Ικανοποιημένοι οι φαρμακοποιοί από τη νέα απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Ικανοποιημένοι οι φαρμακοποιοί από τη νέα απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων

Την ικανοποίησή του δήλωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σχετικά με τη νέα λίστα απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, την οποία εξέδωσε ο ΕΟΦ, θεωρώντας την κίνηση αυτή σημαντική για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΦ ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εξαγωγών σε ένα νέο μεγάλο αριθμό φαρμάκων, λαμβάνοντας υπ’ όψηιν και τις αναφορές των ελλείψεων τις οποίες συγκέντρωσε και απέστειλε ο ΠΦΣ στον ΕΟΦ με το υπ΄ αριθμ. 3105/ 14.7.2023 έγγραφό του, που περιελάμβανε κατάλογο με 120 φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία απουσιάζουν από τα φαρμακεία μας, με αποτέλεσμα τη διαρκή και έντονη  ταλαιπωρία των Ελλήνων ασθενών.

Τα 120 σκευάσματα, που απέστειλε ο ΠΦΣ στον ΕΟΦ, απεδείχθη τελικά ότι όλα εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες του εξωτερικού, με σκοπό την αποθεματοποίηση φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, αναπνευστικά κ.λπ., λόγω και της αυξημένης ζήτησης κατά τους χειμερινούς μήνες στις χώρες αυτές.

[…] Η απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας μας ικανοποιεί αφού, πέραν της διεύρυνσης λίστας απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, η επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιβεβλημένη, ώστε να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την  εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούνται, αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή.