Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί με την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών 137 σκευασμάτων | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί με την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών 137 σκευασμάτων

Με απόφαση του ΕΟΦ άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα σε φαρμακευτικές κατηγορίες, όπως αυτές των αντιπηκτικών, ινσουλινών, αντιεπιληπτικών, αντιψυχωσικών, καρδιολογικών και αναπνευστικών, σε φάρμακα για την οστεοπόρωση και σε κολλύρια για το γλαύκωμα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πρωτότυπα φάρμακα που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά φαρμάκου λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Έλληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί.

Επίσης με τη συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που, εδώ και χρόνια, βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές.

Ο ΠΦΣ, με ανακοίνωσή του, δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του σε σχέση με την απόφαση αυτή, θεωρώντας ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής. Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι, εντός μικρού χρονικού διαστήματος, τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθεύονταν υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες.

Οι φαρμακοποιοί στενά, συστηματικά και άμεσα θα ενεργοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης διαθεσιμότητας φαρμάκων, καταγγέλλοντας και στα ΜΜΕ την έλλειψή τους, όπως και τα φαινόμενα αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν, και όλα θα λειτουργήσουν με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση», καταλήγουν στην ανακοίνωσή του οι του ΠΦΣ.