Αύξηση 20% της αποζημίωσης των εφημεριών στο ΕΣΥ εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Αύξηση 20% της αποζημίωσης των εφημεριών στο ΕΣΥ εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός από βήματος της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024, επεσήμανε ότι «δεσμευόμαστε μεν από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά διαθέτουμε και τη δική μας εγχώρια φαρέτρα μέτρων, τα οποία κινητοποιούμε».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε: «Σε αυτό το κύμα των πρωτοβουλιών της Πολιτείας για την αύξηση του εισοδήματος, επιστρέψτε μου σήμερα να ανακοινώσω μια ακόμα πρωτοβουλία: από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, αντέχουμε να κάνουμε τέτοιες αυξήσεις» και έκανε λόγο για ενίσχυση κινήτρων, ώστε να στελεχώνονται τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μίλησε «για απόδειξη ότι για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση αυτή κάνει ό,τι μπορεί» και είπε ότι πρόκειται για αποφάσεις που παραπέμπουν ευθέως στο κοινωνικό πρόσωπο του προϋπολογισμού του 2024, ειδικότερα όταν μιλάμε για δαπάνες που αφορούν την Παιδεία και την Υγεία.

Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η πρώτη που προέταξε τα ζητήματα πρόληψης της δημόσιας υγείας και τα έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής της.

«Για να είμαστε όμως ειλικρινείς τα χρήματα αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού και πρέπει να υπηρετούν την υγεία του και δεν πρέπει να χάνονται στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της υπερσυνταγογράφησης, των περιτών διαγνωστικών εξετάσεων, της παραοικονομίας στο χώρο. Για αυτό, μαζί με την αύξηση των πόρων θα υπάρχει και αύξηση των ελέγχων, με μία τολμηρή αναδιάρθρωση στον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, έχω δεσμευτεί στον Υπουργό Υγείας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών ότι οποιαδήποτε πρόσθετη εξοικονόμηση μπορεί να δρομολογηθεί μέσα από δράσεις του υπουργείου Υγείας -πέραν αυτών που προβλέπει ήδη ο προύπολογισμός- θα παραμείνει στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για πρόσθετη στήριξη των μισθών των εργαζόμενων στο ΕΣΥ».