Επειδή, όμως, δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται τότε η επιστημονική κοινότητα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για μία ενισχυτική δόση.

Ως προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Έχουμε αποφασίσει ότι ακολουθείται η πορεία της πανδημίας. Σε μια πρώτη φάση, λοιπόν, για το σύνολο του προσωπικού που έχει μπει με Covid συμβάσεις, έχει δοθεί παράταση των συμβάσεων αυτών μέχρι 31/12 και, αντίστοιχα, τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μέχρι τότε.

Η βασική θέση της κυβέρνησης είναι ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τέλος της πανδημίας. Συνεπώς, θα παραμένουν σε αναστολή, όσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει αυτά τα δεδομένα. Ίσως να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι που να μας οδηγήσουν σε άλλες αποφάσεις, αλλά αυτό είναι ένα εναλλακτικό σενάριο που θα εξετάζεται ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Συνεπώς, χωρίς να μπορούμε να αποκλείουμε κάτι παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας, παραμένει το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης ότι, όσο θα υπάρχει πανδημία, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμένουν σε αναστολή.

Ως προς τη Novartis

Από το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα που να ενοχλεί τη Novartis.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το που ανέλαβε, ειπώθηκε ότι θα ζητηθούν ευθύνες από τη Novartis για το πραγματικό σκάνδαλο. Που το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι κακές πρακτικές, αυτά τα οποία αποδείχθηκαν και από την αμερικανική δικαιοσύνη, και όχι η σκευωρία που στήθηκε προκειμένου να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μάς έχει εισηγηθεί μια σειρά από ενέργειες. Να γίνει μια αγωγή κατά της Novartis για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου.

Προσέξτε, δεν μιλάμε για τη ζημία που μπορεί να έχει πάθει, για τα χρήματα τα οποία αντίστοιχα πήρε το αμερικανικό δημόσιο, δηλαδή ότι με τις κακές σας πρακτικές έχετε προσβάλει το ελληνικό δημόσιο και, άρα, πρέπει να δώσετε αποζημίωση γι’ αυτό και μόνο.

Μιλάμε για όσα έχουν αποδειχθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη, ότι για μια σειρά από προγράμματα κλινικών δοκιμών υπήρχε στοχευμένη συνταγογράφηση χρησιμοποιώντας γιατρούς. Αυτή είναι η απόφαση του Νιου Τζέρσεϊ. Και προκαλώ οποιονδήποτε να έρθει να δούμε την απόφαση, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα και τα φάρμακα στα οποία υπήρξε καθοδηγούμενη συνταγογράφηση. Άρα, παραβίασε μια σειρά όρων, βάσει των οποίων δεν πρέπει μέσω κλινικών δοκιμών να πληρώνονται γιατροί για να κατευθύνουν τη χρήση ενός φαρμάκου.

Αυτή, λοιπόν, είναι μια κακή πρακτική για την οποία αποζημιώθηκε το αμερικανικό δημόσιο. Η αγωγή που είναι έτοιμη τώρα, είναι αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου για τον αντίστοιχο λόγο.

Επιπλέον, έχει ζητήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εάν αποτυπώσουμε και ζημία, δηλαδή αν διαπιστωθεί ότι λόγω αυτών των πρακτικών πληρώθηκαν και παραπάνω χρήματα από το ελληνικό δημόσιο, θα υπάρξει μια δεύτερη αγωγή που πλέον θα έχει την κατεύθυνση της ζημίας.

Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, όταν κατατίθεται μια αγωγή, υποχρεωτικά πρέπει να μεσολαβήσει ένα στάδιο μέχρι να εκδικαστεί, το οποίο προβλέπει διαπραγμάτευση. Γι’ αυτόν τον λόγο, συστάθηκε και μια επιτροπή που αποτελείται και από τον ΕΟΠΥΥ, και από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (το Δικαιοσύνης, το Οικονομικών και το Υγείας), προκειμένου να μπει σε ένα στάδιο διαπραγμάτευσης.

Άρα, ακολουθούμε μία πορεία δομημένη, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να αποζημιωθεί από τη Novartis και η Novartis να λογοδοτήσει.

Μόνο στην Ελλάδα υπήρξε η κατεύθυνση να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα με κατασκευασμένους μάρτυρες, πουθενά αλλού δεν έγινε αυτό.

Είναι σκάνδαλο ή σκευωρία Novartis; Είναι και σκάνδαλο και σκευωρία. Εγώ δεν μπορώ να πάρω παραπάνω θέση αφ’ ενός γιατί είμαι Υπουργός, αφ’ ετέρου γιατί ήμουν στην προκαταρκτική επιτροπή.

Εμείς έχουμε στείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη, γι΄ αυτό η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της εξετάζοντας εάν κι εφόσον ευθύνονται γι΄ αυτό φυσικά πρόσωπα ή αν δεν ευθύνεται κάποιος, με απόλυτο σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας.

Όταν μπούμε και στις διαπραγματεύσεις, θα είναι η πρώτη φορά που τη Novartis, θα το πω ευθέως, τη βάζουμε στα σκοινιά.

Πείτε μου, το 2017-2019, που επένδυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά και μόνο στη Novartis, τι ενέργεια έκαναν οι προκάτοχοί μου Υπουργοί Υγείας, που μάλιστα βλέπω ότι κάνουν και ανακοινώσεις στο facebook και γράφουν «προσέξτε τι θα κάνετε»; Επί δύο χρόνια τι έκαναν για να πιεστεί η Novartis;

Η Novartis συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά. Καλώς – κακώς θα δούμε πώς λειτουργούσε, γιατί όλα θα ερευνηθούν. Κι έβγαιναν και έλεγαν ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του Ελληνικού Κράτους, τα θυμόσαστε αυτά; Και ρωτώ: Για τη Novartis τι κάνανε; Να σας απαντήσω: Τίποτα.