Διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί για τη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού μόνο με ιατρική συνταγή | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί για τη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού μόνο με ιατρική συνταγή

Με την εγκύκλιο «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός», η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, αποφάσισε για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού μόνο με ιατρική συνταγή. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από τον φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας, η διαδικασία αυτή λειτούργησε την περασμένη χρονιά με επιτυχία.

Όπως τονίζουν οι του ΠΦΣ, πρόκειται για μια διαδικασία που συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών στην διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Εκφράζουν, δε, την απορία τους σχετικά με τα εξής:

* Γιατί αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας.

* Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για τη δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές.

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι πάντα στις επάλξεις για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνίας. Όταν η κυβέρνηση ζήτησε τη στήριξη των φαρμακοποιών για την προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, εμείς συνεισφέραμε τα μέγιστα.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ έχουν επισημάνει και προτρέπουν στην ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών εμβολιασμού εκ μέρους των φαρμακείων της κοινότητας, ως μια αποτελεσματική παρέμβαση στην πρόληψη της υγείας και προς όφελος των συστημάτων υγείας», σχολιάζουν οι φαρμακοποιοί.