Υπουργείο Υγείας: Πληροφορίες για το αντιγριπικό εμβόλιο και τη συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά της COVID-19 | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Πληροφορίες για το αντιγριπικό εμβόλιο και τη συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά της COVID-19

Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το αντιγριπικό εμβόλιο, δίνοντας κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο συνταγογράφησής του, καθώς και τη συγχορήγησή του με το εμβόλιο κατά της covid-19.

Tο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας του ΕΟΠΥΥ υπογράφει την εν λόγω εγκύκλιο, τονίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και άλλες «ειδικές» ομάδες του πληθυσμού.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο εμβολιασμός δύναται να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός, τα οποία δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Ο εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Συγχορήγηση με εμβόλιο κατά της Covid

Οι ειδικοί συναινούν το αντιγριπικό να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά της covid-19, απλώς σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Παράλληλα, επισημαίνονται οι χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου, σε σχέση με τη λοίμωξη Covid:

  • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο covid 19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
  • Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα covd 19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
  • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη covid 19 πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Οι δικαιούχοι του εμβολίου κατά της γρίπης είναι οι εξής ομάδες υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους εξής επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down.
  • Έγκυες γυναίκες ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης, λεχωϊδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και παιδιά με ΔΜΣ >95Η ΕΘ
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Κλειστοί πληθυσμοί όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών), τρόφιμοι, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό).
  • Άστεγοι.
  • Κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ