Στα 54 έτη το ηλικιακό όριο για εξωσωματική - Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Στα 54 έτη το ηλικιακό όριο για εξωσωματική – Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Τα δεδομένα περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας έρχονται στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες, καθώς κατατέθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή». Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι «η διαμόρφωση ενός δικαιικού πλαισίου, ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις για ιατρική υποβοήθηση στην τεκνοποιία». Παράλληλα, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα νομικό πλαίσιο «ικανό να διασφαλίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων και να εξασφαλίσει την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητας τους».

Ειδικότερα, μέσω του νέου σχεδίου νόμου:

  • Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας.
  • Αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
  • Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν.
  • Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί.
  • Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/συντρόφου.
  • Δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με HIV για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.