Εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στα φαρμακεία: Τα επιχειρήματα των Φαρμακοποιών | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στα φαρμακεία: Τα επιχειρήματα των Φαρμακοποιών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες περί διενέργειας εμβολιασμών και κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία, παρουσιάζει στοιχεία και επιχειρήματα τα των φαρμακοποιών που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μαρία ΛυσάνδρουΜαρία Λυσάνδρου

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες περί διενέργειας εμβολιασμών και κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία, παρουσιάζει στοιχεία και επιχειρήματα τα των φαρμακοποιών που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειωτέον ότι ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει δηλώσει εξαρχής ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων επαγγελματιών υγείας στην εκστρατεία πρόληψης κατά της COVID-19. Ωστόσο, όπως σχολίασε, για την εμπλοκή των φαρμακοποιών χρειάζεται αφ’ ενός συζήτηση με τους γιατρούς, οι οποίοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, και, αφ’ ετέρου, εύρεση λύσεων σε πρακτικά ζητήματα που, προς το παρόν, δημιουργούν δυσκολίες.

Οι φαρμακοποιοί, μέσω σχετικής ενημέρωσης του Προέδρου τους, κ. Απόστολου Βαλτά, κοινοποιούν τα εξής στοιχεία και επιχειρήματα:

  • Ανέκαθεν οι γιατροί ήταν αντίθετοι στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και τα φαρμακεία στην πρόληψη.
  • Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό και ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική επιτέλεση της οικείας αποστολής τους, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς προστασία της Δημόσιας Υγείας».
  • Οι επιπτώσεις στον Τουρισμό, την εκπαίδευση και την εργασία θα ήταν σοβαρές, αν τα φαρμακεία δεν συμμετείχαν στη διενέργεια των rapid tests. Πέραν αυτού, οι φαρμακοποιοί εκπαίδευσαν το κοινό στην αυτοδιαγνωστική διαδικασία και έτσι σώθηκαν ζωές.
  • Όποτε ζητήθηκε η συνδρομή τους σε δράσεις της Π.Φ.Υ. στη διάρκεια της πανδημίας, οι φαρμακοποιοί συμμετείχαν μέσω του δικτύου των φαρμακείων και με τη συνδρομή των πιστοποιημένων και εκπαιδευμένων φαρμακοποιών.

Συγκεκριμένα ως προς τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

  • Έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη. Εδώ και 3 χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, αλλά και η Αγγλία) βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών, απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων.
  • Τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων.
  • Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών, οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας
  • Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού: Πρώτον, οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια, και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στη σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς, αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στη μηδενική σχεδόν  περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο,  ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα  (παρακολούθηση  της αρτηριακής υπέρτασης και της  αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι  και τη χορήγηση αδρεναλίνης.

Οι του ΠΦΣ τονίζουν ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλουν προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών κατά της COVID, αποφεύγοντας τη διασπορά ανησυχίας και ανασφάλειας στο κοινό με στείρες λογικές του παρελθόντος. Αναμένεται σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις, καθώς πληροφορίες θέλουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία να παίρνει τελικά το πράσινο φως, ενώ εκτιμήσεις θέλουν τους εμβολιασμούς να αρχίζουν μέσα στον επόμενο μήνα.