Είναι δύσκολο να υπάρξει διαπεριφερειακή μετακίνηση το Πάσχα, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που υπάρχει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε: «Προσωπικά, δεν θα το ρίσκαρα. Υπάρχει μεν αποκλιμάκωση στα κρούσματα, αλλά όχι στις ΜΕΘ. Αυτό θα πάρει χρόνο, όπως και η μείωση των θανάτων». Διευκρίνισε, δε, ότι η διαδικασία της αποκλιμάκωσης θα μπορέσει να εξελιχθεί ικανοποιητικότερα αν βάλουμε στην καθημερινότητά μας τα self test, τα οποία είναι το βασικότερο όπλο μας απέναντι στον κορονοϊό, μαζί με το εμβόλιο.
«Ο εμβολιασμός μπορεί να μας οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο καλοκαίρι. Όμως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα αυτή την δύσκολη κατάσταση», σημείωσε.
Ως προς το πιθανό άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, δεδομένης της πορείας της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι, βάσει των κρουσμάτων, κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. «Θεωρώ ότι θα υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά πιστεύω ότι, αν έχουμε καταφέρει να αποσυμπιέσουμε την κατάσταση μέχρι τότε, θα είναι διαχειρίσιμη».
Σχολιάζοντας, δε, τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε πάρκα και πλατείες, ο ίδιος σημείωσε: «Υπάρχει μία μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο, που μπορεί ως ένα σημείο να συνδέεται και με τον συνωστισμό στα πάρτι που γίνονται. Είναι λογικό, όταν υπάρχει μία μεγάλη συγκέντρωση ή συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων». Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ακόμα και τα νέα παιδιά δεν είναι άτρωτα απέναντι στον ιό, υπενθύμισε, τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης.


