Συναντήσεις Συντονιστικού Οργάνου των φορέων ΠΦΥ με Πλεύρη και Καρποδίνη | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Συναντήσεις Συντονιστικού Οργάνου των φορέων ΠΦΥ με Πλεύρη και Καρποδίνη

Την Τετάρτη 08 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων ΠΦΥ με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ, για να συζητηθούν τα προτεινόμενα από την πλευρά του Οργανισμού, με το πρόσχημα των ποιοτικών κριτηρίων, τα κριτήρια περαιτέρω περικοπής της αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται σε μηχανήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων.

Συγχρόνως, υπήρξε ατόπημα από την πλευρά της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αφού, πέραν της πρόσκλησης των θεσμικών φορέων που εκπροσωπούν το σύνολο των γιατρών, εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών όπως ΠΙΣ, ΣΕΚ, Συντονιστικό Όργανο (ΠΟΣΚΕ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΑΝΙΔΙ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), κλήθηκαν επιλεκτικά κάποιοι εκπρόσωποι αλυσίδων πολυϊατρείων, οι οποίοι μάλιστα δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα, εκφραζόμενοι με απαράδεκτο και υποτιμητικό τρόπο και ύφος έναντι των λοιπών παρόχων υγείας, που κατά την άποψή τους δεν διαθέτουν ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Τα επιχειρήματα αυτά απορρίφθηκαν από το σύνολο του Συντονιστικού Οργάνου ως ιδιαιτέρως προσβλητικά για την υπόσταση του επιστήμονα και του Ιατρικού επαγγέλματος. Το νυστέρι κάνει τον χειρουργό ή ο χειρουργός το νυστέρι;

Πραγματικά, είναι απορίας άξιον γιατί υπήρξαν εκ μέρους της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ επιλεκτικές προσκλήσεις και δεν προσκλήθηκαν όλες οι αλυσίδες και το σύνολο των παρόχων που λειτουργούν στις μονάδες τους τα αντίστοιχα τμήματα.

Συμφωνήθηκε να ακολουθήσει υπόμνημα που θα σταλεί από το Συντονιστικό Όργανο με το οποίο θα αναδειχθούν τα προβληματικά σημεία της πρότασης του ΕΟΠΥΥ, το οποίο θα δομηθεί με τη συμβολή της Επιστημονικής Ακτινολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ακτινοφυσικών και της ΕΕΑΕ, ως καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς.

Εκφράστηκε, ωστόσο, η έντονη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων του Συντονιστικού Οργάνου μετά την παραδοχή της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ ότι, μετά την αποστολή του υπομνήματος, δεν θα γίνει περαιτέρω διαβούλευση επ΄αυτών και ενώ υπάρχει η σχετική διαβεβαίωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη, περί μη αιφνιδιασμού μας στο ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων. Τονίστηκε στη Διοικήτρια ότι τέτοιες διαδικασίες διαβούλευσης ορίζονται και από το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.

Το Συντονιστικό Όργανο απαιτεί:

  • Να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για τη διαβούλευση των «ποιοτικών κριτηρίων», όπως τα ονόμασε ο ΕΟΠΥΥ, παρότι στην πραγματικότητα είναι κριτήρια περικοπής.
  • Να του γνωστοποιηθούν οι επιστημονικοί φορείς που συμβουλεύτηκε ο ΕΟΠΥΥ για την έκδοση αυτών των κριτηρίων, καθώς από την παρουσίαση που έγινε προκύπτει ότι πρόκειται για μία επιλεκτική συρραφή πληροφοριών από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα στοιχειοθετούσαν ένα προ-αποφασισμένο συμπέρασμα.

Το ίδιο απόγευμα ακολούθησε σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη, παρουσία της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ, κ. Θ. Καρποδίνη, και άλλων εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ. Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε το Συντονιστικό Όργανο ότι, μέχρι τις 20 Ιουνίου, θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα από την πλευρά της Πολιτείας σε σχέση με τη χρηματοδότηση την οποία αναμένουμε για διαγνωστικές εξετάσεις για τον προϋπολογισμό το 2022, της εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων ακόμα και εντός του 2022, αλλά σίγουρα εντός του 2023, την εφαρμογή της ρήτρας συνυπευθυνότητας του κράτους για το 2023 και τον καθορισμό ανώτατου ποσοστού clawback για το ίδιο έτος.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τον εξορθολογισμό των εξετάσεων, με στόχο τον μηδενισμό του clawback εντός της επόμενης τριετίας.

Επίσης, επισήμανε ότι πραγματοποιούνται ενέργειες από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να ενεργοποιηθεί το one-time password και να υπάρχει επιβεβαίωση της φυσικής παρουσίας των ασθενών που εκτελούν τις εξετάσεις των άυλων παραπεμπτικών.

Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι:

Α) Αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου η ολοκλήρωση της μελέτης για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση του κωδικού μας για το 2022 εξαιτίας της μετακίνησης υπηρεσιών ΠΦΥ από τις δημόσιες προς τις ιδιωτικές δομές.

Β) Αναμένεται από το ΚΕΣΥ η εισήγηση του πρωτοκόλλου παρακολούθησης των post-COVID περιστατικών, ώστε να αποζημιώνονται διακριτά αυτές οι δαπάνες. Η Διοικήτρια επισήμανε ότι οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε post-COVID περιστατικά θα πρέπει κατά τη συνταγογράφησή τους, να εισάγεται από τον κλινικό ιατρό ο σωστός κωδικός ICD-10, ώστε να μπορούν να διαχωριστούν αυτές οι δαπάνες και να μπορούν να αποζημιωθούν διακριτά, όταν βγει σχετικό κονδύλι για την αποζημίωσή τους με αναδρομική ισχύ.

Το επόμενο δεκαήμερο θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις με φορείς του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για να συζητηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περιστολή της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων και άλλων ζητημάτων που είναι στο τραπέζι των αιτημάτων από το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ, έτσι ώστε εφόσον συμφωνηθούν, να υπάρξουν τελικές αποφάσεις και δρομολόγηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα είναι έτοιμες προς ψήφιση τέλος Ιουνίου όπως συμφωνήθηκε με τον Υπουργό Υγείας.