Αντίθετος ο ΠΟΥ με την εσπευσμένη άρση των περιορισμών σε ευρωπαϊκές χώρες | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Αντίθετος ο ΠΟΥ με την εσπευσμένη άρση των περιορισμών σε ευρωπαϊκές χώρες

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες , ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήραν υπερβολικά «απότομα» τα μέτρα κατά της Covid και βρίσκονται αντιμέτωπες με σαφή αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.2, δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Μολδαβία, ο Χανς Κλούγκε δήλωσε ότι βρίσκεται «σε επιφυλακή» για την επιδημιολογική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει αισιόδοξος.

Αυτήν τη στιγμή, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid αυξάνεται σε 18 από τις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Oργανισμού. «Οι χώρες στις οποίες καταγράφουμε ιδιαίτερη αύξηση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Αυτές οι χώρες ήραν τους περιορισμούς απότομα, περνώντας από το επίπεδο του ΄υπερβολικού’ στο επίπεδο του ‘ανεπαρκούς’», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη είχε σαφώς μειωθεί έπειτα από την κορύφωση του Ιανουαρίου, αλλά αυξάνεται από τις αρχές του Μαρτίου.

Οι επιδημιολόγοι αποδίδουν την αύξηση αυτή στην επικράτηση πλέον της υποπαραλλαγής Ομικρον BA.2, η οποία είναι κατά 30% μεταδοτικότερη, αλλά όχι πιο επικίνδυνη από τη BA.1.

Κατά τη διάρκεια των επτά τελευταίων ημερών, περισσότερα από 5,1 εκατ. νέα κρούσματα και 12.496 θάνατοι καταγράφηκαν στη ζώνη ΠΟΥ Ευρώπης, φέρνοντας το σύνολο των καταγεγραμμένων από την έναρξη της επιδημίας κρουσμάτων στα 194,4 εκατομμύρια και τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερο από 1,92 εκατομμύριο.

Το πέμπτο κύμα στην Ευρώπη δεν φθάνει στο τέλος του, και οι ειδικοί επικρίνουν τη «χαλαρότητα» των πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για εσπευσμένη άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι «υπάρχει μεγάλο κεφάλαιο ανοσίας (…) είτε χάρη στον εμβολιασμό, είτε χάρη στην νόσηση», είπε ο Hans Kluge, εκφράζοντας αισιοδοξία που ο χειμώνας τελειώνει και οι άνθρωποι θα συνωστίζονται λιγότερο σε περιορισμένους εσωτερικούς χώρους.

Όπως σχολίασε, η παραλλαγή Ομικρον είναι λιγότερο μολυσματική στα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν λάβει μία αναμνηστική δόση, ακόμη και αν «στις χώρες χαμηλού εμβολιασμού, παραμένει μία νόσος που σκοτώνει».

«Θα πρέπει να ζήσουμε με την Covid για κάποιο διάστημα», επεσήμανε ο κ. Kluge, τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε τέσσερις προτεραιότητες: προστασία των ευάλωτων, ενίσχυση της εποπτείας και της αλληλούχησης, πρόσβαση περισσότερων χωρών στα νέα αντιιικά φάρμακα και αντιμετώπιση του post covid και του long covid.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Plan Be Mag
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.