ΠΟΕΔΗΝ: Καλεί το Υπουργείο Υγείας να άρει τις αναστολές εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών - Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ: Καλεί το Υπουργείο Υγείας να άρει τις αναστολές εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών – Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου ισχύος του μέτρου των αναστολών εργασίας για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση:

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε ολόκληρη την κοινωνία της χώρας εφαρμόστηκε μόνο στο υγειονομικό προσωπικό την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

…Μέχρι τη στιγμή του εμβολιασμού βρισκόμασταν όλοι στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας στον βαθμό που μας τα παρείχε η πολιτεία για αποφυγή της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού. Στους 18 πρώτους μήνες πριν τους εμβολιασμούς χάσαμε 30 συναδέλφους από κορονοϊό, και πάνω από 50 πέρασαν ως ασθενείς το κατώφλι των ΜΕΘ, αλλά ευτυχώς τα κατάφεραν.

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου, δεν αξίζει αυτή η άδικη, άνιση μεταχείριση στους υγειονομικούς που, στα πρώτα στάδια της πανδημίας, με αυτοθυσία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους από την πρώτη γραμμή.

Το μέτρο αυτό επιβλήθηκε για λόγους υποτίθεται προστασίας της Δημόσιας Υγείας και, μάλιστα, περικόπτει το σύνολο του μηνιαίου μισθού των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή.

Το πειθαρχικό δίκαιο των Δημόσιων Υπαλλήλων προβλέπει ότι όσοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, όπως είναι και οι Υγειονομικοί, υποκύπτουν σε σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, τους ασκείται πειθαρχική δίωξη και επιβάλλεται το μέτρο της αναστολής εργασίας με την καταβολή του 50% του μισθού τους. Στους Υγειονομικούς δεν χορηγείται ούτε ευρώ μισθός.

…Ήδη δικαστήρια της χώρας, και μάλιστα Διοικητικά Εφετεία (Πάτρας- Τρίπολης), λαμβάνουν αποφάσεις αναστολής του μέτρου της μη καταβολής μισθού και υποχρεώνουν τα Νοσοκομεία να καταβάλουν το 50% του μισθού συναδέλφων σε αναστολή, για βιοποριστικούς λόγους.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των Υγειονομικών που επέφερε τις αναστολές εργασίας δεν έχει κανένα υγειονομικό όφελος και στερεί από το σύστημα, κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, τις υπηρεσίες των 7.000 συναδέλφων.

Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από την αρχή του καλοκαιριού, ουσιαστικά δεν υφίστανται υποχρεωτικά μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.

Επίσης, με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, χαλάρωσαν και στους υγειονομικούς τα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού εντός των νοσοκομείων (5 ημέρες καραντίνα, επιστροφή ακόμα και με θετικό τεστ, μη προληπτικός έλεγχος κ.λπ.). Εξάλλου, όλοι πια παραδέχονται τη διασπορά του κορονοϊού στα νοσοκομεία.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να στηριχθεί το μέτρο της Αναστολής Εργασίας για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Προσφύγαμε για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο Επικρατείας για την άρση των Αναστολών τώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει και παρα-χαλάρωσαν τα μέτρα αποφυγής της διασποράς. Αναμένουμε την εκδίκαση.

…Ασφαλώς και θα πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα και επιχειρησιακό σχέδιο για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα που αναμένεται νέα έξαρση του κορονοϊού, ώστε τα Νοσοκομεία να μη μετατραπούν για άλλη μια φορά σε μονοθεματικά, δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε ασθενείς άλλων παθήσεων (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις, χρόνιες θεραπείες κ.λπ.). Με τέτοιες ελλείψεις προσωπικού, οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι επισφαλείς.

Καλούμε τους Υπουργούς Υγείας, με τροπολογία στη Βουλή να άρουν το μέτρο των Αναστολών Εργασίας των Υγειονομικών. Δεν είναι δυνατόν για το σύστημα να θεωρείται εμβολιασμένος ένας συνάδελφος που έκανε το μονοδοσικό εμβόλιο πριν από ενάμιση χρόνο, και σωστά να εργάζεται με συνεχή προληπτικό έλεγχο, και ένας ανεμβολίαστος συνάδελφος που νόσησε πριν έξι μήνες με μεγαλύτερη θωράκιση στον οργανισμό του από τον κορονοϊό (περισσότερα αντισώματα) να τίθεται σε αναστολή και να μην μπορεί να εργαστεί με συνεχή προληπτικό έλεγχο για τον κορονοϊό.

Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση… δεν προστατεύει, όμως, από τη νόσηση και τη μετάδοση. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως τα τηρούσαν επί 18 μήνες οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή και θα τα τηρούν μετά την άρση του μέτρου.

Στις 9 Σεπτεμβρίου οργανώνουμε μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, με πορεία που θα εκκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στις 08:00. Ένα από τα βασικά αιτήματά μας είναι η άρση των Αναστολών Εργασίας».