Χάικο Μάας: Προειδοποίηση για τη «διπλωματία των εμβολίων» που ασκούν Κίνα και Ρωσία | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Χάικο Μάας: Προειδοποίηση για τη «διπλωματία των εμβολίων» που ασκούν Κίνα και Ρωσία

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, προειδοποίησε χθες την Κίνα και τη Ρωσία για την τακτική τους να χρησιμοποιούν τα εμβόλια που διανέμουν, προκειμένου να μεγεθύνουν την επιρροή τους. Ο αγώνας εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού δεν πρέπει να μετατραπεί σε διαγωνισμό για «την επίτευξη βραχυπρόθεσμων γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων», επιχειρηματολόγησε ο πολιτικός της γερμανικής κεντροαριστεράς (SPD), στο περιθώριο της συνόδου της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων Οικονομιών του κόσμου στη Ματέρα, στη νότια Ιταλία.

Πρέπει να γίνει σαφές, επέμεινε ο κ. Μάας, τόσο στην Κίνα όσο και στη Ρωσία, ότι οι άλλες χώρες «δεν βλέπουν με καλό μάτι τη ‘διπλωματία των εμβολίων’ τους».

Η Κίνα και η Ρωσία, όπως και η Γερμανία, είναι μέλη της G20. Αλλά στη Ματέρα ούτε το Πεκίνο, ούτε η Μόσχα έστειλαν τους επικεφαλής της διπλωματίας τους.

Η Δύση κατηγορεί τις δύο χώρες ότι ασκούν «διπλωματία των εμβολίων», καθώς άρχισαν να διανέμουν σκευάσματα από πολύ νωρίς. Η G7, η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της στην Αγγλία, αποφάσισε να αντιδράσει, υποσχόμενη κι εκείνη να μοιράσει κάπου 1 δισ. δόσεις εμβολίων σε φτωχότερα κράτη.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει παραδώσει πάνω από 350 εκατ. δόσεις των εμβολίων για την COVID-19 παραγωγής της, σε πάνω από 80 χώρες. Πόσες δωρίστηκαν, πόσες πωλήθηκαν σε τιμές της αγοράς ή με έκπτωση δεν είναι ξεκάθαρο. Για τη Ρωσία, που έχει παραδώσει μικρότερες ποσότητες, δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί.

Φτωχότερες χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ, κάνουν εκστρατεία προκειμένου να υπάρξει προσωρινή αναστολή της προστασίας των πατεντών των εμβολίων για την COVID-19, προκειμένου να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή τους και η ανοσοποίηση να επιτευχθεί ταχύτερα.

Ο κ. Μάας είπε πως είναι διατεθειμένος κατ’ αρχήν να το συζητήσει, υιοθετώντας διαφορετικό τόνο από την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία εναντιώνεται με σφοδρότητα στην ιδέα. Ωστόσο, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κρίνει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια διττή προσέγγιση, και το επίκεντρο της προσοχής θα πρέπει να δοθεί, στην πρώτη φάση, στη βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων και στην επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στα φτωχότερα κράτη.

Τα μέλη της G20 αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% του πληθυσμού.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ