Δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι για HIV στην Πλατεία Κοραή σήμερα από ΕΟΔΥ, ΕΕΜΑΑ και Δήμο Αθηναίων | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι για HIV στην Πλατεία Κοραή σήμερα από ΕΟΔΥ, ΕΕΜΑΑ και Δήμο Αθηναίων

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και, για το 2022, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κεντρικό μήνυμα είναι «Εξισώνουμε». Ο ΠΟΥ καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με θάρρος και αποφασιστικότητα τις ανισότητες που παρεμποδίζουν τον δρόμο για την εξάλειψη  του AIDS. Στόχος είναι να εξισώσουμε την πρόσβαση στη φροντίδα για HIV, ιδιαίτερα για τα παιδιά και πληθυσμούς με τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα – όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τα διεμφυλικά  άτομα, άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, οι εργαζόμενοι στο σεξ και οι τρόφιμοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου και συνεχίζοντας τη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) και τον Δήμο Αθηναίων, θα υλοποιήσει κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Κοραή:

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, θα τοποθετηθεί Κινητή Μονάδα Εξέτασης του ΕΟΔΥ από τις 10:00 έως τις 18:00 στην πλατεία Κοραή (προς την οδό Σταδίου), όπου κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό θα διενεργεί δωρεάν και ανώνυμα διαγνωστικούς ελέγχους για τον HIV με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test), με συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ, με σκοπό τόσο την έγκαιρη διάγνωση, όσο και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Τέλος, για να ολοκληρωθούν οι δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, θα υλοποιηθεί Πρόγραμμα Δρόμου με ομάδα – στόχο τους νέους και τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, όπου ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ θα διανέμει ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά τις βραδινές ώρες στα bar/venue σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (Κεραμεικό, Γκάζι, Πλ. Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι, Ψυρρή), από την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, έως και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.