Εκπαίδευση και ενημέρωση: Ταξίδι στα νησιά με "Οδηγό τον Διαβήτη" | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Εκπαίδευση και ενημέρωση: Ταξίδι στα νησιά με “Οδηγό τον Διαβήτη”

Με προορισμό την Κέα ξεκίνησε στις 21 Μαΐου η 2η Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης, Εκπαίδευσης & Ευαισθητοποίησης κατά της νόσου του Σακχαρώδους Διαβήτη, από την ΜΚΟ “Με οδηγό τον Διαβήτη – Κάρτα Διαβήτη”. Συνολικά 6 νησιά επισκέφτηκε η εκστρατεία και εκτός από την Κέα, βρέθηκε στην Κύθνο (22/5), τη Σέριφο (23/5), τη Σίφνο (24/5), την Κίμωλο (25/5) και τη Μήλο (26/5). Στόχος της εκστρατείας ήταν η ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων για τον Διαβήτη, ώστε να μάθουν να σκέφτονται θετικά, να τρώνε υγιεινά και να αθλούνται συχνά, προλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμφάνισή του. Η διαπίστωση ότι πολλά περιστατικά Διαβήτη στη χώρα μας παραμένουν αδιάγνωστα, καθιστούν τη συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των συνανθρώπων μας εξέχουσας σημασίας.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα νησιά πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Με προγραμματισμένα ραντεβού πραγματοποιήθηκαν επίσης, δωρεάν έλεγχος συνδρόμου διαβητικού ποδιού – αρτηριακής πίεσης από εξειδικευμένους ιατρούς. Παράλληλα, διεξήχθησαν ενημερωτικές ομιλίες, ανοιχτές προς το ευρύ κοινό, από εξειδικευμένο προσωπικό, σε κεντρικά σημεία των νησιών και, παράλληλα έλαβε χώρα και εκπαίδευση των ασθενών, από επαγγελματίες υγείας, για τη σωστή διαχείριση της νόσου.

Όσοι παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία, μ’ ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο, να ανακαλύψουν μέσα από ένα δεκάλεπτο παιχνίδι γρίφων, τα μυστικά του Διαβήτη, ώστε να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψή του. Σε κάθε νησί τοποθετήθηκε το “Δωμάτιο Απόδρασης – Παιχνίδι Γρίφων για τη σωστή διατροφή”, το οποίο δημιουργήθηκε με την επιστημονική συμβολή του κ. Χάρη Δημοσθενόπουλου, Προϊστάμενου Διαιτολογκού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Το Δωμάτιο Απόδρασης είχε ως στόχο την προσέγγιση εφήβων και ενηλίκων και μ’ έναν πιο ευχάριστο τρόπο να ενημερωθούν και να εμπεδώσουν σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή, η οποία βοηθά αποτελεσματικά στην πρόληψη του Διαβήτη. “Είναι γεγονός ότι κάθε άτομο με Διαβήτη, βρίσκει τον εαυτό του καθημερινά να συμμετέχει σ’ ένα “παιχνίδι”, που έχει ως τελικό στόχο την κατάκτηση της καλής διατροφής. Είναι ένα παιχνίδι γεμάτο γρίφους και ερωτήματα τύπου “μπορώ να το καταναλώσω ή όχι;”, “θα μου ανεβάσει το ζάχαρο ή όχι;”. Ταυτόχρονα όμως είναι ένα παιχνίδι γεμάτο γεύση, ποιοτικές διαιτητικές επιλογές – φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, σαλάτες και υγιεινές απολαύσεις – και θωράκιση του οργανισμού, που όλα οδηγούν στην καλή διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης. Η διατροφική θεραπεία του διαβήτη πρέπει να αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι της συνολικής θεραπευτικής παρέμβασης, ανεξάρτητα από τον τύπο και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση”, ανέφερε ο κ. Δημοσθενόπουλος.

“Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά”. “Αν”, είπε, “προστεθεί και το ποσοστό των ατόμων με ΠροΔιαβήτη, που έχουν στο στάδιο αυτό διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από άτομα με φυσιολογικό σάκχαρο, τότε το ποσοστό είναι πλέον του 25% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 30 ετών”, τόνισε από τη μεριά του ο κ. Αντώνης Λέπουρας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου ΙASO GENERAL, συμπληρώνοντας ότι, “η καλύτερη θεραπεία για τις επιπλοκές της νόσου είναι η πρόληψη, η οποία απαιτεί συνεργασία όλων όσοι ανήκουν στον χώρο της υγείας, της Πολιτείας και των θεσμών της, των κοινωνικών φορέων και συλλόγων, των ασθενών και των συγγενών τους αλλά και όλων των απλών πολιτών”.

Η προσπάθεια πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιρειών ASCENSIA, INTERAMERICAN, BOEHRINGER INGELHEIM.