Οικονόμου: «Στόχος η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη, όσο και με την τρίτη δόση» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Οικονόμου: «Στόχος η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη, όσο και με την τρίτη δόση»

Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά την κοινωνία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στις τρεις νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τονίζοντας ότι, μέσω αυτών, θα ωφεληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες και θα διατεθούν 338,5 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα για τον χώρο της Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως περίπου 100.000 υγειονομικοί που εργάζονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ θα λάβουν, μαζί με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου, έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Το μέσο ποσό που θα τους πιστωθεί υπολογίζεται στα 900 ευρώ.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως η έξαρση της πανδημίας συνεχίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συνδέεται με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας. Επανέλαβε πως καταγράφεται έξαρση και στη χώρα μας, αλλά τόνισε πως «Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, όπως δεν εξετάζεται και η επιβολή επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους».

Όπως σημείωσε, στόχος είναι η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη, όσο και με την τρίτη δόση, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα Ελευθερία. Θετικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα κλείστηκαν περίπου 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και τα ραντεβού της τρίτης δόσης. Επίσης, είπε ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ενίσχυση του ΕΣΥ ιδιαίτερα στις περιφέρειες που δέχονται αυξημένη πίεση.

Σε ισχύ βρίσκεται και η συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non covid, αλλά και covid περιστατικών, με τον κ. Οικονόμου να προσθέτει πως στις περιφέρειες Θεσσαλίας Μακεδονίας και Θράκης, όπου παρά τα κίνητρα δεν ανταποκρίθηκαν ιδιώτες γιατροί, βρίσκεται σε εξέλιξη επίταξη υπηρεσιών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

«Αυτά είναι τα μέτρα και προχωράμε έτσι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Δήλωσε, δε, ότι δεν εξετάζονται lockdown ή μέτρα για τους εμβολιασμένους. «Παραμένουμε στην στρατηγική που έχουμε εφαρμόσει», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση εστιάζει στη προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, συνεχίζει την ενίσχυση του ΕΣΥ και τους ελέγχους εφαρμογής των μέτρων.

Ειδικά για τις Εκκλησίες, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα μέτρα, οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί προσέρχονται με τεστ και πως «η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της και η κυβέρνηση τη δική της δουλειά, για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε χωρίς εντάσεις και χωρίς προβλήματα…».

Ερωτηθείς αν θα ήταν λύση η προσωρινή συνένωση ενοριών, ώστε ένας νεωκόρος να κάνει αυτή τη δουλειά, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία τη δική της.

Ως προς το ποιος θα πληρώνει το πρόστιμο σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων, ο κ. Οικονόμου είπε: «Έμφαση πρέπει να δοθεί στο μήνυμα που έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος, ο Αρχιεπίσκοπος, η κυβέρνηση, ότι πρέπει για το επόμενο διάστημα όσοι πιστοί δεν είναι εμβολιασμένοι να πηγαίνουν στις Εκκλησίες με rapid test. Εκεί να εστιάσουμε, να ακολουθήσουμε το κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου».

Σχετικά με το πρόβλημα που παρατηρείται στην εφαρμογή των μέτρων σε κηδείες και μνημόσυνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι η Ιερά Σύνοδος έκανε έκκληση στους πιστούς να προσέρχονται με rapid test. «Μη ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα βάλει την κύρωση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ ιδιαίτερος χώρος, αλλά και ότι είναι χώρος που δεν μπορεί να μείνει εκτός των μέτρων προφύλαξης. Ο καθένας με τον τρόπο και το ρόλο του, και οι Έλληνες θα κάνουν αυτό που πρέπει», απάντησε.

Σχετικά με δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 54% δεν είναι ικανοποιημένο με τη διαχείριση της πανδημίας, είπε ότι είμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και με την κυβέρνηση να προσπαθεί για την εφαρμογή των μέτρων, ώστε να κρατήσουμε την Οικονομία και την Κοινωνία ανοικτή, να στηρίξουμε το σύστημα υγείας και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρειάζεται rapid test για να μπουν οι ανεμβολίαστοι και στα σούπερ μάρκετ, απάντησε ότι «αν κριθεί από την Επιτροπή ή θεωρηθεί σκόπιμο και χρήσιμο να γίνει οτιδήποτε διαφορετικό, θα το δείτε στην ώρα του».