Οικονόμου: «Οι κρίσεις θέλουν πράξεις, δεν θέλουν θεωρία. Θέλουν μια αποφασιστική και στιβαρή ηγεσία» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Οικονόμου: «Οι κρίσεις θέλουν πράξεις, δεν θέλουν θεωρία. Θέλουν μια αποφασιστική και στιβαρή ηγεσία»

Εάν τα κενά που έχει εντοπίσει το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν καλυφθεί στον απαραίτητο βαθμό έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, στις ειδικότητες στις οποίες υπάρχει έλλειψη στο ΕΣΥ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο “Παραπολιτικά 90,1”.

«Καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, κάθε μέρα, σε όλα τα μέτωπα της πανδημίας, να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιδιαίτερα επιθετική κατάσταση, που υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας ότι «η μεγαλύτερη μάχη γίνεται για την ενίσχυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που πιέζεται και θα πιεστεί ακόμη περισσότερο. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας περιμένουμε, σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους, να δούμε πόσοι γιατροί θα ανταποκριθούν στα κίνητρα που έχουμε θεσμοθετήσει, για να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εάν τα κενά που έχει εντοπίσει το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν καλυφθεί, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουμε στην επίταξη των υπηρεσιών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, σε εκείνες τις ειδικότητες που λείπουν από το ΕΣΥ και που χρειάζεται υποστήριξη. Θεωρώ ότι αυτό θα γίνεται βαθμιαία, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που εκεί περισσότερο πιέζεται το Σύστημα. Και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, θα προχωράμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται και θα συνεργάζεται με την επιτροπή των ειδικών, στηρίζοντας τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις τους. «Αυτό ήταν το πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας όλο το προηγούμενο διάστημα, και αυτό συνεχίζει να είναι… Ταυτόχρονα, κρατάμε ανοιχτή τη ζωή, την οικονομία, την εκπαίδευση, την κοινωνία, και δίνουμε τη μάχη για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, η προσοχή στον παρόν στάδιο βρίσκεται στραμμένη στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, με τα τεστ να έχουν αυξηθεί και τους ελέγχους να γίνονται πολύ συστηματικά και εντατικά το τελευταίο διάστημα. Οι δε ποινές έχουν αυστηροποιηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πίεση στο ΕΣΥ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι προστίθενται συνεχώς κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα: «Στη Βόρειο Ελλάδα έχουν ήδη προστεθεί 220 κλίνες νοσηλείας, στη Θεσσαλία άλλες 200 και περίπου 150 και 150, αντίστοιχα, για νοσηλεία εντός Covid. Το σύνολο των ΜΕΘ της χώρας είναι διαθέσιμο στο Σύστημα Υγείας, για να αξιοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν».

«Υπάρχει μια διάσπαρτη ανησυχία, η οποία, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι φυσιολογική. Ο κόσμος έχει νωπές τις μνήμες του προηγούμενου lockdown… Εμείς είμαστε καθαροί  στα μηνύματά μας. Δεν θέλουμε η χώρα να ξανακλείσει, και δεν θα ξανακλείσει. Δεν σχεδιάζουμε περιορισμούς για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Ξεκαθαρίσαμε σε όλους τους τόνους ότι τα σχολεία και η εκπαίδευση δεν θα κλείσουν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όταν ξεκίνησε η λειτουργία τους, υπήρχαν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, με ένα πολύ συγκεκριμένο και εκτεταμένο testing. Αν κάποιος μας έλεγε τον Σεπτέμβριο, που ξεκινούσαν τα σχολεία, ότι θα έχουμε φτάσει 12 Νοεμβρίου και θα είναι κλειστά μόνο κάποια λίγα τμήματα στα 80.000, θα του λέγαμε ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Παρόλα αυτά, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, με όλα όσα τηρούνται ως υγειονομικά μέτρα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, συνεχίζεται η διά ζώσης εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «Είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει ο κ. Τσίπρας, για λόγους προφανείς, δηλαδή για να δραπετεύσει από την πολιτική του αφάνεια, να εργαλειοποιήσει την πανδημία, με σκοπό να αποκομίσει πολιτικό όφελος

Δεν μπορείς να κατηγορείς την κυβέρνηση ότι φοβάται το πολιτικό κόστος, όταν επέβαλε υποχρεωτικότητα στο υγειονομικό προσωπικό, όταν όλοι οι υπόλοιποι μιλούσαν στην καλύτερη περίπτωση για “προαιρετική υποχρεωτικότητα”. Ούτε μπορείς να λες ότι είναι ίδιες όλες οι δραστηριότητες. Όταν γίνεται κριτική και απαντάμε με αποδείξεις και με τα στοιχεία, δεν παίρνουμε άλλη απάντηση. Μας λένε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κυκλοφορούσαν πριν την πανδημία 850 λεωφορεία, σήμερα κυκλοφορούν 1.300 στην Αθήνα. Υπάρχει συνωστισμός σε ορισμένες ώρες; Προφανώς και υπάρχει. Και πρέπει να υπάρχει και καλύτερος έλεγχος, και οι πολίτες να φροντίζουν με τις μάσκες και με τις αποστάσεις. Όμως δεν κάτσαμε να παρακολουθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια το πράγμα. Πυκνώσαμε τα δρομολόγια, αυξήσαμε τα λεωφορεία, μειώσαμε τους χρόνους αναμονής και στα λεωφορεία, και στο μετρό, και στον ηλεκτρικό. Παραλάβαμε το ΕΣΥ με 557 εντατικές, και έχουμε σήμερα 1.277. Προσθέσαμε 12.000-14.000 ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Σύστημα. Είναι διαθέσιμες οι κλίνες του συνόλου του ιδιωτικού τομέα. Προχωράμε σε ένα μέτρο που δεν είναι ευχάριστο, όπως το είχαμε ξανακάνει στο παρελθόν: Την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, για να στηριχθεί το Σύστημα».

«Οι κρίσεις θέλουν πράξεις, δεν θέλουν θεωρία. Θέλουν μια αποφασιστική και στιβαρή ηγεσία και προσήλωση στην καθημερινή προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.