Θ. Πλεύρης: Η Επιτροπή συζητά τη χορήγηση της τρίτης δόσης στο τετράμηνο | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Θ. Πλεύρης: Η Επιτροπή συζητά τη χορήγηση της τρίτης δόσης στο τετράμηνο

Λεπτομέρειες σχετικά με το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 έδωσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα, ανακοίνωσε και τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Κρήτη.

Ο κ. Πλεύρης, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, επανέλαβε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που δεν κλειστεί σχετικό ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για ένα διοικητικό πρόστιμο, το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι θα συσταθούν ειδικές υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες θα εξετάζουν τις αιτήσεις ανθρώπων που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το διάστημα, από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου, θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα και το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου. «Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες σε αυτόν τον μεγάλο διαγνωστικό έλεγχο», είπε o Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως μόνο έτσι όσοι εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό θα μπαίνουν εγκαίρως σε καραντίνα, για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών τους τις ημέρες των γιορτών.

Όσον αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες, θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ενώ τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test.

Τέλος, για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.

Ακόμη, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι η Επιτροπή ήδη εισηγήθηκε να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, ωστόσο διευκρίνισε πως επειδή τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες διαφέρουν, θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε και θα ανοίξει η ανάλογη πλατφόρμα εμβολιασμού.

Τέλος, σημείωσε ότι συζητείται από την Επιτροπή το τετράμηνο και όχι το εξάμηνο για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, μετά από ερώτημα που τέθηκε από την κυβέρνηση.

Τι ξέρουμε για το κρούσμα της Όμικρον στη χώρα μας

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, το κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, το οποίο παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, έχοντας αρνητικό rapid test. «Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test, και ακολούθησε μοριακό τεστ που κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε το πρωί της Πέμπτης» πρόσθεσε ο κ. Ζαούτης, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι έχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των επαφών του κρούσματος, με όλα τα τεστ να έχουν βγει αρνητικά. Ωστόσο, οι επαφές παραμένουν σε καραντίνα και παρακολουθούνται.

«Ήταν αναμενόμενο να έχουμε κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια όλες τις μεταλλάξεις», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μετά το τέλος των ανακοινώσεων, το κρούσμα δεν εντοπίστηκε στον νομό Ηρακλείου.