24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας - Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας – Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός

Η πολιομυελίτιδα παραμένει μια διεθνής απειλή, η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε μάστιγα του παιδικού πληθυσμού. Μεγάλες επιδημίες πολιομυελίτιδας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στις αρχές του 20ου αιώνα, οδήγησαν σε μόνιμη αναπηρία χιλιάδες παιδιά. Η επιδημιολογία της πολιομυελίτιδας άλλαξε ριζικά μετά την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Μετά το επίτευγμα της εκρίζωσης της ευλογιάς, ο Π.Ο.Υ. υιοθέτησε τον στόχο της εκρίζωσης της πολιομυελίτιδας, μέσω της εκπόνησης ολοκληρωμένων εμβολιαστικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα επί 20 χρόνια η Ευρώπη και η Αμερική να είναι περιοχές ελεύθερες πολιομυελίτιδας.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο η πανδημία του κορονοϊού, όσο και εμπόλεμες καταστάσεις με τη συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση, επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης. Η πρόσφατη διάγνωση περιστατικού παραλυτικής πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη και την Αμερική, και η απομόνωση στελεχών του ιού σε λύματα αστικών περιοχών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης για τον περιορισμό του κινδύνου επαν-εισαγωγής και εγχώριας μετάδοσης της νόσου.

Σήμερα, 24 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας, συμμετέχουμε όλοι στον αγώνα για την καταπολέμηση αυτής της επικίνδυνης και ιδιαίτερα μολυσματικής νόσου, που προσβάλλει κυρίως μικρά ανεμβολίαστα παιδιά και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση ή και στον θάνατο.

Μέχρι την παγκόσμια εκρίζωση της πολιομυελίτιδας, κανένας δεν είναι ασφαλής. Ο ΕΟΔΥ συνιστά άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών, προκειμένου να προστατευθούν από την πολιομυελίτιδα.

Ενημερωθείτε, εμβολιαστείτε, προστατευθείτε.