ΠΟΥ: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι θάνατοι από κορονοϊό το 2022 | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

ΠΟΥ: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι θάνατοι από κορονοϊό το 2022

Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού. Σημειώνοντας ότι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, οι ηλικιωμένοι και άλλες ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη στο 70% του πληθυσμού.

Τον Ιανουάριο, ΠΟΥ, Unicef και άλλοι συνεργαζόμενοι οργανισμοί συγκρότησαν τη Συμμαχία για τη Χορήγηση του Εμβολίου κατά της Covid (CoVDP), με στόχο να διευκολύνουν τη διανομή δόσεων σε 34 χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μικρότερη του 10%, με τις 28 από αυτές να βρίσκονται στην Αφρική. Σήμερα μόνο σε δέκα χώρες πλέον η εμβολιαστική κάλυψη εξακολουθεί να μένει κάτω από το 10%.

«Ακόμα, όμως, πρέπει να γίνουν πολλά», σχολίασε Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 του υγειονομικού προσωπικού και τα 3/4 των ηλικιωμένων στις φτωχές χώρες.

Βάσει των πιο πρόσφατων στατιστικών του ΠΟΥ, η πανδημία της COVID-19 ευθύνεται για 6,45 εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο από τα τέλη του 2019, οπότε και πρωτο-εντοπίστηκε ο SARS-CoV-2 στην πόλη Wuhan, στην Κίνα.